24.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Başta Avrupa bölgesi olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde “futbol” artık sadece futbol olmakla kalmayıp, milyarlarca doların döndüğü bir iş alanı olmuş durumda. Milyon dolarlık futbolcu transferleri, milyar dolarlık sponsor anlaşmaları son yıllarda futbol dünyasında duymaya alışık olduğumuz cümlelerin başında geliyor.
Türkiye de gerek futbolcu transfer ücretleri gerekse marka değeri sıralamasındaki yeriyle bu alanda dünyada yıldızı parlayan ülkeler arasında bulunuyor.
Yarın yapılacak olan Türkiye Futbol Federasyonu’ndaki (TFF) olağan seçimli genel kurul da bu anlamda, futbolun geleceği adına önemli bir seçime sahne olacak.
Türkiye’de futbolun markalaşması, futbolun itibarının daha da yukarılara taşınması ve futbol piyasasında konuşulan rakamların katlanması adına yapılacak olan seçim oldukça önemli.
Bu seçimde öne çıkan adayların başında gelen Türkiye Futbol Federasyonu’nun Başkanı Yıldırım Demirören’in listesinde iş dünyasından sürpriz bir isim yer alıyor.
Mobil iletişim pazarının lideri Turkcell’in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, iş modeli ve marka değerini artırma tarafında önemli rol oynamak adına, Yıldırım Demirören’in listesinde yer aldığını söyledi.
‘Güzel bir yolculuk’
Verdiği sponsorluk desteğiyle “Turkcell Süper Lig hiç bitmesin” sloganıyla akıllarda kalan Turkcell için futbol aslında yeni bir kategori değil.
“Turkcell hep sporun içinde oldu. 13 yıl öncesine dönüp baktım, o günden bu yana Turkcell olarak 400 milyon TL spora yatırım yapmışız” diyen Kaan Terzioğlu, sadece futbola destekle kalmayıp milli takımlara, yüzmeye ve atletizme kadar uzanan birçok farklı alanda spora önemli yatırım yaptıklarını anlatıyor.
400 milyon TL yatırım içerisinde 100 milyon TL’nin sadece Anadolu kulüplerine gittiğini anlatan Terzioğlu, bu yatırımlar sonrası bir Anadolu kulübünden çıkan şampiyonluğa dikkat çekiyor.
“Futbol bugüne kadar bizimle güzel bir yolculuk yapmış” diyen Terzioğlu, “Futbol talihsiz bir dönem yaşadı. Futbolun tekrar ekonomiye katılması, şahlanması gerekiyor. Biz bu yolda üzerimize düşeni yaparız” diyerek, federasyon yönetimindeki üyeliğinin futbola ciddi katma değer yaratacağına inanıyor.
Marka değerini uçuracak
TFF yönetimi için üyelik konusunu, Turkcell’in Yönetim Kurulu ile istişare ederek, onların onayıyla kabul ettiğini ifade eden Kaan Terzioğlu, “Futbolun marka değerine, itibarına destek vermek için Turkcell olarak katkıda bulunmaya hazırız” mesajını verdi.
Futbola her kademede, eğitimden teknolojiye, sporun sağlık boyutundan altyapıya birçok farklı alanda desteğe hazır olduklarını ifade eden Kaan Terzioğlu, “Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de futbolun birleştirici özelliği var. Heyecanı var. Turkcell olarak futbolda heyecanı daha da yukarı çekmek ve teknoloji kullanımını artırmak adına çaba göstermeye talibiz” diye konuştu.
Bir Fenerbahçe taraftarı olan Kaan Terzioğlu, Turkcell’in yönetim kurulunda yer alan yerli yabancı tüm isimlerin futbolu sıkı takip ettiği bilgisini verdi.
‘3’e, 5’e katlamalıyız’
“Türkiye’de futbol ekonomisi maalesef olması gereken yerde değil” ifadesini kullanan Kaan Terzioğlu, “Futbolu layık olduğu yere taşımalıyız” diyor.
Seçimler sonrası, yönetim olarak İngiltere’de 90’lı yılların başında kurulan İngiltere’deki Premier Lig örneğinden yola çıkarak Süper Lig A.Ş modelini uygulamaya koyacaklarını ifade eden Terzioğlu, “Bu sayede futbol ekonomisini 3’e, 5’e katlayıcı plan yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Terzioğlu, şöyle devam etti: “Yeni kurulacak sistemle futbolda itibar ve iş modeli garanti altına alınmalı. Ticari faaliyetlerin başına Süper Lig A.Ş geçerken, işin yönetişim tarafında Federasyon tarafı bulunuyor olmalı. Bu sayede futbolun Türkiye’deki değerini kat ve kat yukarı çekebiliriz.”
‘Futbol’ ile ‘teknoloji’ bir arada düşünülmeli
Turkcell’in futbolun yanı sıra olimpiyatların da önemli destekçisi olduğunu ifade eden Kaan Terzioğlu, “Türkiye olimpiyatları bir gün kendi topraklarında yapana kadar bu desteğimiz devam edecek” dedi.
