Son Güncellenme:
Apartmanlarda, sitelerde ve farklı kişilere ait blokların olduğu iş hanlarında; bina için yapılacak tadilat masraflarının paylaşımı konusu taraflar arasında anlaşmazlığa yol açabilmektedir. Bu anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için kanunlara uygun bir masraf dağılımı yapılmalıdır.
Her kat malikinin kendi bölümü dışında kalan kalorifer, doğal gaz, elektrik, telefon, televizyon ve su hatları ortak alan olarak kabul edilir. Bu hatlarda yapılacak tadilat ve yenileme çalışmalarının masrafı tüm kat sahipleri arasında eşit şekilde paylaşılır. Bunlar dışında çatı, baca, yağmur oluğu, yangın merdiveni, bina temeli, taşıyıcı duvarlar, asansör, koridor, genel kömürlük, garaj, kuyu, sarnıç, kalorifer dairesi, su deposu ve sığınak gibi ortak kullanıma tahsis edilmiş alanlar da tüm daire sahiplerinin ortak malıdır. Bu alanların yapımı, yıkımı ve onarımı da tüm kat maliklerini ilgilendirir.Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesine göre kat malikleri ana gayrimenkulün ortak yerlerinde şahsi isteklerine göre değişiklikler yapamaz. Yapılacak değişikliğin tüm daire sahiplerince onaylanması ve genel yararın çoğaltılmasına, bu alanların daha rahat kullanımına olanak sağlaması gerekir. Ortak alanlardaki tadilat, yenilik, yapım ve yıkım kararı apartman toplantısında kat maliklerinin sayı ve arsa payı oranına göre kullanacakları oy ile belirlenir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesine göre, binalardaki ortak alanların kapsamı sözleşmeyle belirlenebilir. Örneğin teras, kömürlük, tavan arası gibi bölümler daire sahipleri arasında paylaşılabilir. Bu durumda söz konusu bölümlerle ilgili yapılacak tüm düzenlemelerin masrafları, bölümün sahipleri tarafından karşılanır.Binalarda dış cephe, teras, bahçe ve çatı gibi alanların bazı bölümleri tüm daire sahipleri tarafından eşit şekilde kullanılmayabilir. Örneğin çatı arası yalnızca üst kattaki daire sahipleri tarafından; bahçe yalnızca zemin katta oturanlar tarafından kullanılıyor olabilir. Böyle durumlarda söz konusu alanlarda yapılacak tadilat ve yenileme çalışmaları alandan yararlanan daire sahibi tarafından üstlenilir, masraflar diğer kat maliklerini ilgilendirmez. Benzer şekilde dış cephe dağılımının daireler arasında eşit bölüşülmediği durumda dış cephe kaplaması, badana ve mantolama işlemleri de dairelerin dış yüz ölçümüne göre belirlenir. Örneğin bir apartmanda mantolama yaptırılacaksa; köşelerde ve en üst katlarda bulunan daireler daha büyük alan kapladıkları için yüz ölçümüyle orantılı oranda daha fazla masraf üstlenir. Bir daire toplam apartman cephesinin %15'ini kaplıyorsa, mantolama giderlerinin de %15'ini karşılar. Bu nedenle gider paylaşımı yapılırken anlaşmazlığa düşmemek için bu alanların iyi hesaplanması gerekmektedir.