05.02.2014 - 11:23 | Son Güncellenme:
Yatırım, Finans Uzmanı Jim Rogers, Fed'in ileride strateji değiştirerek yeniden parasal genişlemeyi hızlandıracağını söyleyerek, "Türkiye eğer doğru politikaları uygularsa, yeniden gücünü gösterecek ve diğer ekonomilerden daha iyi bir büyüme performansı sergileyecektir" dedi.
AA muhabirinin küresel ekonomi ve gelişmekte olan ekonomilerin performansına ilişkin sorularını yanıtlayan Rogers, ABD ekonomisindeki iyileşme göstergelerinin gerçeklikten çok uzak olduğunu belirtti. "İlerde ABD Merkez Bankası ve bürokratlar panikleyecekler. İyi netice elde ettik düşüncesiyle yeniden para basmaya başlayacaklar. En sonunda herkes bir şekilde rahatlamış hissedecek kendini..." diyen Rogers, piyasaların bir süreliğine daha tırmanışını sürdüreceğini fakat bunun da sona ereceğini, ABD'nin "yapısal düzenlemeleri ve bunun bedelini ödemeyi erteledikçe", bu olumlu görünen sürecin de sonuna gelineceği görüşünü savundu.
"Faiz artışı TL'deki sıkıntının hafifletilmesine yardımcı olacak"
Gelişmekte olan ülkelerin kendilerine has bir takım ekonomik zorlukları olduğunu, Merkez Bankası'nın faiz artışının Türk Lirası'ndaki sıkıntının hafifletilmesi için yardımcı olacağını belirten Rogers, fakat asıl olarak rekabetçiliğin ve cari açığın artırılmasının önemli olduğunu, bu alanlarda mesafe kaydedilmeden problemin tam olarak çözülemeyeceğini kaydetti. Zorluklara karşın Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeline dikkati çeken Rogers, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin öncelikli olarak büyük bir cari açığı var. Türkiye henüz bu problemi çözmüş değil. Endonezya ve Hindistan bu problemi çözmüş durumda mı? Hayır. Bu ülkelerin kendi problemlerini çözmeleri gerekecektir. Fakat bütün bunları çözüme ulaştırdığında Türkiye yeniden muhteşem bir ülke olarak ortaya çıkacaktır. Türkiye eğer doğru politikaları uygularsa, yeniden gücünü gösterecek ve diğer ekonomilerden daha iyi bir büyüme performansı sergileyecektir."
"Hiçbir ülke muaf değil"
Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan oynaklığın sadece Türkiye'ye has olmadığını, küresel ekonomide yaşananlardan hiçbir ülkenin muaf olmadığını dile getiren Jim Rogers, "Şu anda yaşanan kırılganlıklar sadece Türkiye'de değil, Hindistan'da, Endonezya'da ve birçok gelişmekte olan ülkede görülüyor" dedi.
ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımını azaltma programının inandırıcılıktan çok uzak olduğunu, ABD'nin borcunun hala çok yüksek olduğuna dikkati çeken Rogers, "Uzun bir süredir parasal genişlemeyle birlikte hepimiz çılgınlık sürecinden geçiyoruz. Tapering kesinlikle gerçekçi değil. Eğer gerçekçi olmuş olsaydı bu para basma işini baştan yapmazlardı, Fed'in bilançosunu 6 yılda 800 milyar dolardan 4 trilyona çıkarmazlardı. Bu deliliktir. Yapay likidite sona erdiğinde hepimiz bunu faturasını ödeyeceğiz" diye konuştu.
Gelişmiş ekonomilerde büyük fırtına
Yıl içinde gelişmiş ekonomilerin borsalarında ciddi düşüşlerin yaşanabileceğini, şirketler iflas etmeye başladığında endişenin başlayacağını savunan Rogers, "Bunun olması için biraz daha zaman var. Fakat bunların 2014 yılı içerisinde gerçekleşeceğinin garantisini verebilirim" dedi. Jim Rogers, "İleride tahvil alımını yeteri kadar azalttıklarını söyleyecekler, ekonomilerinin artık düze çıktığının iddia edecekler. Yeniden daha rahat hissedebilmek için para basmaya başlayacaklar. Herkes, herşey yoluna girecek diyor. Öyle olmayacak" dedi.
"Altınlarımı satmıyorum"
Dünyadaki emtia fiyatlarını ve performanslarını yakından takip eden ve altın yatırımlarıyla da tanınan Rogers, "Ben altınlarımı tutuyorum ve satmayı düşünmüyorum. Yakında altın alımı için yeni fırsatlar olabileceğini düşünüyorum. Fakat altınlarımı satmıyorum" dedi.
Yatırımcıların sıklıkla kullandığı "güvenli liman" tanımına karşı çıkan Rogers, sözlerini şöyle tamamladı: "Şunu unutmayın, dünyada güvenli yatırım diye bir şey yoktur. Yatırımda bahsederken güvenli kelimesini unutmanız lazım. İnsanlar şu anda doların güvenli liman olduğunu düşünüyor. Hayır öyle değil. ABD doları kesinlikle güvenli liman olarak adlandırılabilecek bir yatırım değil."
Jim Rogers
1942 doğumlu ABD'li yatırımcı Jim Rogers, ünlü finans uzmanı ve yatırımcı George Soros ile Quantum Hedge Fund'u kurarak adını duyurdu. Daha sonra Soros ile yollarını ayırdı. 1998'de kendi adını taşıyan Uluslararası Emtia Endeksi'ni kurdu. Halen Rogers Holding'in yönetim kurulu başkanı olan ünlü fon yöneticisinin 28 ülkede yatırımları bulunuyor. Rogers, eski ortağı George Soros gibi dünya piyasalarına yön veren isimler arasında gösteriliyor.