Son Güncellenme:
Apartmanlarda ve sitelerde belirli aralıklarla bahçe düzenlemeleri yapılır. Apartmanda yaşayan herkesin kullanımına açık olan bahçeler ortak alan sayılır. Bahçe düzenlemesine ait masraflar yasal düzenlemelerde ve apartman yönetmeliğinde belirtildiği şekilde paylaşılır.
Bahçe içindeki apartman ve sitelerde; bahçe ve çevre düzenlemesi işi, apartman sakinlerinin onayının ardından yöneticinin denetimi altında yapılır. Bu düzenlemeler arasında bahçe duvarı, çit, tel gibi bahçe sınırını belirleyen araçların inşası; apartmana açılan bahçe kapılarının yaptırılması, ağaçlandırma, çiçek yetiştirme gibi peyzaj çalışmaları bulunur. Ayrıca apartman bahçesine bank, çardak, salıncak gibi dinlenme bölümlerinin ve oyun alanlarının yapılması da çevre bahçe düzenlemeleri arasında sayılır.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalan tüm bölümler ortak kullanım olarak nitelendirilir. Kat malikleri, ortak alanlardan arsa payları oranında faydalanır. Bahçe, çatı, sığınak, kömürlük, asansör, kazan dairesi, sarnıç ve bu bölümleri birbirine bağlayan koridor, sahanlık, merdiven gibi yapılar ortak kullanım alanlarıdır. Bu alanlarda yapılacak her türlü değişiklik için kat sahiplerinin onayı gerekir.Çevre bahçe düzenlemeleri yapılmadan önce daire sahiplerinin ve kiracıların düzenlemeye ilişkin görüşleri alınır. Apartman toplantısında, yapılacak düzenlemenin amacı, şekli ve ortaya çıkacak masraflar etraflıca görüşülmelidir. Tüm kat malikleri düzenlemeyi onaylarsa, masraflar eşit olarak paylaşılır.
Çevre ve bahçe düzenlemeleri yapılacağı zaman, kalıcı düzenlemeleri finanse etmek kat maliklerinin görevidir. Örneğin bahçeye yerleştirilecek olan çardaklar, yaptırılacak oyun alanları, inşa edilecek olan bahçe duvarı, istinat duvarı ve çitler ev sahipleri tarafından karşılanır. Benzer şekilde binanın demirbaşı sayılan bölümlerde yapılacak boya, badana, yenileme gibi kalıcı düzenlemelerin masraflarını da ev sahipleri öder. Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmaya bağlı olarak kiracı, söz konusu masraflara ortak olup masrafın bedelini kiradan düşebilir.Apartman aidatına dahil edilen temizlik, rutin bakım ve onarım masrafları, ortak alanların elektrik, su faturaları ile bekçi, apartman görevlisi, bahçıvan gibi personelin maaşları ise apartmanda ikamet etmekte olan kişiler tarafından ödenir. Bu durumda kiracılar da söz konusu ortak giderlere katılmakla yükümlüdür. Bazen ortak alanlarda yapılacak yenileme ve düzenleme çalışmaları, apartman aidatından finanse edilebilir. Kalıcı düzenlemelerin masrafını karşılamak için aidata zam yapılamaz fakat; toplanan aidatlardan artan para, bahçe düzenlemesi için kullanılabilir. Bu durumda apartman yöneticilerinin kiracıların onayını alması gerekir.