İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta birinci yıl 7 Ekim'de doluyor, kuzey cephesi olarak adlandırılan Lübnan'daki işgal ise dördüncü gününde.
İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'da saldırıları devam ederken, ABD de Yemen'deki İran destekli Husileri hedef alıyor. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, “CENTCOM güçleri, bugün yerel saatle 17.00 sıralarında Husilerin kontrolündeki bölgelerde 15 Husi hedefine saldırı düzenledi. Bu hedefler Husilerin saldırı amaçlı askeri kabiliyetlerini içeriyordu. Bu eylemler seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve uluslararası suları ABD, koalisyon ve ticari gemiler için daha güvenli ve emniyetli hale getirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 2 bin 11 kişinin öldüğü, 9 bin 535 kişinin yaralandığı bildirildi.
Hizbullah, düzenledikleri saldırılarda İsrail askerlerinden ölen ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Hizbullah'ın sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırı yakınındaki Melkiye bölgesinde Merkava tankının güdümlü füzeyle hedef alındığını ve tankın yandığını bildirdi.
Tankın içerisindeki askerlerin öldüğü ve yaralandığı belirtilen açıklamada, ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi verilmedi.
İsrail'in kuzeyinde Hayfa yakınlarında bulunan Krayot bölgesi ve Kiryat Şimona'daki roket rampalarının ve topçu mevzilerine de saldırı düzenlendiği ifade edildi.
ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamada, 'İran'daki petrol sahalarının vurulmasına alternatif düşünülmeli' ifadelerini kullandı.
Avustralyalı maden işletmecisi milyarder Andrew Forrest, sivil toplum kuruluşu Minderoo Vakfı aracılığıyla İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye 10 milyon dolar yardımda bulunacağını açıkladı.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'den iki füzenin fırlatılmasının ardından İsrail'in güneyindeki Kissufim ve El-Ayn es-Salise bölgelerinde sirenlerin çaldığı bildirildi. "İsrail'in güneyinde iki aydan bu yana ilk kez sirenlerin çaldığı" açıklanırken, İsrail merkezli Kanal 12 televizyonu, füzelerden birisinin havada engellendiğini ve diğerinin açık alana düştüğü bilgisini verdi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Vekili Ali Fadavi, Lübnan’ın Al Mayadeen kanalına İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırı ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu. İran’ın büyük bir ülke olduğunu söyleyen Fadavi, "İran’ın birçok ekonomik merkezi var. Oysa İsrail’in sadece 3 enerji santrali ve birkaç rafinerisi bulunuyor. Tüm bu hedefleri bir anda vurabiliriz" ifadelerini kullandı.
Fadavi, “Eğer işgalci rejim bir hata yaparsa, tüm enerji kaynaklarını, enerji santrallerini, rafinerileri ve gaz sahalarını hedef alırız” dedi.
İsrail'de yaklaşık iki ay sonra Gazze Şeridi sınırındaki yerleşimlerde hava saldırısı sirenleri çaldı.
Gazze'den iki roket ateşlendiği bilgisini veren İsrail ordusu, roketlerden birinin düşürüldüğünü diğerinin ise açık alana isabet ettiğini açıkladı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, bu sabah Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gitti.
Ziyaret Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, diğer üst düzey yöneticiler ve Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü komutanlarından Abbas Nilfuruşan'ın öldürüldüğü İsrail suikast dizisinin ardından bir ilk niteliği taşıyor.
İsrail savaş uçakları halihazırda Beyrut'u gece gündüz bombardımana tutuyor.
Yanı sıra İran tarihte ikinci kez İsrail'e doğrudan saldırdı, 1 Ekim Salı akşamı ateşlenen 181 balistik füzeden bazıları askeri üsleri vurdu.
Dışişleri Bakanı Erakçi'nin Beyrut'u ziyaret etmesi, İsrail'e bir meydan okuma olarak yorumlanıyor.
