EkonomiEngelsiz teknoloji!

Engelsiz teknoloji!

03.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bugün Dünya Engelliler Günü. Onların da sosyal hayattan eşit şekilde yararlanması için mobil uygulama ve ürünler geliştiriliyor. Son dönemde geliştirilen uygulama ve çözümlere göz attık

Engelsiz teknoloji

Teknoloji engelleri ortadan kaldırıyor. Türkiye’de görme, işitme, ortopedik ve zihinsel engellilerden oluşan 5 milyon birey yaşıyor. 3 Aralık yani bugün de Dünya Engelliler Günü. Onların sosyal hayattan eşit şekilde yararlanmaları için teknoloji firmaları da seferber oluyor. Yeni çözüm ve uygulamalarla engelleri kaldırmak için uğraşıyorlar. Son bir haftada Engelliler Günü nedeniyle pek çok firma yeni çözümlerini lanse etti. Bunların özellikle görme engellilere odaklandığını görüyoruz. Engellilere yönelik uygulama ve ürünlere göz attık.

Haberin Devamı

Gerçek renkleri gösterecek

Tüm Samsung QLED TV’lerle uyumlu olan SeeColors uygulaması, renk körlüğü sorunu olanların kendilerine özel ekran ayarları sayesinde gerçek renklerin keyfini çıkarmasına imkân sağlıyor.

Engelsiz teknoloji


Yüzde yüz renk yoğunluğu sunan QLED TV’ler bu kişisel tanılama sonuçlarına göre ekrandaki renk ayarlarını düzenleyerek renk körlüğü sorunu bulunan izleyicilerin gerçek renklerle seyir keyfi yaşamasını sağlıyor. Dünya üzerinde yaklaşık 300 milyon insan renk körlüğü sorunundan şikâyetçi. Avrupa ve Kuzey Amerika’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre bu, erkeklerin yüzde 8’ini, kadınların ise yaklaşık yüzde 1’ini etkileyen bir sorun. SeeColors uygulaması sayesinde kullanıcılar, renk körlüğü sorunlarının tipini ve seviyesini tespit edip QLED TV ekranlarını tümüyle kendi durumlarına uygun bir şekilde yeniden ayarlayabilecekler. Kullanıcılar SeeColors uygulamasını Smart TV Uygulama Mağazası’ndan indirilebiliyorlar

Haberin Devamı

İki Türk girişimciden trafik uygulaması

Engelsiz teknoloji

Hatalı park, emniyet şeridi ihlalleri, hatalı sollama ve birçok trafik ihlalleri ülkemize maddi manevi zararlar veriyor. Bu soruna çözüm aramak için yola çıkan iki Türk girişimci Kadir ve Hasan Kurtuluş adlı kardeşler, VatanSever uygulamasını geliştirdi. Bu projeyle trafik düzeninin ve kamu güvenliğinin tesisinde vatandaşın doğrudan ve etkin katılımı sağlanarak kazaların önüne geçilmesi ve ekonomiye ek katkı sağlanması amaçlanıyor. VatanSever, herkesin trafik kural ihlallerini cep telefonundan görüntülü, koordinatlı ve zaman damgalı ‘yasal olarak’ ihbar edebileceği online ve mobil bir uygulama.

Nasıl çalışacak?

Uygulama şöyle çalışacak: Uygulama açılarak yapılacak trafik ihbarının niteliği seçilir. İhlalin fotoğrafı ya da videosu çekilir ve ‘gönder’e basılarak ilgili güvenlik kuvvetine gönderilir. Vatandaşın işlemi bu aşamada bitmiş olup yüklenen video sistem tarafından Tübitak Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne gönderilir ve 5070 sayılı kanuna uygun zaman damgalama işlemi yapılır. Konum ve koordinat bilgileri alınarak ilgili güvenlik birimi ekranına gönderilir. İşlem saniyeler içinde gerçekleşir.

Haberin Devamı

Kadir Kurtuluş, “Özellikle metropollerde trafiği rahatlatacak uygulamalara ihtiyaç var. Uygulamamız ile hatalı park, emniyet şeridi ihlalleri, hatalı sollama ve birçok trafik ihlalinin ciddi oranda düşürülmesi sağlanabilir” dedi.

