EkonomiTürk yazılımcıya ‘döviz gölgesi’

Türk yazılımcıya ‘döviz gölgesi’

06.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi döneminde yabancı şirketlerin gözdesi olan yerli yazılımcıların döviz üzerinden yüksek gelir beklentisi, ucuz çalışan arayan şirketlerin ilgisini kaybetmelerine neden oldu.

Türk yazılımcıya ‘döviz gölgesi’

MİTHAT YURDAKUL Ankara - ABD’li danışmanlık kuruluşu Endeavor’un Türkiye şubesi ile Türk danışmanlık şirketi Melon’ın yaptığı araştırma, Türk yazılımcılara yabancı ilgisinin azaldığını ortaya koydu. Araştırmanın ön sonuçlarına göre, geçtiğimiz yıllarda uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla, yurt dışındaki şirketler için Türkiye’deki teknoloji yetenekleri ücret beklentileri sebebi ile bir fırsat haline gelirken, son dönemde bu tablo tersine dönmeye başladı. Teknoloji uzmanlarının Türkiye’deki maaş beklentisinin döviz cinsinden de artmasıyla yabancı şirketler için Türk yazılımcıların ücret avantajından kaynaklanan cazibesinin azalmasının beklendiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Zamlar seçimi bekliyor

Araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl birçok şirket, özellikle mart-nisan aylarında ücretlere zam yaparken, bu yıl henüz ara zam yapmamış iki şirketten birisi, ek zam kararı için seçimleri beklediğini belirtiyor. Geçen sene şirketlerin yüzde 76’sı yılda iki veya daha fazla kez maaş artışı yaptığını bildirirken, bu sene zam miktarının azalacağı öngörülüyor. Araştırmaya göre, şirketler yetenek göçü ile mücadele etmek için, finansal sağlamlık üzerinde çalışmaya devam edecek.

Kredi ödeme desteği

Araştırmaya göre teknoloji şirketleri yemek desteği gibi gelenekselleşmiş yan hak haklara ek olarak, çalışanların minimum katkı payı ödeyeceği özel sağlık sigortası, psikolojik destek paketleri, yeni mezunlara öğrenim kredisi kredisi geri ödeme desteği gibi katkılar sunuyor. Teknoloji şirketleri çalısanlara bireysel olarak yararlanabilecekleri psikolog, koç ya da meditasyon uygulaması gibi desteklerin yanı sıra, kendi çalışma gününü ve yerini seçme özgürlüğü de sunuyor. Pek çok şirkette, çalışanlarla şirketin nakit akışı, karlılığı gibi konular hakkında paylaşım yapılarak, finansal endişelerinin paylaşılacağı bir ortam yaratmaya çalışılıyor.