EkonomiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan emekli maaşı açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan emekli maaşı açıklaması

07.09.2023 - 14:46 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, milyonlarca kişinin merakla beklediği emekli maaşlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda dün açıklanan Orta Vadeli Program’ı değerlendirdi.

Haberin Devamı

OVP'nin gerçekçi olduğuna yönelik değerlendirmeler aldıklarını ifade eden Yılmaz, en önemli unsurun bunun uygulanması olduğunu söyledi.

Siyasi iradeyle politika ve reformların hayata geçirileceğinin altını çizen Yılmaz, "Büyümenin kompozisyonu değişti. Büyüme enflasyona katkı verici bir çerçevede şekillendirildi." dedi.

OVP'de sapma olup olmayacağı ile ilgili de konuşan Yılmaz, mevcut verilerle en gerçekçi tahminleri yaptıklarına inandıklarını ifade etti.

"KANUNİ VE İDARİ OLMAK ÜZERE İKİ PAKET ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"

Yatırım Ortamı Eylem Planı'na da değinen Yılmaz, "Kanuni ve idari olmak üzere iki paket çalışmayı düşünüyoruz. Eylem planının ilk paketini sonbaharda Meclis'e sunmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Mali disiplinin en güçlü kazanım olduğunun altını çizen Yılmaz, Orta Vadeli Program'ın mali disiplin anlayışıyla hazırlandığını kaydetti.

"KAMU TASARRUFLARI ARTACAK"

Kamu tasarruflarının artacağını aktaran Yılmaz, bütçe açıklarının azalmasının, toplam tasarrufları artırdığını belirtti.

OVP'nin 4 temel amacı olduğunu söyleyen Yılmaz, "Birinci amaç depremin rehabilitesi ve riskleri azaltmak. Enflasyonda tek haneye düşerken bile büyüme ve istihdamın devam edecek" dedi.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI

Memur ve emekli maaşlarına değinen Yılmaz, enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini vurguladı. Yılmaz, bu konuda çalışmaları yıl sonuna kadar sonuçlandırmayı öngördüklerini aktardı.

BÜYÜME VE ENFLASYON HAKKINDA

Büyüme ve enflasyon ilişkisine ilişkin sorulara Yılmaz, “Bu dünyanın da sorunu aslında. Bugünkü dünyaya baktığımız zaman ‘enflasyonla mücadele edelim ama resesyona da düşmeyelim’ meselesi, bütün dünyanın tartıştığı bir mesele. Biz de elbette aynı tartışmayı yapıyoruz. Büyümenin belli oranda aşağıya çekildiğini söylememiz lazım. Son 20 yılda ortalamamız, Türkiye'nin ortalaması 5,5, önümüzdeki üç yılda ise 4,5 ortalama öngörüyoruz. Dolayısıyla 1 puan, 20 yıllık büyümemizin altında bir büyüme hızı var bu planda. Diğer taraftan, bundan daha önemli olanı büyümenin kompozisyonu değişiyor. Şimdi siz büyümeyi, tüketim odaklı iç talep odaklı bir büyüme olarak da gerçekleştirebilirsiniz yatırım, üretim, ihracat odaklı bir şekilde de gerçekleştirebilirsiniz. Bizim planımıza baktığımız zaman, büyümemizde yatırımların katkısının dış talebin katkısının, ihracatın katkısının daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Dolayısıyla büyüme geçmişe göre bir miktar daha aşağıda. Bundan daha önemli olan büyümenin kompozisyonu değişmiş durumda. Dolayısıyla daha farklı kaynaklardan gelen bir büyümeden bahsediyoruz. Bu anlamda da enflasyon hedefimizle tutarlı diye ifade edebilirim. Büyümenin kompozisyonu enflasyonu arttırıcı değil tam aksine enflasyona katkı verici bir çerçeve içinde şekillendirilmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Geçmiş Orta Vadeleri programlarda sapmalarına ilişkin gelen soruya Yılmaz, “Değerli arkadaşlar bütün planlar, programlar belli oranda, belli marjlar dahilinde elbette sapmalar gösterebilirler. Bu, Türkiye'ye özgü bir durum değil. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin hayat bütün planlardan daha dinamik. Bugün hiç tahmin etmediğiniz bir gelişme olur, bütün dünyayı etkiler, bizi de etkileyebilir. Şu anda bizim yaptığımız program mevcut şartlarda ve mevcut veriler ışığında elimizdeki veriler neyse o veriler ışığında en gerçekçi şekilde yaptığımız tahminler. Bütün dünya da böyle yapıyor. Buna dönük olarak bu planda şu anda görmediğimiz, dünyada çevremizde bir olumlu veya olumsuz bir gelişme olursa bu elbette gerçekleşmeleri etkileyecektir, bunda hiçbir şüphe yok. Ama biz mevcut verilerle olabilecek en gerçekçi tahminleri yaptığımıza inanıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURU HAKKINDA

Orta Vade Programında açıklanan kurlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Sonuçta hepsi bir hesaplama varsayımları. Kur, serbest kur rejimimiz var. Metin içinde de çok açık bir şekilde bu rejimin devam edeceğini söylüyoruz. Dolayısıyla hiç kimsenin kurla ilgili hedef koyması mümkün değil. Kurdaki gelişmeler serbest piyasa ortamı içinde döviz arzı ve talebini etkileyen birçok unsur çerçevesinde şekillenecektir. “

Haberin Devamı

Eylemlerin tek tek takip edileceğini ifade eden Yılmaz, “Buradaki eylemlerimizi biz mutlaka tek tek takip edeceğiz. Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığımız üçer aylık periyotlar halinde bütün bakanlıklarımızdan buradaki eylemlerle ilgili neler yaptıklarını, ne kadar ilerleme kaydettiklerini soracak ve bunu da Sayın Cumhurbaşkanımıza da ileteceğiz. Bir izleme mekanizması da bu anlamda çalışacak” açıklamasında bulundu.