EkonomiKazalar peş peşe geldi! Kemer takmayana ağır yaptırım!

Kazalar peş peşe geldi! Kemer takmayana ağır yaptırım!

12.08.2021 - 10:00 | Son Güncellenme:

Sektör temsilcileri, otobüslerde emniyet kemeri için yaptırımlar uygulanmasını istiyor: Takmayan otobüsten indirilsin, tazminat hakları iptal edilsin.

Kazalar peş peşe geldi Kemer takmayana ağır yaptırım

Son 4 günde üst üste 5 otobüs kazasının yaşanmasının ardından gözler otobüs firmalarına çevrildi. Ölümle sonuçlanan kazalarda en çok dikkat çeken konu ise emniyet kemeri oldu. Öyle ki emniyet kemeri takan yolcuların kazaları hafif sıyrıklarla atlattığı görülürken kullanmayanların ise ağır yaralandığı ya da ölümle sonuçlandığı raporlarla ortaya konuldu.

Haberin Devamı

CEZASI VAR AMA...

İçişleri Bakanlığı'nın 2918 sayılı Trafik Kanunu'nun 78-1a maddesine göre otobüste emniyet kemeri takmayan yolcuya 108, şoföre ise 144 TL para cezası uygulanıyor. Ancak bu uygulamada yaptırım olmadığı için gerek yolcular gerekse şoförler emniyet kemeri kullanımını ihmal edebiliyor.

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; Emniyet kemeri kullanımı konusunda daha ağır yaptırımların getirilmesi için İçişleri Bakanlığı'na gitmeye hazırlanan sektör temsilcileri, kemer takmayanların ihbar edilmesi, yolcunun otobüsten indirilmesi ve hatta tazminat haklarının iptal edilmesi yönünde taleplerde bulunmaya hazırlanıyor.

Otobüsçüler Federasyonu Başkanı, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, "Biz otobüs firmalarının kurallara uyması gerekiyor. Ancak yolcu güvenliği için de onların kendileri için konulmuş kurallara uyması şart. Şu anda kanunla bu düzenlemeler ve yaptırımlar var. Ancak uygulanmıyor. Uygulanması için bakanlıkla görüşeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

'YETERİNCE UYARI YAPILMIYOR'

Otobüslerde yolcuların emniyet kemeri takması 2014'te zorunlu hale getirilmesine rağmen, yolcuların seyahat sırasında emniyet kemeri takmadığı görüldü. Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde çalışan otobüs şoförü Gökhan Güver, "Yolcu kemeri biz söylediğimizde takıyor ama 15 dakika sonra sıkılıp çıkarıyor" derken, firma görevlisi Mustafa Şahin de "İnsanlarımız 'yol uzun' diye takmak istemiyorlar" sözleriyle durumu özetliyor.

Yolcu Soner Taşçakar, düzenli olarak otobüs kullanmadığını belirterek, "Ancak kullandığımda da kemer takmaya özen gösteriyorum. Son zamanlardaki kazalardan sonra kesinlikle aksatmadan kemer takacağım. Cezai yaptırıma gerek olmadan yolcuların kemerlerini kendilerinin rızasıyla takması gerekiyor" dedi.

Yolcu Gülende Atak ise otobüs görevlilerinin bu yönde yeterli uyarı yapmadığını söylüyor. Atak, "Yeteri kadar uyarı yapılmıyor, hatırlatılmıyor. Uçakta sık sık anons yapılıyor ve uyarılarda bulunuluyor" diyor.

TECRÜBELİ ŞOFÖR AÇIĞININ KAPATILMASI İÇİN KRİTİK ÖNERİ 

Haberin Devamı

Öte yandan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, şoförlerin gelişmelere ve değişen koşullara göre bilgi, beceri ve eğitim düzeylerini yükseltecek, sosyal güvencelerini sağlayacak önlemler alınarak rekabetin var olduğu iş hayatından geri kalmamalarının sağlanması gerektiğini bildirdi.

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, kara yollarında yaşanan trafik kazalarının önlenmesi için alınması gereken önlemlere değinerek, Türkiye'de yurt içi yük ve yolcu taşımacılığının yaklaşık yüzde 90'ının kara yollarında gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Taşımacılığın kara yollarında yapılması, araç sayısının hızla artması, sürücülerin eğitim eksiklikleri ve çalışma koşullarının kazalarda etkili olduğuna işaret eden Apaydın, şunları kaydetti:

"Rekabet halindeki iş dünyasında, şoförler bir işten dönünce yeterince dinlenmeden diğerine koşuyor. Bu durum da hataya neden oluyor. Her ne kadar yasal düzenlemelerle çalışma ve dinlenme saatleri belirlenmişse de seyahat süresince rahat bir dinlenme ortamının olmadığı aşikar. Yorgunluk ve uykusuzluk, birçok trafik kazasını doğrudan veya dolaylı etkiliyor."

Haberin Devamı

Trafik kurallarıyla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Apaydın, son yıllarda ticari taşıt kullanan şoför temininde sorunlar yaşandığını, yeni şoförlerin yetişmediğini belirtti.

Apaydın, 65 yaş şartı nedeniyle yaşını dolduranların belgelerinin iptal edildiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"65-70 yaş arasındaki şoförlerimizin mesleklerini icra etmelerine imkan verilmeli. Bunun için de sağlık raporu ile refleks, göz muayenesi gibi kontroller yapılıp mesleklerini yapmaları sağlanmalı. Tecrübeli şoför açığının kapanması için bu düzenlemelere ihtiyaç var. Hız limitlerinin yeniden düzenlenmesi, uyarı levhalarının daha görünür ve büyük olması, ceza puanlarının 20'den 10'a, toplamda 100'den 200'e çekilmesi tecrübeli şoför esnafımızın işinin başında kalmasını sağlar. Çünkü çoğu şoförün sürücü belgeleri ceza puanı nedeniyle geri alınmakta ve bu arkadaşlarımız araç kullanamıyor. Kazalara doğrudan etkisi olmayan (belge eksikliği gibi) kural ihlalleri için ceza puanlarının düşürülmesi şoför açığının kapatılmasına yardımcı olur. Şoförlerin gelişmelere ve değişen koşullara göre bilgi, beceri ve eğitim düzeylerini yükseltecek sosyal güvencelerini sağlayacak önlemler alınarak rekabetin var olduğu iş hayatından geri kalmamaları sağlanmalı."