Ekonomi‘Yıpranmış paranın değeri düşer ya da sıfırlanır’

‘Yıpranmış paranın değeri düşer ya da sıfırlanır’

29.08.2008 - 00:28 | Son Güncellenme:

Yıpranmış banknotların değişimde değerinin düşeceğini ya da sıfırlanacağını bildiren Merkez Bankası şu uyarıda bulundu:

‘Yıpranmış paranın değeri düşer ya da sıfırlanır’

“Yazıları okunmayacak şekilde kirlenmiş, yıkanmış, boyanmış, yanmış, yırtılmış, yıpranmış, değeri belirlenebilen tam banknotlar ile yüzeyindeki eksiklik yüzde 50’den az olan banknotlar, yazılı değeri üzerinden başabaş olarak, tek parçadan ibaret olmak kaydıyla yüzeyindeki eksiklik yüzde 50 olan banknotlar yazılı değerinin yarısı üzerinden yenileriyle değiştirilebilir. Yüzeyinin yarısından fazlası eksik olan banknotlar ise değiştirilmemektedir.”
Merkez Bankası’nın YTL’den TL’ye dönüş kapsamında 12 ilde 2 bin 350 kişiyle yaptırdığı anket, vatandaşların yüzde 28’inin kâğıt paraların kalitesinden memnun olmadığını ortaya çıkardı. Anketin sonuçları özetle şöyle:
Katılımcıların yüzde 53’ü YTL’ye alışmakta zorlandığını belirtti.
Yüzde 67.9’u banknot parasını cüzdanda taşıyor.
Merkez en yüksek kupür olarak 200 TL’yi basmaya hazırlanırken, bazı vatandaşlar 200 ve 500 YTL’nin dolaşımda olduğunu zannediyor.

Haberin Devamı

Cüzdan kullanın uyarısı
Bu sonuçların ardından, TL kampanyası için bilgilendirme kitapçıkları hazırlayan Merkez Bankası, cüzdan ve banknot paraların dikkatli kullanımını da kapsama aldı. Banknotların yıpratılmaması için özen gösterilmesini isteyen Merkez Bankası, banknotların üzerine yazı yazılmaması, buruşturulmaması, delinmemesi gerektiğini kaydetti.