HD kameralı gözlük

Engelsiz teknoloji


Çeşitli görme bozuklukları için çalışan ESight, az gören bireyler için bir gözlük geliştirdi. Gözlük formunda hazırlanan iSight, bünyesinde bir HD video kamera ile iki adet OLED ekran barındırıyor ve beraberinde özel bir kontrol ünitesiyle geliyor. Kişilerin baktıkları noktaları kayıt altına alan HD kamera, bu video görüntüsünü kontrol ünitesine gönderiyor ve seçilen kişisel ayarlarla özel algoritmalar doğrultusunda işlenen bu görüntü bu kez ekran üzerine getiriliyor. Sonuç olarak her zaman net bir okuma ve izleme performansı elde edilmiş oluyor. Farklı renk, yakınlaşma ve kontrast ayarlamalarına izin veren kontrol ünitesi, isteğe bağlı olarak aktarılan görüntünün dondurulmasını da sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

Para tanıma teknolojisi

Engelsiz teknoloji


Türk Telekom engellilerin hayatını kolaylaştıran hizmetler sunan ‘Erişilebilir Yaşam’ uygulamasını tanıttı. Sosyal sorumluluk projelerini içeren uygulama hayatı kolaylaştıran para tanıma, metni sese çevir, neredeyim, e-Kitap bölümlerini içeriyor.
Görme engellilerin akıllı telefon kullanarak ‘kağıt para tanıma’larını sağlıyor. Uygulama, görme engellilerin paralarını akıllı telefonun kamerasına göstererek tutarını sesli olarak işitmelerini sağlıyor. ‘Metni Sese Çevir’ uygulaması ile kâğıt, duvar ya da farklı bir nesne üzerindeki yazıyı metne çevirerek, sesli olarak okuma özelliği sunuluyor. Engelli kullanıcıların ihtiyaç duyduklarında konumlarını yakınlarıyla paylaşabilmelerini sağlayan ve gitmek istedikleri konuma sesli yönlendirme desteği sunan ‘Neredeyim’ uygulaması da var.

Haberin Devamı

İşaret dilini öğretiyor

Turkcell, Türkiye’deki 1 milyon işitme engellinin iletişimlerine de destek oluyor. İşaret Dilim uygulaması sayesinde işitme engelliler ile işaret dili bilmeyen milyonlarca kişi arasında köprü kurulması hedefleniyor.

Engelsiz teknoloji


Tamamen ücretsiz tüm operatör müşterileri tarafından kullanılabilen uygulama, teknolojik işaret dili tercümanına sahip. İşitme engelliler gündemi kendi dillerinde takip edebilsinler diye her gün onlarca güncel haber işaret dilinde sunuluyor.
Aileler de işitme engelli çocuk yetiştirmek konusunda uzmanlardan eğitim alabiliyor. İşitme engelli çocuk yetiştirmek konusunda uzmanlardan eğitim alınabiliyor. Ayrıca işitme engelli çocuğu olan ebeveynlerin tavsiyelerine ulaşılabiliyor.
Uygulama, işaret dili öğrenmek isteyen herkes için de işaret dili sözlüğü ve işaret dili eğitimleri sunuyor.

YENİ ÇÖZÜM
Navigasyonu kapalı alanlara sokuyor

Navigasyon hizmeti sunan Başarsoft, patentini aldığı yerli teknolojiyle AVM, hastane, konferans merkezi, fabrika gibi kapalı mekanların navigasyona girmesini sağlıyor. Eskiden sadece araçlara yol tarifi için çalışılan harita ve navigasyon teknolojilerinin artık yayaların ve hatta görme engellilerin de kullanabileceği seviyeye geldiğini belirten Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Son yıllarda AVM, büyük hastaneler, konferans merkezleri, çok büyük işletme ve fabrikalarda GPS ihtiyacı da doğdu. Bu mekanlarda konum tespiti ve yönlendirme çok büyük önem kazandı. Aynı zamanda nesnelerin interneti teknolojileri için de kapalı mekan konum bilgileri çok kıymetli hale geldi. Şimdi Başarsoft olarak bu konuda bir Ar-Ge yaptık ve yazılım teknolojisi geliştirdik. Bu teknolojinin testlerini Ankara ve İstanbul’da yaptık. Ürünümüzle projeler geliştirmeye başlayacağız” dedi.