Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Ramazan sofralarında helvanın da önemli bir yeri var. Helva Arapça tatlı demek olan “hulv” sözcüğünden geliyor. Türk mutfağında Selçuklu döneminden beri helvalar kutlamaların ve özel şölenlerin önemli bir ikramı olmuş. Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı mutfaklarındaki helvahane tatlıların, şerbetlerin, reçellerin ve macunların yapıldığı en önemli bölüm olmuş. Saray mutfaklarında ayrı bir helvahane bölümü olması tatlılara ve helvalara verilen önemi gösterir. Saray aşçıları arasında “Helvaciyan-ı Hassa” denilen tatlıcılar ayrı bir itibara sahipti. Helvahanede un, pirinç unu, nişasta, sade yağ, şeker, bal, pekmez, badem, fıstık, gülsuyu, süt veya şerbetle türlü türlü helvalar yapılırdı. Halk için helvalar ancak özel günlerin lezzetiydi. Şekerin henüz çok yaygın olmadığı zamanlarda, helvalar Ramazan’da ya da bayramlar, düğünler gibi sadece özel günlerde yenen lezzetlerdi.

Haberin Devamı

Bayram’a yaklaşırken havuçla farklı bir helva yapmaya ne dersiniz? İçinde un, nişasta, irmik olmadığı için glutensiz beslenmeye uygun, şeker oranı az tutulursa iç baymayan bu sağlıklı tarif Hindistan, Pakistan, Afganistan gibi ülkelerde çok sevilen bir tatlı. Havuç kendiliğinden hafif tatlı olduğu için cezeriye gibi lokum benzeri lezzetlerde çok kullanılıyor. Afganistan’da halwa-e-zardak, Hindistan ve Pakistan’da gajar ta halwa adını taşıyan bu helva aynı zamanda tipik bir bayram tatlısı.

Unsuz ama helva havuç ama tatlı

Sütlü havuç helvası

■ 4 bardak iri rendelenmiş havuç

■ 4 bardak süt

■ 4 çorba kaşığı sadeyağ

■ 10-12 çorba kaşığı şeker

■ 5-6 adet yeşil kakule

■ İstenirse birer avuç çiğ Antep fıstığı, badem, kaju veya kuru üzüm

YAPILIŞI:

Rendelenmiş havuç ile sütü geniş bir tencerede ateşe koyun. Bazı tariflerde süt yerine su kullanılsa da sütlü çok daha lezzetli oluyor. Örneğin Afganistan’da daha çok süt kullanılıyor. Bu da havucun tadına kremamsı gibi bir lezzet katıyor. Ayrıca sütün içindeki laktoz yani süt şekeri sayesinde çok az şeker kullanmak mümkün oluyor. Bu işlemi tencere yerine derin ve geniş bir tavada da yapabilirsiniz, sütün uçması için kolaylık olur. Süt kaynayıp kabardıkça alt üst ederek çevirin. Sütün dörtte üçü uçunca sadeyağı ekleyin ve karışımı arada karıştırarak kavurmaya devam edin. Süt iyice uçup yağ havuç helvanın yüzeyinde ayrışıp göllenmeye başlayınca şekeri ve havanda dövülmüş kakuleyi ilave edin. Şeker miktarını ağız tadınıza göre ayarlayın. Havucun içinde doğal şeker olduğu için iyice az koyabilirsiniz. Hazır çekilmiş kakule kullanırsanız ½ veya 1 tatlı kaşığı yetecektir. Kakule havuç helvasının tipik geleneksel baharatıdır ama bulamazsanız veya sevmiyorsanız tarçın, karanfil veya zencefil veya hepsinin karışımını kullanabilirsiniz. Dilerseniz üzerini süslemenin yanı sıra helvanın içine de kavurma aşamasında kuru sultani üzüm, iri kıyılmış çiğ kaju, soyulmuş çiğ badem veya dolmalık fıstık da koyabilirsiniz. Helvanın üstünü de kuru yemişlerle süsleyin ve ılık ılık servis yapın. Bu helva en güzel sıcakken kaymaklı dondurmayla yakışır.