Son Güncellenme:
Bitkiler, sadece görünüşleriyle bile evlerimizin tüm havasını canlandıran güce sahipler. Fakat işin derinliklerine indiğimizde, bitkilerin çok daha büyük yararları olduğunu biliyoruz. Karbondioksidi, oksijene çevirerek yaşadığımız alana geri veren bitkiler, evimizde bulunan elektronik eşyaların ve diğer her şeyin yaydığı zehirli maddeleri de emiyor. Öyle ki günümüzde, elektronik ev eşyasız yaşayamadığımızı göz önüne alırsak, gün içinde ne derece zehirli gazlarla iç içe oluyoruz kim bilir! Üstelik zararın farkında bile olamıyoruz. İşte bu noktada, evde bitki beslemek büyük bir adım olabilir.
Bitkilerin bilimsel anlamda yaşamımıza kattıklarının haricinde, bir de enerjiyi ciddi anlamda yönettikleri gerçeği de mevcut. Yaşam alanımızda canlı bir varlığın yaşaması, evin canlanmasıyla paralel bir olgu oluyor. Göze hitap eden bitkiler, renkleriyle huzuru, mutluluğu ve olumlu enerjiyi yansıtıyor. Aynı zamanda da yapay oda kokularını kullanmaktan çok daha kalıcı ve sağlıklılar. Kısacası evde bitki yetiştirmek için onlarca sebep varken, yetiştirmemek için hiçbir sebep yok gibi görünüyor!Peki ya bitkilerimizi canlı tutmak için neler yapabiliriz? İşte şimdi bitkilerinizi canlı tutacak öneriler konusuna değineceğiz…
Elbette çeşit çeşit bitki, çeşit çeşit farklı sulama sistemi demek. Öncelikle sahip olduğumuz bitkiye iyi tanımak ve onun ihtiyaçlarına uygun sulama yapmak gerekiyor. Genellikle yaz aylarında daha çok sulama ihtiyacı olan bitkiler sürekli kontrol edilmeli ve kuruduğu görüldüğünde sulanmalı. Bunun yanı sıra havayı kurutan ev eşyalarını (klima gibi) doğrudan bitki üzerinde çalıştırmamak gerekiyor.
Bitkinin üzerine yapışan tozlar, doğası gereği fotosentez yapmak durumunda olan bu canlının, bu işlevi gerçekleştirmesini güçleştirir. Bu nedenle yaprağa veya çiçeğe yapışan tozlar mutlaka düzenli aralıklarla temizlenmeli. Bitkiler tozlardan mümkün olan en iyi derecede arındırılmalı.
Bitkilerinizi kış aylarının soğuğundan korumak için birtakım noktalara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin; eğer saksınız küçükse bir boy büyük saksıya geçmek faydalı olacaktır. Aynı zamanda gübreleme de yapılmalıdır.
Kapalı alanda kalan bitkiler, bazen sıcaklığın yüksek olması sebebiyle zarar görebilmektedir. Yapraklar üzerinde, daha önce var olmayan bir doku veya pamuk malzemesine benzer bir yapı görürseniz bu duruma müdahale etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu durumda tüm bitkilerinizi açık alanda yıkayın ve zararlı görmüş bitkiyi diğerlerinden ayırın.Son olarak eğer bitkileriniz dış mekanda ise bitkilerinizi canlı tutacak öneriler;- Düzenli sulamaya önem verin. Tüm bitkileri eşit ve yeteri kadar suladığınızdan emin olun.- Eski çiçekleri ve yaprakları budamak, yeni çiçeklerin önünü açmak demektir, unutmayın.- Malçlama yaparak; toprağın sıcaklığını düzenler, yüzeyde oluşabilecek buharlaşmayı azaltırsınız. Aynı zamanda yabani otları kontrol altında tutmak için kuvvetli bir yöntemdir. Böylece, bahçenizde oluşacak bakım ve su ihtiyacını büyük ölçüde aza indirgeyebilirsiniz.