24.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
GÜLÇİN KABASAKALLI
Avrupa’nın enerjide tek bir ülkeye bu kadar bağlanmanın cezasını çektiğini belirten Birol, Türkiye’deki yenilenebilir enerjinin ise önümüzdeki 5 yıl içinde büyüme anlamında dünyanın ilk 10’una, Avrupa’nın da ilk 4’üne gireceğini söyledi.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Dünya Enerji Krizi: Çözümler ve Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı konferansta konuşan Fatih Birol on yıllar boyunca enerjisinin büyük kısmını tek bir ülkeye bağladığı için, Avrupa ülkelerinin kriz hafifledikten sonra bir özeleştiri yapması gerektiğini belirtti.
Yenilenebilir enerji
2023 yılının çok daha zor bir yıl olacağını kaydeden Birol, “Beğenmediğimiz 2022’yi arayabilme durumumuz bile olabilir” dedi. Birol, global enerji krizinin gelişmekte olan ülkeler, Avrupa ve Rusya’ya iyi haberler getirmeyeceğini belirterek, her birinde değişik sorunlarla karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti. UEA olarak, mevcut global enerji krizinin temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi hızlandıracağını tespit ettiklerini söyleyen Birol, önümüzdeki 5 yılda, dünyadaki yenilenebilir enerji kapasitesinde 2400 GW artış beklediklerini, bu artışın, son 20 yılda kaydettiği artış kadar olduğunu vurguladı.