EkonomiDeprem bölgesinde istihdam için hamle

Deprem bölgesinde istihdam için hamle

04.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem bölgesinde yaklaşık iki ayda 28 bini aşkın kişiyi işe yerleştiren İŞ-KUR, bu sayıyı 50 bine çıkarmayı amaçlıyor. Kurum uzmanları kapı kapı dolaşıp iş talebi topluyor, CV oluşturuyor.

Deprem bölgesinde istihdam için hamle

Önder Yılmaz / ANKARA - Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR), deprem bölgesindeki işçi ve üretim problemini aşmak için bugüne kadar sağladıkları 28 bin 100 kişilik istihdamı 50 bine çıkaracaklarını açıkladı. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’na sunum yapan İŞ-KUR Genel Müdür Yardımcısı Samet Güneş, işsiz kalan afetzedelerin gittikleri illerde konakladıkları misafirhane, otel, pansiyon gibi yerleri iş ve meslek uzmanlarının kapı kapı ziyaret ederek, iş taleplerini topladığını, CV’lerini güncelleyerek uygun olanları işe yerleştirdiklerini belirtti. Güneş, şu anda afet bölgesinde 20 bine yakın açık iş olduğuna işaret ederek “Hâlâ işçi arıyoruz, vatandaşlarımız başvursunlar” dedi.

Haberin Devamı

Maliyeti 12 milyar TL

Güneş, Hatay ve Kahramanmaraş başta olmak üzere afet olayısıyla oluşacak iş gücü taleplerini karşılamak üzere ihtiyaç duyulan mesleklere dair 338 bin kişilik bir listeyi AFAD’a ilettiklerini söyledi. Toplum Yararına Programlar ekseninde bugüne kadar 28 bin 100 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Güneş, bu sayıyı kısa sürede 50 bine çıkacaklarını açıkladı. Türkiye’deki toplam çalışanların yüzde 9.7’si yani 1 milyon 805 bininin deprem bölgesinde olduğuna dikkat çeken Güneş, mevcut iş gücünün korunmasını hedeflediklerini dile getirdi. Güneş, “Bu iş gücünün işsiz kalmasını engellemek anlamında kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi uygulamaları aktif bir şekilde kullandık. İşsiz kalan vatandaşlarımızın da en kısa sürede istihdama kazandırılması konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık” dedi.

Haberin Devamı

Güneş, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan deprem afetinin yaklaşık maliyetinin ne olacağını hesapladıklarını, üç ay boyunca kısa çalışma ödeneği, nakdî ücret desteği ödemesi yapılması, altı ay boyunca toplum yararına programların desteklenmesi ve hizmetin sürekliliğinin sağlanması kapsamında 200 bin kişiye ulaştıklarını, yıl sonunda 500 bini bulacağını belirtirken, giderlerinin maliyetinin ise toplamda 12 milyarlık olacağını kaydetti.

22 bin işyeri kısa çalışmada

Depremden etkilenen iş yerlerinin bu süreçte işçi çıkarmamaları için “Kısa Çalışma Ödeneği” uygulamasını devreye soktuklarına dikkati çeken Güneş, “22 bin 105 iş yeri ve 161 binin üzerinde işçi başvurdu. İşsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için ise nakdi ücret desteği uygulamaya konulmuştur. Bu vatandaşlarımıza günlük 133,44 lira ödeme yapılıyor. Afetten etkilenenlere kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği olarak toplam 279 milyon lira ödeme yaptık” ifadelerini kullandı.

Yazarlar