EkonomiRekabet ‘hava’landı

Rekabet ‘hava’landı

20.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

THY ile Lufthansa ortaklığındaki SunExpress, 4.5 milyar dolar liste fiyatlı 50 adet uçak siparişi verirken, son 1.5 yılda Türk havayolu şirketlerinin verdiği uçak siparişlerinin sayısı 400’e yaklaştı.

Rekabet ‘hava’landı

Türk havayolu şirketlerinin rekabeti, yeni uçak siparişleriyle birlikte artarak devam ediyor. 2012 yılının sonundan bu yana yaklaşık 320 adetlik siparişe imza atan THY ve Pegasus’un ardından bu kez de Türk Hava Yolları’nın Lufthansa ile ortaklığı olan SunExpress, 50 adet Boeing 737 siparişiyle bu yarışa katıldı. THY’nin ise dünyanın en büyük yolcu uçağı A380 için kiralama girişimlerinde bulunduğu haberleri yabancı internet sitelerinde yer aldı.

SunExpress tarafından yapılan açıklamada, 40’ı kesin 10’u ise opsiyon olacak şekilde 50 adet Boeing 737 siparişinin verildiği, siparişin liste fiyatının da 4.5 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtildi. Kesin siparişlerin 25 adedinin 737-800 NG, 15’ininse 737-8 Max tipi olduğu bildirildi. SunExpress’in şu anda işlettiği ve sadece Boeing’lerden oluşan 63 uçaklık filonun sadece 6’sı şirketin kendisine ait. Şirket, finansman koşullarından kaynaklanan avantaj nedeniyle uçak satın almanın, kiralamadan daha uygun bir şeçenek olduğunu kaydetti. Siparişler 2015 ile 2021 arasında teslim edilecek.

Haberin Devamı

Ortaklık tam gaz

SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Airbus’la da görüştüklerini, ancak 25 yıldır çalıştıkları Boeing’te karar kıldıklarını vurgulayarak, “Lufthansa ve Türk Hava Yolları’ndan oluşan Yönetim Kurulu üyelerimiz teklifi kabul etti. 2021 haziran ayında tüm filo gelmiş olacak” dedi.
Genel Müdür Paul Schwaiger de, geçen yıl Türkiye’ye 6.7 milyon yolcu getirdiklerini, cirolarının yüzde 18 artışla 9 milyon euro’ya ulaştığını kaydetti. Şirket yetkilileri SunExpress’in Türkiye’ye 2 milyona yakın turist taşıdığını ve ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkıda bulunduğunu vurguladı.
Her ne kadar THY ile Lufthansa arasına, Alman şirketin “ortak uçuşları mart ayından itibaren sonlandırma kararı” nedeniyle “kara kedi” girmiş olsa da, 1989’dan bu yana SunExpress’teki ortaklıkları tam gaz devam ediyor. Yüzde 50’şer ortaklıkla kurulan ve bu yıl 25. yılını kutlayan şirketin açıkladığı son sipariş bunun bir kanıtı. Genel Müdür Schwaiger, “Bu kararla Türkiye ve Avrupa’da büyümemizi garanti altına alıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çelebİ, Aviapartner’ı alıyor

Çelebi Hava Servisi bünyesinde olan ve Almanya’da bulunan Çelebi Cargo, Aviapartner Cargo’nun yüzde 100 hissesini 4.6 milyon euroya satın almak için sözleşme imzaladı. Şirketten KAP’a gönderilen açıklamada, hisse senedi alım/devir işlemlerinin gerçekleşmesinin, en geç mart ayı sonuna kadar tamamlanmasının öngörüldüğü belirtildi. Aviapartner Frankfurt ve Hahn havalimanlarında faaliyet gösteriyor.

THY’nin A380 atağı

Türk sivil havacılık şirketlerinin aralık 2012’den bu yana verdiği uçak siparişlerinin toplamı, SunExpress’le birlikte 400 dolayına ulaştı.
Pegasus, 2012’nin son ayında 100 adet Boeing siparişi verdiğini açıklarken, THY de, geçen yılın temmuz ayında 5 adet 777-300ER anlaşmasıyla Boeing siparişlerinin sayısını 100’e çıkarmıştı. THY ayrıca yine geçen yılın mayıs ayında 117 Airbus uçağının alımı için de anlaşma imzalamıştı. SunExpress’in Boeing siparişleri de eklendiğinde, yaklaşık son 1.5 yıllık dönemde Türk şirketlerinin satın alma kararı verdiği uçakların sayısı 400’e yaklaştı.
Bununla birlikte Flightglobal internet sitesi, Türk Hava Yolları’nın Çin hattında kullanmak üzere dünyanın en büyük yolcu uçağı olarak kabul edilen A380’leri incelediğini duyurdu. Söz konusu haberde, THY’nin Çin hattına yönelik 4 uçak kiralamayı düşündüğü, bunun bir başka havayolundan da yapılabileceği kaydedildi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, geçtiğimiz yıl üçüncü havalimanı ihalesi sonrasında verdiği bir demeçte büyük uçak alımı üzerinde çalıştıklarını, kararı yıl sonunda vereceklerini söylemişti.
Söz konusu haberde belirtilen kiralamanın, bir havayolu şirketinden “wet-lease” yani ekipleriyle birlikte yapılmasının gündemde olduğu bildiriliyor. Bununla birlikte iki katlı dev A380 için, Atatürk havaalanında farklı köprü yapılması gerekiyor.