DekorasyonBinlerce Metre Yükseklikteki Barış: Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı

Binlerce Metre Yükseklikteki Barış: Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı

Son Güncellenme:

.

Binlerce Metre Yükseklikteki Barış: Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı

Tarihe yön veren olaylar, tarihin canlı birer temsilcisi olan yapıların meydana gelmesini sağlıyor. Rusya ve Kartli-Kaheti Krallığı arasında 24 Temmuz 1783 tarihinde imzalanan Georgiyevsk Antlaşması’nın 200. yıldönümü anısına yapılan Russia–Georgia Friendship Monument - Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı gibi. Binlerce metre yüksekte yer almasına rağmen sayısız ziyaretçinin uğramadan geçmediği anıt, dış görünüşüyle olduğu kadar iç kısmında yer alan görselleriyle de heyecan uyandırıyor.

Haberin Devamı

Beklenmeyen tarihi gelişmelerden beklenmedik anıtlara

Binlerce Metre Yükseklikteki Barış: Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı

1700’lü yıllarda, bugünkü Gürcistan’ın büyük kısmını ve ülkemizin küçük bir kısmını kapsayan Kartli-Kaheti Krallığı, önceleri ayrı birer devletti. Ülkeler arası çekişmelerin ve savaşların hız kesmeden sürdüğü dönemde, Rus Çariçesi II Katerina ile Kartli-Kaheti Kralı II. Heraklius, 1783’te Georgiyevsk Antlaşması’nı imzaladılar.

Binlerce Metre Yükseklikteki Barış: Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı

Bu sayede Rusya, Gürcistan’ın dış ilişkilerinde söz sahibi olacaktı; karşılığında ise Kartli-Kaheti Krallığı’nın güvenliğini sağlayarak muhtemel saldırılardan bu ülkeyi koruyacaktı. 1700’lerin sonlarına kadar antlaşma yürürlükte kaldı. Ancak ilerleyen dönemler, krallık için hiç de beklendiği gibi olmadı. Kaçar Aşireti’nin reisi Ağa Muhammed Şah, yaptığı saldırılarla krallığı alabildiğine talan etti ve Ruslar, antlaşmaya uymayarak talana göz yumdular.Tatsız ve beklenmeyen tarihi gelişmeler, dönemi anımsatması açısından önem arz eden anıtlara da zemin hazırladı. Gürcistanlı ünlü mimar Giorgi tarafından tasarlanarak 1983 yılında Kuzey Gürcistan’a konumlandırılan Russia–Georgia Friendship Monument, Sovyetler Birliği döneminin en cesur yapıtlarından.

Haberin Devamı

Kafkas Dağları’nın zirvesinde Sovyetler’den derin izler

Binlerce Metre Yükseklikteki Barış: Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı

Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı, Gürcistan’ın en iyi kayak merkezlerinden biri olan Gudauri ve Gürcistan askeri otoyolu arasında bulunuyor. Kafkas Dağları’nın Şeytan Vadisi’ne bakan yönünü, taş ve betonun en sade ve anlamlı haliyle zenginleştiren eser, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tasarımıyla ziyaretçilerine adeta kucak açan anıt, Rusya ve Gürcistan tarihinden izler taşıyan duvar resimleriyle dikkat çekiyor.

Binlerce Metre Yükseklikteki Barış: Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı

Kısa kısa metinlerle zenginleştirilen görseller, ziyaretçilerin tarihle iç içe geçmesini sağlarken, anıtın değerini katbekat arttırıyor. Bulunduğu yer sayesinde, kemerlerin arasından çevreyi görmek isteyen ziyaretçilerin, pastoral bir görsel şölen yaşamalarını mümkün kılan yapı, günün hemen her saatinde bambaşka deneyimler sunuyor. Güneşin doğuş ve batış saatlerinde de kendine özgü bir güzellik oluşturan eser, yüzyıllar öncesinden esintiler taşıyor.Gergeti Trinity Kilisesi ile birlikte Gürcistan ziyaretinizin önemli duraklarından birine dönüşebilecek Russia–Georgia Friendship Monument, tarihe ve tarihi yapılara meraklı olanların da uğrak mekânı olmayı başarıyor. Eşsiz doğa manzaralarına ev sahipliği yapan ve ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebilmelerine olanak veren eser, yıllara meydan okumaya devam ediyor.