Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yapay zekâlı insansı robotlar, robotik çağın kapısını aralayacak ve her işte insanlara ‘yoldaşlık’ edecek. Pek çok işi insan elinden alacak. Üstelik tüm bunlar 2 yıl gibi kısa bir zamanda olabilir.

San Francisco sokaklarında vızır vızır dolaşan ‘robot taksi’ Waymo’ları görünce gerçekten de insan şaşırıyor. Sürücüsüz, sadece cep telefonundaki bir uygulama (app) ile çalışan Waymo’nun insandan çok daha iyi araç kullandığına şahit olunca hayret katsayısı hayli artıyor. Waymo kullanımı şehirde o kadar yaygın ve doğal hal almış ki, biri park ediyor, diğeri yolcu alıyor, bir diğeri ışıklarda bekliyor, başkası bir Tesla’yı sollayıp yanından hızla geçiyor. Adeta bizi geleceğe ışınlayan bu kareler yaşanırken, o sıra koltuğunda oturduğum elektrikli son model Uber taksinin Çin asıllı Amerikalı sürücüsü Lee, önüne kıran bir Waymo’ya ters ters bakıp; “Artık işimi kaybetmekten korkmuyorum, çünkü işimi kaybettiğimi biliyorum” diyor. “Bu Waymo’lar Teknolojinin Nirvana’sı olsa gerek” diye düşünürken, aynı gün katıldığım Nvidia’nın GTC etkinliğindeki gördüklerim, dinlediklerim, yaşadıklarım robotik işler için yolculuğun daha yeni başladığını söylüyor.

Haberin Devamı

Şimdi dünya düşünsün İnsansı robotlar 1-2 yıla her işe el atacak

‘Robot çağı geldi’

3 trilyon dolara yakın piyasa değeriyle yapay zekânın lideri Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, GTC konferansında robotların dünyayı ele geçirmesiyle ilgili tahminleri çok önlere çekti. Üstelik bunu veriler, cihazlar ve örneklerle anlatıp, destekleyerek... Şirket insansı robotların gelişimini ve yeteneklerini hızlandırmak için tasarlanan açık kaynak kodlu, önceden eğitilmiş ve öğrenime hep açık modeli Isaac GROT N1’in artık hazır olduğunu duyurdu. Salondaki 25 bin kişilik coşkulu kalabalığa “Robot çağı geldi” diye seslenen Huang, “Bu daha başlangıç... Gelecekte olacakları düşünemiyorum” diyerek yaşanacaklara atıf yaptı.

‘Nvidia’ gözlüğüyle işte 5 trend

GTC 2025’te Nvidia ile stratejik iş birliği için adım atan yerli veri merkezi grubu NGN’in Ürün ve Servisler Direktörü Ufuk Yaşıbeyli, etkinlikteki izlenimlerini yazdı.

1-) İnsansı robotlar (humanoid) geliyor ve bizi birçok dilde anlayıp, sorularımıza yanıt verecek.

Haberin Devamı

2-) Bugüne dek üretken yapay zekâ (GenAI) sistemleri girdiyi analiz edip, buradan en olası çıktıyı üretip bizimle paylaştığında işlerini bitiyordu. ‘Agentic AI’ ajanları ise artık sebep sonuç ilişkisi de kuracak. Kendi ürettikleri çıktılar üzerinde problem çözecek veya karar alabilecekler. Örnek olarak, GenAI sistemi ‘ekmek nasıl yapılır’ sorusuna yanıt verebilirken, ajanlar ise hem soruya yanıt verip hem de mutfaktaki eksik malzemeleri online sipariş edecek.

3-) Fiziksel yapay zekâ (Physical AI) bildiğimiz sistemlerden fazla olarak üç boyutlu mekan öğrenmesi ile fiziki ortamı öğrenen, bu ortamda sebep sonuç ilişkisi kurabilen ve karar alabilecek. Üretim bantlarında, depolarda robotların çok daha etkin kullanılmasının önü açılacak. Daha önce hamur malzemelerini bir kaba koyup robota “karıştır” derken, artık üç boyutlu öğrenen robot, kapları dolaptan alıp, içine malzemeyi koyup karıştırmayı kendi kendine yapacak.

Haberin Devamı

4-) Fiziksel dünyanın ‘sanal ikizi’ yaratılacak. Bu yöntem fiziksel dünyada deneme yanılma ile sonuca varmaktan çok daha pratik ve düşük maliyetli. Ekmek yapma örneğinde, bir dijital ikizi oluşturup, robota hangi dolapta hangi kap olduğu öğreterek sanal ortamda ekmek yapımı gerçekleştirilecek.

5-) Geleceğin zaman makinesi Nvidia Vera Rubin adını ünlü astronomdan alıyor. Bu çip, yapay zekayı o kadar hızlandıracak ki, gelecekten haberler almaya başlanabilir. Çünkü Vera Rubin, trilyon parametreli dil modellerini eğitmekten robotların akıl yürütmesine kadar her şeye güç verecek.

Şimdi dünya düşünsün İnsansı robotlar 1-2 yıla her işe el atacak

Robotlar iş başında!

■ İnsansı robotlar akıl yürütüyor, muhakeme yapıyor.

■ Çok az bir eğitim sonrası  insanlara anlamlı şekilde yardıma hazır hale gelebiliyor.

■ İnsan reflekslerine ve sezgilerine benzer şekilde davranabiliyor.

■ Hızlı düşünerek eyleme geçirebiliyor.

■ Çevresi ve eylemleri planlamak için aldığı talimatlar hakkında mantık yürütebiliyor.

■ Sistem nesneleri bir veya iki kolla hareket ettirme ve temel becerileri uygulama yeteneğine sahip.

■ Otonom (kendi kendine) olarak ev işlerine yardım ediyor, hatta alışveriş yapıyor.

■ Karmaşık görevleri basitçe uygulayabiliyor.

Milyarder CEO keşfedilmemiş sektörü açıkladı

2022’de adını sıklıkla duymaya başladığımız yapay zekâ pazarı analist raporlarına göre 2025’le birlikte 500 milyar dolarlık büyüklüğü devirecek. Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, bu rakamın 2028’e gelindiğinde iki katına yani 1 trilyon dolara ulaşacağına işaret etti. Huang çok daha ilgi çekici başka bir öngörüde daha bulundu: “Robotik sektörü devasa bir pazar ve henüz keşfedilmemiş durumda. Herkes dikkat etsin; bu, tüm endüstrilerin en büyüğü olabilir.”

Nedir bu Waymo?

Şimdi dünya düşünsün İnsansı robotlar 1-2 yıla her işe el atacak

O bir taksi (Evet bizim sarı taksiler gibi). Ama sürücü koltuğunda insan yok. Aslında sol ön koltukta kimse yok. Yani bir robot taksi. Kendi kendini çalıştırıyor, gideceği yeri, duracağı noktayı, bekleyeceği zamanı, takılan kemeri, müşterisi ile yapacağı sohbeti, sollayacağı aracı, çevresinde tüm olup biteni; hızlı, keskin ve kararlı bir şekilde anlayıp yoluna devam ediyor. Gün boyunca kesintisiz çalışma süresi bittiğinde bir sonraki mesai dilimi için şarjını doldurmak üzere akıllı garaja doğru ilerliyor. (Hatırlatalım: Waymo bir Google şirketi)