Ekonomi16 milyar liralık vurgun için ne yaptırım uygulanacak?

16 milyar liralık vurgun için ne yaptırım uygulanacak?

25.03.2022 - 10:03 | Son Güncellenme:

Samsun'da iki kardeş tesadüf eseri mobil bankacılık uygulamasının açığını bulmaları sonucu 70’e yakın işlemle 16 milyar TL parayı mevduat hesabına aktarmayı başardı. Peki 16 milyar liralık vurgun için ne yaptırım uygulanacak? Konunun uzmanları milliyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Recep ve Emre G. kardeşler özel bir bankada açtıkları yatırım hesabından milyarlarca lirayı buldukları açıkla kendi hesaplarına aktardı. Olayın ortaya çıkmasıyla kardeşler hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nda soruşturma başlatıldı. Peki 16 milyar liralık vurgun için ne yaptırım uygulanacak? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Yaşanan olayın bir dolandırıcılık suçu olduğunu belirten Avukat Selin Erkaymaz şu değerlendirmelerde bulundu: "Bankaya karşı uygulanması sebebiyle nitelikli dolandırıcılık şuçu oluşturuyor. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 157. maddesinde dolandırıcılık suçu tanımlanmıştır. Hileli hareketlerle başkasının zararına kendinin menfaatine işlem yapanlar dolandırıcılık suçu alır. Bu ceza kanununda dolandırıcılık fiilinin nitelikli hali düzenlenmiş, banka kurumlarında yapılan işlemlerin daha ağır sonuçları getirilmiştir.

NASIL BİR SORUŞTURMA GEÇİRECEKLER?

Artık her şey dijital ortamda gerçekleşmekte. Bunu tek başına banka personellerine yıkmak ağır bir sonuç doğurur. Ben burada bankanın çalışanlarının kusuru olduğunu düşünmüyorum.

Haberin Devamı

Bankanın dijitalden kaynaklı bir boşluktan yararlanmışlar. Faillerin daha ağır müeyyide almasına sebep olacaktır.

Banka neticede profesyonel işlem yapmakta ve her türlü önlemi almaktadır bankanın sorumlu tutulacağını düşünmüyorum.

Bu soruşturma başlatıldıktan sonra bütün veriler banka kayıtlarında olduğu için suçun sabit olduğu ortadadır.  Soruşturma çok kısa sürede tamamlanıp şüpheli hakkında iddianame düzenlenip, bir an evvel dava açılır ve yargılama uzun sürmez. Kovuşturma intikal eder ve sanıklar hakkında mutlaka ceza verilecektir.

TCK'nın 157. maddesinde dolandırıcılık suçu, 158. maddesinde bu dolandırıcılık suçunun nitelikli hali düzenlenmiştir. Maddeye göre hileli davranışlarla bir başkasını aldatıp kendisi yararına ancak karşı tarafın zararına olarak hareket eden kişi dolandırıcılıktan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası alır. Bu dolandırıcılık suçunun yaptırımıdır. Eğer nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemesi halinde ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar asli para cezası alır."

SUÇUN CEZASI NEDİR?

Avukat Fatih Ekinci ise şu ifadeleri kullandı: "Nitelikli dolandırıcılıktan 3 yıldan 10 yıla kadardır cezası. Asıl soru mahkeme bunu tek seferde mi cezalandıracak zincirleme suç şeklinde mi cezalandıracak. Cezada aktarım söz konusu olur. Bankanın hatası söz konusu olabilir bu bir açıktır. Bu açığın bulunması göz yumulması anlamına gelmez.

Haberin Devamı

Avukat Kerem Olcayto ise milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Burada fark edildikten sonra olayın devam ediyor olması önemliydi. Bu her ne kadar bankanın kendi sistemsel açığından olsa da bunun fark edilip uyarılmaması sebepsiz zenginleşme hükümlerine girer herhangi bir sebepten ötürü haksız kazanç devreye giriyor. Banka bu durumu fark ettikten sonra uyarmış olsaydı herhangi bir ceza almama durumu söz konusu olabilirdi. Fakat sebepsiz zenginleşme gereği hem yargılanacaklar hem paranın faizle iadesi talep edilecek. Onlar da suçlarında ifade ediyorlar zaten.

‘5 YILA KADAR YARGILANABİLİR’

Hapis yatarlar toplamda alacakları ceza sebepsiz zenginleşmeden dolayı önce para iadesi oluşur bunun haricinde yaptıkları eylemler TCK kapsamına girdiğinden mahkemeler tarafından dolandırıcılık suçu olarak değerlendirilecektir. Burada dolandırıcılık suçundan da 5 yıla kadar yargılanabilir bu hakimin taktiridir.

BANKANIN BİR HATASI SÖZ KONUSU MU?

Burada bankanın sistemsel açığından kaynaklı olan bir durumdur. Zaten beyanda ilk başta olayın tamamen şans eseri gerçekleştirildiği söyleniyor. Ne kadar para istesen devamında çekildi deniliyor. Bankanın kendi sistemsel hatasından ortaya çıkıyor. Bankanın bu açığını hukuken suç haline getiriyorlar. Bu olay daha sonrasında suça dönüşüyor. Bankanın rızası dışında hakkı olmayan parayı alıyorlar. TCK gereği suça konu oluyor. Banka bunu kendi içerisinde çözer. İlgili kısımda çalışanların kendi içerisinde çözebileceği bir konudur. Taraflardan bir tanesinin kusuru diğer kısmı suç işlemeye ve hukuk dışı bir işleme teşvik edemez.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Samsun’daki 16 milyarlık skandal olayla ilgili soruşturmada yeni detaylar ortaya çıkmıştı. Banka tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusuna göre, aynı yöntemi kullanan bir kişi daha var.