Al Jazeera'nın tecrübeli Lübnan muhabiri Zeina Khodr, ziyaretin şüphe duyulmayacak bir şekilde bir meydan okuma hareketi olduğunu belirtip İsrail'in geçen hafta Beyrut'a inen İran veya Suriye uçaklarını vurmakla tehdit ettiğini hatırlattı.
Ziyaretin terk edildiklerini düşünen Lübnanlılar için bir dayanışma mesajı olduğunu kaydeden Khodr'a göre, İsrail'e balistik füzeler ateşleyen İran dışişleri bakanını Beyrut'a göndererek Lübnanlılara denklemi değiştirmek istediğini gösterdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'nin yanında iki milletvekili ve İran Kızılayı'nın başkanı da var.
Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile bir araya gelen Erakçi'nin diğer Lübnanlı yetkililerle de görüşmesi bekleniyor.
Beyrut'ta sosyal medya hesabından mesaj paylaşan İran Dışişleri Bakanı Erakçi, bölge ülkelerini Lübnan'a destek vermeye ve İsrail'e karşı kararlı bir duruş sergilemeye davet etti.
DAHİYE'DE PATLAMA SESLERİ
İsrail ise, İran Dışişleri Bakanı Beyrut'ta görüşmeler yaparken yeni bir hava saldırısına imza attı.
Savaş uçakları Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen güneydeki Dâhiye semtini bombaladı.
Banliyöden dumanlar yükselirken, İsrail ordusundan henüz bir yorum yok.
İran, Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'ın bir numaralı müttefiki.
İsrail'e füze saldırısının ardından nadir bir cuma vaazı veren İran dini lideri, Gazze ve Lübnan'daki işgalin başarılı olması halinde İsrail'in başka ülkelere de saldıracağını söyledi. Orta Doğu'daki neredeyse tüm ülkelere birlik çağrısı yapan Ayetullah Ali Hamaney, gerekirse İsrail'i yine vuracaklarını belirtti.
Lübnan ile İsrail sınır hattında görev yapan BM barış gücü askerlerine, Tel Aviv yönetiminden geri çekilme talebi iletildi.
İsrail ordusu, kısaca UNIFIL olarak bilinen barış gücünün sınırdaki bazı mevzileri terk etmesini istiyor.
Mavi Hat olarak bilinen sınırda görevli UNIFIL, İsrail'in talebini Al Jazeera'ya doğruladı.
BM barış gücü halihazırda sınırdan ayrılmayı düşünmüyor ve güvenlik durumunu incelemeye devam ediyor.
İşgal ordusu, Hizbullah'ı UNIFIL'i sivillerle birlikte kendisine kalkan olarak kullanmakla suçluyor.
AFP haber ajansına bilgi veren Hizullah'a yakın bir kaynak, Lübnanlı grubun İsrail saldırısında ölen lideri Hasan Nasrallah'ı geçici olarak defnettiğini söyledi.
Nasrallah'ın gömüldüğü yerin gizli olduğunu kaydeden kaynak, büyük bir cenaze törenini İsrail'in hedef alabileceği korkusu nedeniyle geçici defin işleminin yapıldığını aktardı.
İsrail savaş uçakları, 27 Eylül akşamı Beyrut'un güneyindeki Dâhiye semtinde altı binayı yerle bir eden bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırının hedefi, yeraltı sığınağında üst düzey yöneticileri ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilfuruşan ile toplantı halindeki Hasan Nasrallah'tı.
ABD üretimi sığınak delici bombaların kullanıldığı saldırıda Hizbulah lideri ve Nilfuruşan dahil çok sayıda kişi öldü, binalardan geriye neredeyse hiçbir şey kalmadı.
Hasan Nasrallah'ın cesedi yeraltından çıkarıldı, cenaze töreninin nasıl ve ne zaman gerçekleşeceği ise Hizbullah tarafından açıklanmadı.
İsrail ordusu, Beyrut'un güney semti Dahiye'de gece yarısı gerçekleşen büyük hava saldırısının Hizbullah'ın istihbarat karargahını hedeflediğini açıkladı.
