EkonomiSanalı gerçek yapan Blippar Türkiye’de!

Sanalı gerçek yapan Blippar Türkiye’de!

08.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aylardır aradığınız çanta karşınızdaki kişinin elinde. Peki ama fiyatı ne, nereden alınmış? Hemen telefonunuzu çantaya tutuyorsunuz, bilgiler ekrana bir anda geliyor. İsterseniz satın alıyorsunuz

Sanalı gerçek yapan Blippar Türkiye’de

Tüm endüstrilerde şirketlerin satış ve pazarlama dengeleri ile oynayan, mobilite, sosyal medya furyası Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Son dönemde Twitter ve Facebook’un gelişimine benzeyen ve artırılmış gerçeklik olarak adlandırılan Blippar çılgınlığı yakında bizde de popüler olacak.

Blippar nasıl işliyor?
Blippar nedir derseniz, geleneksel medya ve reklamcılık için çığır açan, tarama yapmadan ya da fotoğraf çekmeden, sanal ortamda yer alan her metaryali ve objeyi, akıllı telefonunuz veya tabletinizden anında görebilmenizi, satın almanızı sağlayan ücretsiz bir uygulama.
Mesela oje mi alacaksınız. Akıllı telefonunuzun uygulama dükkanından Blippar uygulamasını ücretsiz indiriyorsunuz. Uygulamayı açıp, telefon kameranızı blippar sisteminde tanımlı olan resme ya da görsele tuttuğunuzda ojenin bütün renklerini sanal ortamda tırnaklarınızda deniyor, bir tık ile ürünü satın alabiliyorsunuz.
Blippar ile Maybelline New York böyle bir kampanyaya imza attı. Tüketiciler ojenin kurumasını beklemeden 40 farklı renk ojeyi sanal ortamda tırnağında denedi.

Bieber bilet sattı
Blippar’ın şirketler açısından önemi ürünün sitesine gitmeye gerek kalmadan satın alma imkanı vermesi. Londra’da Tesco, Nike, L’Oreal, Universal Music, Dominos, Unilever, PepsiCo, Cadbury, Sony, Mercedes, blippara girmiş birkaç şirket.
Justin Bieber, yeni çıkan albümünü Blippar’ın arttırılmış gerçeklik uygulaması ile sundu. Uzun yıllardır şirketlere digital-mobil pazarlama ve sosyal medya iletişim hizmetleri veren aynı zamanda şirketlerin digital yapılanmalarında strateji danışmanlığı yapan Zehra Öney, Blippar’ın geleceğin reklamcılık anlayışı olduğunu söylüyor. Mobil Pazarlama Derneği Türkiye Başkanı ve aynı zamanda Blippar’ın Türkiye Temsilcisi Zehra Öney, uygulamanın şirketlerin geleneksel medya kanallarında yaptıkları her türlü iletişimi interaktif hale getirerek harcadıkları yıllık toplam bütçenin daha anlamlı geri dönüşünü sağladığını söylüyor
Bütün reklam ve PR çalışmalarının nihai hedefinin satın alma motivasyonu yaratmak olduğuna dikkan çeken Öney, “Blippar bir barkod ya da tetikleyici olmadan, insan gözü gibi imaj ya da objeyi tanıyarak bir interaktif içerik katmanı sunuyor. Bunun için ilan, imaj, objeyi blipplemek yeterli“ diyor.

Obama bağış topladı
İngiltere ve ABD’de yayılımını sürdüren ve 1.5 yıl içerisinde 3 milyon kullanıcıya ulaşan Blippar, Obama’nın seçim kampanyasında 10 doları blippable hale getirerek seçim kampanyasını destekledi. Zehra Öney, “Seçmenler 10 dolara telefonlarındaki blippar uygulamasını göstererek kampanyaya bir tıkla bağış yaptı, seçmen olarak kaydoldu” diyor. Blippar’ın Türkiye ofisi yakında CEO ‘su Ambrish Mitra tarafından açılacak.

Haberin Devamı

Başbakan’ın sosyal medyaya karşı duruşu olmadığını gördüm
Başbakan Erdoğan’ın Gezi olaylarında kabul ettiği heyette yer alan Zehra Öney, “Başbakan Twitter için ‘baş belası’ demişti. Görüşmenizde bu konu da gündeme geldi mi?” sorumu ise şöyle yanıtladı: “Biz Başbakan Erdoğan ile görüşmeye çağrıldığımızda kendisi henüz bu yorumu yapmamıştı. Görüşmemiz Gezi olayları ağırlıklı idi. Ben, kendisi ile sadece sosyal medya değil süreç boyunca iletişimde yaşanan ve tesbit ettiğim pek çok konuyu paylaştım.
Başbakan’ın sosyal medya kanallarına karşı bir duruşu olmasa da bu kanallardaki kontrolsüz iletişim modelinden hoşnut olmadığını net olarak gözlemledim. O dönemdeki iletişim felaketini, bunun sosyal medya üzerine yarattığı patlamayı anlattım. Başbakan’ımız dinledi. Not aldı. Çok yararlı bir görüşme oldu.”