EkonomiBitcoin'de Rusya etkisi! Uzman isimden 'ani yükseliş' uyarısı

Bitcoin'de Rusya etkisi! Uzman isimden 'ani yükseliş' uyarısı

28.03.2022 - 13:10 | Son Güncellenme:

Bitcoin ve diğer birçok kripto para birimi Rusya'nın açıklamalarının ardından yönünü yukarı çevirdi. Peki Kripto paralarda yükseliş devam eder mi? Önümüzdeki günlerde durum ne olur? İşte yatırımcısına kripto paralarla ilgili önemli analizler...

Bitcoinde Rusya etkisi Uzman isimden ani yükseliş uyarısı

Bitcoin, 2022 yılının en yüksek seviyesi olan 47 bin doları aşarken kripto varlıklarda son 24 saatlik işlem hacmi 100 milyar doların üzerine çıktı. Analistler Bitcoin'deki bu yükselişin önümüzdeki dönem için yeni primlerin habercisi olabileceğine dikkat çekti. Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener ise şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

Uluslararası ticaret daha çok dolar üzerinden ve ABD’nin kurmuş olduğu SWIFT sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. Herhangi bir şekilde ithalat ve ihracat yaptığınızda bunun ödemesini bankalar kanalıyla uluslararası bir sistem olan SWIFT sistemi üzerinden ödemek zorunda kalınıyor.

ABD’nin bu sistemi kendi lehine ve yaptırım olarak kullanması aslında dünya genelinde yeni bir takım ödeme sistemlerinin kurulmasıyla ilgili gerekliliği ortaya çıkarmaya başladı.

İşte tam bu noktada gerek Çin, gerekse Rusya SWIFT’e alternatif olarak kendi ödeme sistemlerini uygulamaya koymak için çaba sarf ediyorlar. Bu durum aynı zamanda alternatif bir ödeme sistemi olan ve hiçbir ülkenin kontrolünde olmayan kripto varlıkları da gündeme taşıdı.

Haberin Devamı

Bu varlıkların belli bir merkezi otoriteye bağlı olmaması daha kullanılır halde olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda belli otoriteye bağlı olmamak bu varlıkların baskı aracı olarak kullanılmasını da engellemektedir.

İşte hem pandemi döneminde hem Rusya-Ukrayna savaşı döneminde uluslararası sistemle ilgili baskıların artması kripto varlıkların önemini artırmıştır.

KRİPTO PARALARDA RUSYA ETKİSİ!

Son 1 haftalık dönemde Rusya’nın ruble ile ticaret yapacağını belirmesi. ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’yı finansal sisteminde dışında bırakma çabaları Rusya’nın da dolara alternatif olabilecek kripto varlıklara dönük açıklamaları kripto paraların değerini hızlı bir şekilde yükseltmektedir.

ANİ YÜKSELİŞ UYARISI

Henüz dolara göre çok cüzi miktarda bir orana sahip olsa da ilerleyen dönemde kripto varlıkların sistem içerisindeki payı hızlı şekilde artmaya müsaittir. Bütün bunlar düşünüldüğünde son 1 haftalık dönemde kripto varlıklardaki ani yükselişleri açıklamak mümkün gözükmektedir.

Uluslararası finans sisteminde tek taraflı olarak kontrollerin devam etmesi ve baskı aracı olarak kullanılması durumunda önümüzdeki yıllarda kripto varlıkların küresel finans sistemi içerisindeki değeri ve oranı artacaktır.

Dünyaya paralel olarak bizim Hazine Bakanlığımızın ve Merkez Bankamızın da bir an önce kripto varlıklara dönük yasal uygulamaları yürürlüğe koyması bu yeni enstrümana uyum ve katılım açısından faydalı olacaktır.

KISA VADEDE YAPTIRIM SÖZ KONUSU DEĞİL

Şu anda uygulanan küresel finans sistemi ABD’nin kontrolünde olduğu için yaptırımlara son derece uygundur. Ancak kripto varlıklar üzerinden bunların kontrolü noktasında ya da yaptırımı noktasında en azından kısa vadede yaptırım söz konusu değildir. Çünkü kripto varlıklar bir merkeze ya da hükümete bağlı değildir. Herkes tarafından taşınabilir özelliğe sahiptir.

Haberin Devamı

Bu varlıklar üzerinden yaptırım ancak bu varlıkların tümden uygulanmasına kısıtlama getirerek mümkündür. Bu durum ise sadece Rusya’yı değil kripto varlıkları kullanan herkesi etkileyecek bir durumdur. O yüzden finansal sistemdeki alternatif olarak düşünülmektedir. Kısa vadede bunların kontrolü ancak kısıtlamayla olur. Kısıtlamanın da getirilmesi tek taraflı olacak bir durum değildir.

50 BİN DOLAR ÜZERİNDE BİR YÜKSELİŞ GÖRÜLÜR MÜ?

Tabi karşılıklı ayrılıklar devam ettiği sürece tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi bu dönemde de kripto varlıkların 50 bin doların üzerini görmesi sürpriz olmayacaktır. Ancak bu varlıklardaki volatilite yüksek olduğu için yatırımcıların çok dikkatli hareket etmesi gerekmektedir. Kripto varlıkların ekonomik temeli yoktur. Sadece jeopolitik riskler, pandemi gibi olağanüstü durumlarda bunları volatilitesi artmaktadır.