İsrail ve Amerikan medyası, 27 Eylül'de öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yerine geçmesi beklenen Haşim Seyfed'in bu geceki hava saldırısında vurulduğunu yazdı.
İsrail ordusu böylece söz konusu haberleri yalanlamış oldu. Hizbullah'tan henüz bir açıklama yok.
Suriye ve Lübnan arasındaki sınır geçişlerini hedef alan İsrail savaş uçakları, bu kez ana sınır kapısı Masna'yı bombaladı.
Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiye, İsrail jetlerinin ateşlediği iki füzenin Masna Sınır Kapısı yakınlarında dört metrelik çukur açtığını söyledi.
Saldırı nedeniyle Lübnan'ın başkenti Beyrut ile Suriye'nin başkenti Şam'ı birbirine bağlayan otoyol da trafiğe kapandı.
Masna Sınır Kapısı, İsrail vahşetinden Suriye'ye kaçanların ana güzergahıydı. Eylül ayının son haftasından bu yana yüz binlerce kişi bu yolu kullanarak Lübnan'dan Suriye'ye kaçtı.
İsrail işgal ordusu, sınır kapılarının Hizbullah'ın silah transferinde kullanıldığını savunuyor.
İsrail'in gece yarısı Beyrut'u vurmasına sabaha doğru füze atışlarıyla yanıt veren Hizbullah, sınır hattındaki birçok noktada sirenlerin çalmasına neden oldu.
Stratejik liman kenti Hayfa ve banliyölerinde sirenlerin duyulmasını patlamalar izledi, görgü tanıkları Hizbullah'ın füze yağmuruna karşı hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiğini söyledi. Kanal 12 televizyonu, en az 10 füzenin durdurulduğu bilgisini verdi.
İsrail ordusu ise Hayfa'ya bir saat içinde 20 kadar füzenin ateşlendiğini, bazı füzelerin açık alana düştüğünü duyurdu.
Hayfa'dan hemen sonra bu kez Celile bölgesindeki geniş bir alanda sirenler çaldı.
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, dört yıllık bir aranın ardından ilk kez cuma namazı kıldıracak ve vaaz verecek.
Neredeyse beş yıl sonra gerçekleşecek halka açık vaaz, 1 Ekim akşamı İsrail'in füzelerle vurulmasını izliyor.
İran'ın uyguladığı bütün politikalarda son sözü söyleyen Hamaney'in vereceği mesajlar merakla bekleniyor.
Dini lider Hamaney, son olarak İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün komutanı Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD tarafından öldürülmesinin ardından cuma namazı kıldırıp vaaz verdi.
İsrail 1 Ekim Salı gününün ilk saatlerinde duyurduğu kara işgalinde Lübnan topraklarında ikinci darbeyi yedi. Güney Lübnan'daki Hasbaya ilçesinden bildiren Al Jazeera muhabiri Imran Khan, Hizbullah'ın İsrail'in kara birliklerinin sınırın belirli kısımlarından geçerek Lübnan'a girmeyi denediğini ancak Hizbullah'ın işgal askerlerinin işini inanılmaz zorlaştırdığını aktardı.
On binlerce savaşçısı ve cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah'ın bölgeyi herkesten daha iyi bildiğini hatırlatan Imran Khan, topları ya da uçaksavar silahları olmayan grubun sahip olduğu en önemli şeyi saha bilgisi diye niteledi.
Gece boyunca sınırdan top atışları seslerinin geldiğini bildiren Al Jazeera muhabiri, İsrail işgal birliklerinin birkaç kez Lübnan'a sızmayı denediğini ancak her seferinde Hizbullah tarafından geri püskürtüldüğünü belirtti.
Mevcut tabloda İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki kara saldırısının durduğunun altını çizen Imran Khan, üstünlüğün kendisinde olduğunu bilen Hizbullah'ın meydan okuduğu yorumunu yaptı.
