28.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYFER YILDIZ
Ergo Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Recep Akkaya, yeni bireysel emeklilik sisteminin (BES) herkes için ‘avantaj sunduğunu söyledi. 1 Ocak’tan itibaren ‘devlet katkısı’ uygulamasının başlayacağını hatırlatan Akkaya, “Vergi avantajından daha önce sadece gelir vergisine tabi olanlar yararlanabiliyordu. Bu kişilerin birçoğu da ya avatajı yeterince bilmediği ya da unuttuğu için kullanmıyordu. Şimdi ise öğrenciden, evkadınlarına herkes bireysel emeklilik sistemine üye olduğunda, ödedikleri primin yüzde 25’i oranında bir avantajları olacak” diye konuştu.
‘Kişi bazlı avantaj var’
“Sisteme üye olunduğu an yüzde 25’lik bir kazanç var” diyen Akkaya şöyle devam etti: “Böyle bir imkan başka bir yatırım aracında yok. Eski sistemde, bir kişi, eşi ve 18 yaşından büyük çocuğu için de ödeme yaptığında vergi avantajından sadece kendisi için ödediği tutar oranında yararlanıyordu. Ancak şimdi yeni uygulamada, sisteme üye olan herkes için, yani kişi bazlı devlet katkısı ödenecek.” Akkaya’nın verdiği bilgiye göre, kişilerin yararlanabileceği azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı. Şu anda brüt asgari ücretin yıllık toplamı 10.962 TL. Bu durumda, devlet katkısının bir kişi için ödeyeceği yıllık maksimum tutarı 2.740 TL civarında.
Akkaya, 1 Ocak’tan itibaren yeni fon işletim ve yönetim gider kesintisi uygulamalarının da başlayacağını hatırlattı.
Yeni uygulamalardan bir diğerinin de artık stopajın getiriden kesilecek olması olduğunu dile getiren Recep Akkaya, “Sisteme inanmayanlar veya ihtiyaçtan erken ayrılanlar getiri üzerinden yüzde 15 stopaj ödeyecek. 10 yıl ödeme yapanlar ve 56 yaşını tamamlamadan ayrılanlardan da getiri üzerinden yüzde 10 stopaj kesilecek” dedi.
‘Emeklilik dönemi için tedbir almalı’
Bireysel emekliliğin, kişilerin emeklilik dönemleri için bir yatırım olduğunu belirten Recep Akkaya şunları söyledi:
“Kişiler geleceklerini bugünden güvence altına almalı. Sosyal güvenlik sisteminin durumu ortada. Türkiye’nin nüfus yapısına bakıldığında, gelecekte de bugünden daha iyi olmayacak. Emekli olunduğunda, bugün çalışırken elde edilen gelire ulaşabilmek için bir ek gelir gerekiyor. Bunu da en iyi bireysel emeklilik tamamlayabilir.”
Yatırım araçları içinde uzun vadeli bakıldığında bireysel emeklilik sisteminin kazançlı olacağını belirten Akkaya, “Döviz belli dönemler tavan yapıyor ama getirisi uzun dönemde enflasyon kadar. Altın da dönemsel yükseliyor. Borsa uzun dönemde iyi. Faiz yine enflasyona paralel bir getiri var. Bunların hepsini bireysel emeklilik fonları kapsıyor. Ayrıca, devlette sisteme üye olunduğunda yüzde 25 katkı koyuyor” dedi.
YILDA 6 KEZ FON DEĞİŞTİRME HAKKI
Recep Akkaya, önümüzdeki günlerde bireysel emeklilik fonlarının altın ve gayrimenkulle çeşitliliğinin artacağını söyledi. Bunun fon getirilerine de etkisi olacağını kaydeden Akkaya, yatırımcıların farkındalığının artması gerektiğine vurgu yaptı.
Akkaya’ya göre, bireysel emeklilik sistemine üye olan kişiler, fon işletim gideri ve yönetim gideri kesintileri hakkında bilgi almalı, giriş aidatını nasıl ödeyeceğini öğrenmeli.
“Her müşteri yılda 6 kez emeklilik fonlarının portföyünü değiştirme hakkına sahip” diyen Akkaya, yılda bir kez de şirket değişikliği yapılabildiğini hatırlattı.