Şirketin spor tarafındaki bütçesinin sportif faaliyetler ve pazarlamanın altında planlandığının altını çizen Terzioğlu, şu an bu alana ayrılacak olan payın net olarak belirlenmediğini ancak kendi büyüme alanlarıyla birlikte değerlendirdiklerinde önemli bir bütçe çıkarmayı planladıklarını anlattı.
“Eskiden cep telefonları konuşmak içindi, şimdi video izlemek için kullanılıyor” diyen Terzioğlu, futbolun da video içerik tarafında kendilerine ciddi fırsatları beraberinde getirdiğini anlattı.
Federasyonun yeni dönemde büyük yatırımlar yapılan stadları sadece 90 dakika değil, en azından maç günleri yapılacak etkinliklerle 4 saatlik kullanıma açmayı planladığını anlatan Terzioğlu, bunun yanı sıra stadların maç dışındaki günlerde de etkinlik ve şirket toplantıları için değerlendirileceğini kaydetti.
Passolig cep’te!
Turkcell’in bir mobil operatör olarak “Passolig” süreçlerinde de katkısı olması için planları olduğunun altını çizen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bu konuda şu bilgileri veriyor:
“Passolig’in cep telefonu kullanılarak kolay yoldan kullanımı tarafında planlarımız var. Telefonların içerisindeki sim kart’lar kimlik kontrolü yerine geçebilir. Cep telefonları ve Passolig kartını evlendirme planımız var. Bu sayede Passolig’lerin satın alma sürecinden tüketilmesine kadar tüm süreçlerde Turkcell olarak yer alabiliriz. Ödeme sistemi sürecinde de aynı işlem geçerli. Futbolseverler bir SMS atarak barkodlu bilet alabilirler. Biz bu sistemin bir örneğini U20 Dünya Şampiyonası’nda FİFA ile birlikte mobil bilet çözümünü gerçekleştirerek yaptık.”
1.1 milyon üye aşıldı
Passolig’in altyapı maliyeti 100 milyon TL’yi buldu.
Türkiye Futbol Federasyonu logolu kartı alan 73 bin 766 taraftar yeni sezon yenileme ücreti olarak 15 lira ödeyecek. 73 bin taraftar toplamda kulüplere 1 milyon TL’den fazla para kazandıracak.
Bu paranın 582 bin lirası Aktifbank’a, 418 bin lirası ise Türkiye Futbol Federasyonu’na kalacak. Taraftarların bu sezon Passolig yenilemek için ödeyeceği tutar 22.5 milyon TL.
Passolig’den 5 büyük takıma gelecek para 9.7 milyon TL. 31 Anadolu takımının Passolig’den kazanacağı para 2.7 milyon TL. 100 binin üzerinde Passolig kartı satan takım sayısı 3.
10 binin üzerinde kart satan takım sayısı 18. Toplamda kulüp logolu ve TFF logolu yaklaşık 1.1 milyon Passolig kartlı taraftar bulunuyor.
Yeni dönem hedefleri...
- 2014-2015 yılında ülkemizde yaklaşık 260 milyon euro değerinde yayın geliri dağıtıldı.
- Türkiye Futbol Federasyonu’nun hedefi; Türk futbolunun geleceğini oluşturmak ve gelirleri Avrupa’daki lider olan liglerin seviyesine yaklaştırmak.
- Bunu başarmanın en önemli yolu yayın haklarını sadece bir kuruma/markaya pazarlamak değil; uluslararası pazara açılmaktan geçiyor. Uluslararası pazarda değer yaratmak ise futbol kalitesini artırarak ligimizi dünyanın her ülkesinde izlenebilir hale çıkarmak, pazarlamak.
‘Hedefimiz üst sıralara tırmanmak’
“Sporun başarısı artık ekonomik başarılarla ölçülür hale geldi. Dünyanın en çok izlenen, en pahalı ligi olan Premier Ligi oluşturan takımlar aynı zamanda dünyanın en değerli kulüpleri” diyen Kaan Terzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Brand Finance’in araştırmasına göre en değerli spor kulübümüz Galatasaray 177 milyon dolarlık piyasa değeri ile en değerli kulüpler sıralamasında 19. sırada yer alıyor. En değerli ilk 50 kulüp sıralamasında ise Türkiye’den sadece iki kulüp bulunuyor. Son dönemde Türkiye Futbol Federasyonu’nun da katkılarıyla Türk futbolu ve Türk futbol ekonomisi dünya ölçeğinde umut verici bir konuma ulaştı. Dünya sıralamasında 425 milyon dolarlık değeriyle 6. sırada olan Türkiye Ligi, futbolu çok konuşulan Brezilya ve Hollanda’yı geride bıraktı.”
Kaan Terzioğlu, “Yıldırım Demirören’in de belirttiği gibi Süper Lig A.Ş’nin kuruluşuyla birlikte bu sıralamada daha da üst sıralara tırmanmamız mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.