Hizbullah ise, birkaç saat içinde 17 İsrail askerini öldürdüğünü duyurdu. Bir gün içinde İsrail birliklerine 32 saldırı düzenlediğini belirten Lübnanlı grup, işgal askerlerinin özellikle infilak ettirilen mayınlar nedeniyle ağır kayıplar verdiğini söyledi.
Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, 'Lübnan cehennemi' manşetini attığı haberinde bazı mayınların çok önceden yerleştirildiğini bazılarının ise kısa süre önce tuzaklandığını bildirdi.
İsrail ordusuna ait insansız hava araçlarının sürekli gökyüzünde uçmasına rağmen tuzakların kurulduğunu belirten televizyon, ölen 17 İsrail askeri arasında subayların da olduğunu aktardı. Habere göre, saldırılarda onlarca asker de yaralandı.
El Adise ve Marun er Ras gibi sınır köylerindeki çatışmalara atıfta bulunan El Meyadin, yanı sıra sınırın güneyinde saldırı için toplanan İsrail askerlerinin füzelerle vurulduğu bilgisini verdi.
İsrail ordusu, şimdiye kadar Lübnan'da dokuz askerinin öldürüldüğünü söylüyor.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyösü Dahiye mahallesini günlerce bombardımana tutan İsrail, artık şehrin merkezini de hedef alıyor.
Cuma gününün ilk dakikalarında Beyrut havalimanı ve çevresi İsrail jetleri tarafından vuruldu, patlamalar öylesine güçlüydü ki başkentte binalar sarsıldı.
Otomobil alarmlarının çalmasına neden olan hava saldırısının ardından gökyüzüne alev topları yükseldi, siyah dumanlar Beyrut semalarını kapladı.
İsrail jetlerinin hedefinde 27 Eylül akşamı sığınak delici bombalarla öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yerine geçmesi beklenen Haşim Seyfeddin vardı.
Aynı zamanda Nasrallah'ın kuzeni olan Seyfeddin'in akıbetine dair henüz bir bilgi yok, Hizbullah herhangi bir açıklama yapmadı.
Lübnan'ın güneyindeki Hasbaya'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Imran Khan, İsrail ordusunun da henüz suikastı doğrulamadığını vurgulayıp Haşim Seyfeddin'in 42 yıldır Hizbullah bünyesinde olduğunu hatırlatıyor.
Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Laura Khan ise, İsrail savaş uçaklarının son 24 saatte Lübnan'ın başkentine 20 kez saldırdığını ve bunlardan 11'inin güney banliyöleri vurduğunu aktardı. Bombardımanı 'devasa saldırılar' olarak niteleyen Khan, İsrail jetlerinin sığınak delici bombalar kullandığını bildirdi.
Amerikan New York Times gazetesi ise, Hizbullah'ın müstakbel lideri Haşim Seyfeddin'in grubun diğer üst düzey isimleriyle bir yer altı sığınağında toplantı halindeyken hedef alındığını yazdı.
İsrail'in Ürdün sınırındaki Beyt Şe'an Vadisi'nde gecenin ortasında sirenler duyuldu, ordu bölgede yaşayanların derhal sığınaklara gitmesini istedi.
Saat 03.15 sularında verilen alarmın nedeni, doğudan İsrail'e doğru gelene bir kamikaze silahlı insansız hava aracıydı (SİHA).
İsrail ordusunun açıklamalarında 'doğu', Irak'tan gelen saldırılar için kullanılıyor.
El Meyadin televizyonu, Irak'taki İran yanlısı milislerin ilk kez gelişmiş bir kamikaze drone'la İsrail'i hedef aldıklarını bildirdi. Haberde, söz konusu kamikaze SİHA'nın öncekilerden daha hızlı hareket edip daha fazla patlayıcı taşıdığı vurgulandı.
Irak'taki milislerin fırlattığı kamikaze drone'lar Ürdün üstünden geçerek İsrail'e doğru ilerliyor. El Meyadin, yeni silahın farklı bir rotadan İsrail'e ulaştığı bilgisini verdi.