EkonomiKadınlar ‘altın iğne’yle iş hayatına adım adıyor

Kadınlar ‘altın iğne’yle iş hayatına adım adıyor

10.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadın istihdamını artırmak için bebek giysileri dikimi alanında başlatılan “Altın İğne” projesi meyvelerini vermeye başladı. Kadın kursiyerlere eğitim sonunda yüzde 40 istihdam garantisi verdiklerini ifade eden Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, “44 mezun kadın kursiyerimizin 21’i işe girdi. İş hayatına katılmak isteyen tüm kadınları bu projeye davet ediyoruz” dedi.

Kadınlar ‘altın iğne’yle iş hayatına adım adıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Eylül Rotary Kulübü ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği iş birliğiyle başlattığı proje ile bebek giysileri dikimi alanında kadın ve genç istihdamını artırmayı hedefleyen Meslek Fabrikası, 150 kadın kursiyere yüzde 40 istihdam garantisi veriyor. Karabağlar, Bayraklı ve Halkapınar kurs merkezlerinde oluşturulan atölyelerde bebek ve çocuk giysileri diken kadınlar ise hayallerine bir adım daha yaklaşıyor.

Haberin Devamı

Altın İğne Projesi’yle ilk mezunları verdiklerini ifade eden Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, “Şu an 44 mezun kadın kursiyerimizin 21’i işe girdi. İşsizlik ve yoksullukla mücadele kapsamında kamusal kaynakları en verimli biçimde kullanıyoruz. İş hayatına katılmak isteyen tüm kadınları da bu projeye davet ediyoruz. Bugüne kadar proje kapsamında kadın kursiyerlerimiz 0-5 yaş grubu için 3 bin 900 bebek giysisi dikimi yaptı. Bizler de bu giysileri öncelikle deprem bölgesi olmak üzere ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık” dedi.

“Dikiş makinesi alacağım”

Projeyi bir arkadaşından duyarak Meslek Fabrikası’nın yolunu tutan Kezban Alçay, “Hocalarımız A’dan Z’ye her şeyi bize öğretti. Üzerimdeki kıyafetleri kendim diktim. Çocuklarıma, yakınlarıma kendim dikiyorum artık. Buraya gelmekten çok mutluyum. Koşarak geliyorum. Böyle imkanlar başka yerde yok. Makineleri çok kaliteli, öğretmenler çok ilgili. Çalışacağım ve ilk kazandığım parayla dikiş makinası alacağım, çünkü dikiş dikmeyi çok seviyorum” dedi.

Haberin Devamı

“Bu fırsat kaçmazdı”

Dört çocuk annesi kursiyer Gurbet Güzel ise dikişe meraklı olduğu için Karabağlar Kurs Merkezi’nde eğitim görmek istediğini ifade ederek, “Arkadaşım bir ay önce geldi, eğitim aldı. Burada mesleği öğrendi ve istediği yerde işe girdi. Ben de arkadaşımı gördüm ve ‘Neden ben yapmayım’ dedim. Biz anneler için büyük bir gurur ve güzel bir fırsat. Umudumuzun yok olduğu yerde umut varmış. Ben çalışmak istiyorum. Nakış da biliyorum. Hayallerimi dikişe döküp nakışla birleştirip üretmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Yapamayacağız sanmıştım”

20 yaşındaki Ebru Altın da üniversite sınavına hazırlandığını ifade ederek, “Lisede mobilya ve iç mekan tasarımı okudum ancak benim dikişe merakım vardı. Meslek Fabrikası’nın bu projesini duydum ve hemen kayıt oldum. Hiç yapamayacağız sanmıştım ama hocalarımız sayesinde bu işleri çok kolay öğrendik” diye konuştu.

Hedef güçlü kadın

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından desteklenen “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” hibe programına “Yine Etkiliyiz” adıyla katılan Bayraklı Belediyesi, ana başvurucu olduğu projede başarılı bulundu. Aziz Sancar Ar-Ge Müdürlüğü tarafından yürütülen ve kadınlar özelinde bir girişimcilik hareketi olarak değerlendirilen proje çerçevesinde, 18-29 yaş aralığındaki en az lise mezunu 100 genç kadının sosyo-ekonomik olarak güçlendirilmesi, e-ticaret ve kişisel gelişim konularında bilgi düzeylerinin artırılarak iş birliği yapılan firmalarda staj yapmaları sağlanacak.

Haberin Devamı

Bu sayede katılımcıların kendine güvenlerinin artırılması ve kendi işlerini kurma veya mevcut iş fırsatlarını değerlendirmeleri amaçlandı. Projeye göre katılımcı yüz kadına iki aylık eğitim programları düzenlenecek. Bir yıl boyunca sürecek projede kadınların ayrıca ilgi alanlarına göre bireysel yönlendirmelerle girişimcilik fikirlerinin geliştirilmesi de sağlanacak. Proje, S.S. Bayraklı Emek Dünyası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Adil Kentler Derneği, İş Dünyasında Kadın Ağı Derneği (İDUKAD), Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (SİMKAD) ile ortaklaşa gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Bayraklı’da gençlerimizin, kadınlarımızın ekonomik hayata katılımları, istihdamda yer almaları çok önemli. Bu konuda Bayraklı Belediyesi olarak her yıl açtığımız çeşitli hobi ve meslek kurslarıyla kadınlarımıza destek oluyoruz. Son olarak katıldığımız hibe programı ile de yüz genç kadının girişimcilik fikirlerini geliştirmeyi, iş birliği yaptığımız sivil toplum örgütleri ve firmalar aracılığıyla da çalışarak gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Kadınlar ‘altın iğne’yle iş hayatına adım adıyor

Bir WEPs imzacısı daha

Şişecam, Birleşmiş Milletler’in kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamak adına güçlenmesini hedefleyen WEPs’e imza attı.

Şişecam sürdürülebilirlik stratejisi CareforNext kapsamında, değer zincirinde eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığa öncelik vermeyi, “Toplumu Güçlendir” öncelikleri kapsamındaki taahhütleri arasında ele alıyor. Kadının her alanda iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla fabrika standartlarını kadın çalışanlarına uygun hale getirmek için çalışan Şişecam, “Women Expression” programı dahilinde mentorluk uygulamalarıyla yönetsel rollerde kadın çalışanlara ilham olmayı ve eğitim destekleriyle kadınların etkinliğinin artışını hızlandırarak sürdürmeyi hedefliyor. 2023 itibarıyla yüzde 24,2 olan kadın çalışan oranını kısa süre içinde yüzde 25’in üzerine çıkarmayı hedefleyen Şişecam, bir yandan da WEPs imzacısı olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm ekosistem için önemini her yönüyle vurgulamaya ve kaynaklarını fark yaratmak için kullanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr