28.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu tarafından III-52.3 sayılı Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yapılması planlanan değişiklikler uzun süredir gündemde. Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kentsel dönüşüm finansmanına vereceği katkıdan, konut arzının yükseltilmesine kadar pek çok konu için pozitif yansımaları olacağı ifade ediliyor. Konuyla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sayede konut arzının artırılacağına dikkat çekti.
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, tebliğ konusunda dernek olarak da görüşlerine başvurulduğunu belirtirken, gayrimenkul piyasasının sermaye piyasası araçlarıyla bir araya gelerek büyümesinin önemine dikkat çekti. Konut sektöründe; arz talep dengesinin bozulduğuna ve bununla birlikte kira fiyatlarındaki önlemez artış ile konut alımının önündeki engellerin erişilebilir bir piyasa imkanı bırakmadığına vurgu yapan Çekici, konut piyasasını düzenleyecek bu gibi atakların vatandaş için de faydalı olacağını dile getirdi.
‘Tüm taraflar için faydalı’
Özellikle konut arzı tarafında finansmana erişimin sektörün en büyük sorunu olduğunu anlatan Çekici, “GYF’ler zaten devrede olan ve sürekli artan potansiyele sahip enstrümanlar. Proje geliştirme tarafında da önlerinin açılması, sektöre yeni bir soluk getireceği gibi tüm taraflar açısından iyi sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca sektörde kurumsallaşma süreci de olumlu etkilenecek, şeffaf veriler yatırımcı güvenini daha da artıracaktır” diye konuştu.
Gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapması ve buna ilişkin usul ve esasların düzenlenmesini amaçlayan taslak tasarının son aşamaya gelmesinin piyasaya olumlu yansıyacağını; sonuçlarının ise hem yatırımcılar ve konuta ihtiyacı olanlar, hem de gayrimenkul sektörü için faydalı bir bütün oluşturacağını vurgulayan Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, finansman konusuna dikkat çekti. Fenercioğlu, “GYF’lerin gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılmasıyla, doğru bir finansman hamlesi ele alınmış olur. Zaten sektörün başlıca sorunu olan finansman konusunda atılacak adımlara ihtiyaç vardı. Ancak diğer tüm adımlar uzun vade gerektiriyor. Halbuki fonlar aracılığıyla oluşacak finansman konut arz sorununa daha kısa sürede bir fayda verebilir” dedi.
‘Tehlikeli seviyede’
GYODER Başkanı Neşecan Çekici, konut sektöründe artan pek çok sorunun, farklı sıkıntılar da oluşturmaya devam ettiğini söyledi. Konut alanına toplu şekilde bakacak yeni bir konut programı oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu belirten Çekici, şunları ifade etti: “Erişilebilir konut ihtiyacı büyüyor. Kiralar artıyor, satış fiyatları sıkıntılı. Vergisiyle finansmanıyla tüm tarafları ele alan yeni bir bakışa ihtiyaç var. Konut sahipliği oranı tehlikeli bir seviyeye indi. Sağlıklı oran yüzde 70’in üzerinde olmasıyken; Türkiye’de yüzde 67’lerden yüzde 56’lara kadar indi.”
165 onaylı fon var
2023 yılında GYF’ler önceki yıla göre iki katından fazla artış gösterdi. Mayıs 2024 itibarıyla Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) ihraç belgesi onay izni alan GYF’lerin sayısı 165’e yükselirken; toplam pazar büyüklüğü ise 80 milyar liraya yaklaşıyor. GYF piyasasının öne çıkan isimlerinden NEO Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım, “Yakın zamanda onaylanmasını beklediğimiz yeni tebliğde GYF’lere arsa geliştirme hakkı da tanınması gündemde. Böylece bu fonlar çoğunluğu konut nitelikli bağımsız bölümlerden oluşacak gayrimenkul projelerini gerçekleştirebilecek” dedi.