Ekonomi Altın, borsa ve dolar yatırımcısının gözü Merkez Bankası’nda! Faiz kararı bugün belli oluyor: İşte piyasanın beklentisi

Altın, borsa ve dolar yatırımcısının gözü Merkez Bankası’nda! Faiz kararı bugün belli oluyor: İşte piyasanın beklentisi

27.06.2024 - 07:32 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği haziran ayı faiz kararını bugün açıklıyor. Peki piyasalarda beklenti ne? Bir sürpriz olur mu? Karar altın, dolar ve borsayı nasıl etkiler? Özellikle son haftalarda dolar/TL’de yukarı yönlü hareketler dikkat çekmişti. Yükselişin sebebi ne? İşte detaylar...

Altın, borsa ve dolar yatırımcısının gözü Merkez Bankası’nda Faiz kararı bugün belli oluyor: İşte piyasanın beklentisi

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararında. Merkez Bankası bugün saat 14.00’te politika faizini açıklayacak. Mevcut politika faiz oranı yüzde 50 seviyelerinde bulunuyor. Peki bir sürpriz olur mu? Piyasanın beklentisi ne? Dolar, altın ve borsa nasıl etkilenir?

Haberin Devamı

PİYASANIN BEKLENTİSİ NE?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Tuğba Ekin şu ifadeleri kullandı: “Piyasa beklentisi anketlerden anladığımız üzere politika faizinin sabit kalması yönünde. Önceki toplantıda ‘bir hafta vadeli repo faiz oranı’ yani politika faizi yine %50 seviyesinde sabit bırakılmıştı. Sterilizasyon çalışmaları güçlendirilmişti.

SÜRPRİZ BEKLENİYOR MU?

Bu toplantıda ise karar metnindeki diğer detaylar yine çok önemli olacak. Yıl sonu enflasyon beklentilerinde sınırlı geri çekilme var. Dolayısıyla mevcut enflasyon bileşik faiz getirisi karşısında düşük kalıyor. Bu da aslında politika faizinde bir sürpriz beklememizin esas nedeni diyebiliriz.

YIL SONUNA DOĞRU İNDİRİM MÜMKÜN MÜ?

Haberin Devamı

Yine anketlere ve kurumların beklentilerine baktığımızda yarı yarıya fikir ayrılığı var gibi görünüyor. Bir kesim yılın son çeyreğinde indirim beklerken, diğer kesim 2024 yıl sonuna dek hiç faiz indirimi beklemiyor. Haziran, Temmuz hatta Eylül ayında baz etkisi ile yıllık enflasyonda düşüş bekleniyor.

Beklentiler doğrultusunda bir enflasyon ve 28 Haziran tarihinde Türkiye’nin gri listeden çıkması söz konusu olursa faiz artırımı beklenmediği gibi, yılın son çeyreği için faiz indirimi beklentileri güç kazanabilir.

BORSA YATIRIMCISININ GÖZÜ FAİZDE! PİYASADA YÖN NE OLUR?

Haziran ayı hem okulların tatil olmasıyla hem de bayram nedeniyle ülkenin dört bir yanında bireylerin harcamalarının arttığı bir ay oldu. Dolayısıyla gündeme gelen vergi konusu ardından bayram ve tatil için nakit gereksinimi ile Borsa İstanbul’da bayram tatili öncesi 10.000 puan seviyesi altının test edildiğini gördük.

Ağırlıklı olarak yurt içi yatırımcılardan güç alan piyasada yatırımcıların yeni para girişi için henüz tam toparlanamadığı gözleniyor. Dolayısıyla piyasanın bu haftayı yatay seyirde sürdürdüğünü görüyoruz.

Orta-uzun vade beklentiler yukarı yönlü olmasına rağmen yeniden yukarı yönlü hız kazanabilmek adına hem daha fazla nakit girişi hem de hacim gerekiyor. Gri listeden çıkmak bu yükseliş için yabancı girişini ve yükselişi hızlandırabilir.

Haberin Devamı

Altın önceki hafta ABD tahvil getirilerindeki düşüşle yükselişe geçmişti. Önümüzdeki günlerde ise yoğun ABD veri akışını takip edeceğiz ve faiz indirimlerinin başlangıç tahminleri için verilerin daha net olup olmadığına bakacağız.

GRAM ALTINDA İKİ GÜÇLÜ HEDEF!

Dolar kurunda ise yatay pozitif seyir ile dün yeniden 33 TL üzerinin test edildiğini gördük. Ons altın ve kur korelasyonu fiyatlandırması ile gram altın için yeniden 2.500 TL ve üzeri beklenti devam ediyor. 2.400 TL’nin aşağısı alım fırsatı olabilir. 2.500 güçlü direnç seviyesinin aşılması halinde ise 2.650 TL, ardından 2.830 TL seviyelerini takip edebiliriz.

DOLAR/TL’DE 33 LİRA SEVİYESİ GÖRÜLDÜ! YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?

Haziran ayının ilk haftaları açıklanan sanayi üretimi ve perakende satış verileri hem aylık hem de yıllık bazda düşüş kaydetti. Türk lirası faizleri cazibesini sürdürürken, gri liste konusunun netleşmemiş olması hızlı değişebilecek bir kur riski anlamına geliyor.

Ben haziranın son günlerinde Türkiye’nin gri listeden çıkacağını düşünüyorum. Fakat ticaret açığımız artarak devam ediyor, bu doğrudan kur riski demek. Ayrıca Mayıs ayı enflasyonu aylık ve yıllık bazda artış gösterdi. Haziran ayına ait enflasyon verisi 3 Temmuz tarihinde açıklanacak. Yurt içi gündemin çok yoğun olacağını düşündüğümüzde kur riski taşımak istemeyen yatırımcıların döviz talebi ve ticaret dengesi rakamları 33 lira seviyesinin test edilmesinde etkili olmuş olabilir.”