Samsun'da özel bir bankanın hesabından 16 milyar liranın Recep ve Emre Gezek Kardeşler tarafından kendi hesaplarına aktarılmasına ilişkin soruşturma İstanbul’da devam ederken, dosyadaki yeni detaylar ortaya çıktı. Bankanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusuna göre, Gezek Kardeşler dışında Kocaeli İzmit’te yaşayan Mustafa Tarakçı da benzer yöntemle hesabına para aktardı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasına göre Recep Gezek, bankadaki yatırım hesabını 10 Şubat’ta açarken, tam 16 gün sonra 26 Şubat’ta da soruşturma konusu para transferlerini yaptı. 20 Ocak’ta yatırım hesabını açan Mustafa Tarakçı ise Recep Gezek’ten bir gün önce 25 Şubat ile 27 Şubat arasında bankadan kendi hesabına 20 bin lira aktardı.

Haberin Devamı

Savcılık, Recep Gezek ve Emre Gezek’e İzmit’te küpeşte ustası olarak çalışan Mustafa Tarakçı’yı tanıyıp tanımadıklarını da sordu. Gezek Kardeşler ise “Tanımıyoruz” cevabını verdi. Bu konudaki araştırma ise devam ediyor.

Banka yönetiminin İstanbul Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda hem Recep Gezek’in hem de Mustafa Tarakçı’nın adı yer alıyor. Banka ikisinden de şikâyetçi olurken, suç duyurusunda şu ifadeler yer alıyor: “Şüpheliler bankamızın sistemlerine hukuka aykırı yollarla müdahale ederek kendi hesaplarında bulunmayan ve bankamıza ait 14 milyar 300 milyon lirayı peş peşe hukuka aykırı müdahaleler ile kendi hesaplarına aktarmışlardır.

Görüleceği üzere şüpheliler organize şekilde hareket ederek bankanın yatırım sistemlerine hukuka aykırı müdahale etmiş ve kendilerine ait olmayan tutarları, sürekleri eski bakiyeye düşerek bankadaki kendi hesaplarına aktarmışlardır.

Şüpheliler eylemlerine önce küçük meblağlarla denemeler yaparak başlamış, akabinde büyük meblağları yatırmak suretiyle sürdürmüşlerdir. Bankamızın sistemlerine yönelik bu hukuka aykırı ve suç teşkil eden müdahalelerin anlaşılması üzerine derhal gerekli tedbirler alınmıştır. Alınan tedbirler itibarıyla bankamızın bugün itibarıyla 701 bin 374 lira zarara uğrama tehlikesi bulunmaktadır. Bu tutarların bir kısmı halen şüphelilerin hesaplarında ve aktardıkları başka hesaplardadır. Bu hesaplara konulacak bloke kararı paraların o hesaplardan çıkışını ve bankamızın zarara uğramasını engelleyecektir.”

GEZEK KARDEŞLERİN PARA TRANSFERİ YAPTIĞI KİŞİLER

Suç duyurusunda Recep ve Emre Gezek’in “Borcu olan bize gelsin!” çağrısına uyarak gelen akrabalarının ve onlara yapılan transferlerin listesi de yer aldı. Listeye göre bankanın paralarının dağıtıldığı isimler ve aldıkları miktarlar şöyle: M.S.: 9 bin 992 TL, K.D.: 214 bin 500 TL, H.K.: 5 bin TL, H.C.: 40 bin TL, M.U.: 20 bin TL, K.D.: 42 bin TL, E.G.: 20 bin TL, K.D.: 5 bin TL, E.B.: 10 bin TL, M.N.: 40 bin TL, İ.B.: 5 bin TL, H.K.: 5 bin TL

GALERİCİ PARAYI İADE ETTİ

SUÇ duyurusunda Recep ve Emre Gezek’in yakınlarına dağıttığı paraların geri alınmasını isteyen banka yönetimi, Gezek Kardeşler’in BMW için 300 bin lira gönderdiği galerici ile de temasa geçmiş. Suç duyurusunda bu süreçle ilgili olarak “Galerici F.A. ile banka yetkilileri arasında yapılan görüşmede suça konu eylemler anlatılmış olup, sonrasında F.A. söz konusu 300 bin liranın Emre Gezek’in bankadaki hesabına iade edilmesi için talimat vermiş ve iade işlemi gerçekleşmiştir” ifadeleri yer aldı.

BANKA GİZLİLİK VE KISITLAMA İSTEDİ

Soruşturma ‘bilişim yöntemlerini kullanarak hırsızlık’ yapmak suçlamasıyla yürütülüyor. Bu suçlama, mahkûmiyet halinde 10 yıla kadar hapsi öngörüyor. Ancak banka şüphelilerin ‘bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek’, ‘bilişim sisteminin işleyişini engellemek veya bozmak’ gibi suçlardan da cezalandırılmasını istiyor.

Bankanın savcılıktan bir diğer talebi ise soruşturma için gizlilik ve kısıtlama kararı verilmesi.

Öte yandan Recep ve Emre Gezek ifadelerinde yaptıkları transferle önce hesaplarına 800 milyon liranın geçtiğini, sonra da iki ayrı işlemde toplam 14 milyar daha aktardıklarını söylüyor. Ancak bankanın suç duyurusunda toplam 14 milyar 300 milyon liranın transfer edildiği belirtiliyor.