Son Güncellenme:
Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Hong Kong, yaklaşık 7 milyon nüfusa sahip. 47 yaşındaki Hong Kong’lu mimar Gary Chang, küçüklüğünü komşularının duymaması için fısıldamak zorunda kaldığı evde geçirmiş. Parlak zekâsı ile dikkat çeken mimar 32 metrekarelik Domestic Transformer adını verdiği evini kütüphane, oyun salonu ve safari alanına sahip bir saraya çevirmeyi başarıyor. Tembel bir adam olduğunu belirten mimar, evde dolanarak bir şeyler yapmak yerine basit hareketlerle odaların kendisine gelmesini düşünerek tasarımını gerçekleştiriyor.
İçsel dönüşüm adını verdiği yöntemiyle evini akordeon gibi katlayan ve matruşka gibi odaları birbiri içine monte eden Chang, tekerlikli bir sistem yardımıyla tek bir odaya sahip 32 metrekarelik evini 24 odalı bir yaşam alanına çeviriyor.
Evin içerisinde yer alan DVD player, oyun konsolu ve yatak gibi eşyalar duvara ya da kayan sütun duvarlara monteleniyor. Sütunlara monte edilen televizyon itildiğinde çamaşırhane ya da CD çaların monte edildiği sütun itildiğinde küçük bir mutfak gözler önüne seriliyor. Evin ortasına hamak kuracak kadar lüks bir tasarıma imzasını atan mimar, geliştirdiği kayan sütunlar sayesinde yaşam alanını ferah bir ortama çeviriyor.
Dünyanın her yerinde, şehirde yaşayan insan sayısının artmasına paralel olarak yaşam alanları da daralıyor. Özellikle orta ve düşük gelirliler için mükemmel bir çözüm yaratan akordeon tasarım evler, hem eşyadan hem de kullanılan malzemeden tasarruf edilmesini sağlıyor. Dairesini geri kalan altı kardeşi ile paylaşarak çocukluğunu geçiren Chang, yaşam alanını verimli bir şekilde değerlendirmeyi akordeon tasarımıyla gerçekleştiriyor.Katmanlı tasarıma sahip olan ev içinde yer alan duvar ve paneller kaydırılabiliyor ve tüm odaların iç içe olduğu tek bir daire elde ediliyor. Chang muhteşem tasarımıyla bölmeler içinde CD ve DVD koleksiyonunu, aksesuarlarını, giysilerini düzenli bir şekilde muhafaza edebiliyor.
Bir ailenin yemeklerini yapabilecek büyüklüğe sahip mantıklı boyutlardaki mutfağı, buhar odası ve hatta sinema odasına sahip olan tasarım harikası ev, sarı filtreye sahip pencere camları ile kapalı havalarda dahi güneşli ve sağlıklı bir yaşam alanı yaratıyor.Akordeon yöntemi ile üç küçük yatak odası, misafir odası, mini bar, giyinme odası, mutfak, banyo ve salon gibi odalar yaratabilen Chang, camlar için özel olarak tasarladığı filtreler ile güneş ışığından maksimum fayda sağlayabiliyor. Metropollerde yaşanan mekân sorununu ortadan kaldıran Chang’in Domastic Transformer adını verdiği ev tasarımı tasarım dünyasına yeni bir bakış açısı getiriyor.