EğitimWatt Nedir? Watt Formulü İle Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Watt Nedir? Watt Formulü İle Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

03.03.2021 - 04:32 | Son Güncellenme:

Sürekli karşılaştığımız watt kelimesi ne manaya gelmektedir? Bu ifade yalnızca elektriksel ifadeler de kullanılan bir terim midir? Hesaplaması ve ölçümü söz konusu olabilir mi? Bütün enerji birimlerini ifade ederken bu terimden mi yararlanmaktayız? İşte watt terimi hakkında bilinmesi gereken anlamlar ve formüller.

Watt Nedir Watt Formulü İle Hesaplama Yöntemleri Nelerdir


Birden fazla enerji sektöründe adından bahsettiren watt terimi, yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu terimim bir kısaltması ve bir de formülü bulunmaktadır. Belirli hesaplamalar yapılarak bu değerlere ulaşmak mümkündür.

Watt Nedir?

Bütün dünya tarafından enerji de kullanılan güç birimi olarak tanıtan ifadeye watt denir. Bu terim buharlı treni de keşfeden James Watt tarrfından bulunan bir semboldür. Anı zaman da bir birim miktar da tüketilen veya üretilen enerji miktarı olarak da tanımının yapılması mümkündür. Wh ve W şeklin de kısaltmaları ile ifade edilebilir.

Birçok alan da kullanılan enerji birimleri watt terimi ile ifade edilmektedir. Alandan alana enrji birimin de farlılık gösterilebilir. Çünkü bu hesaplar mevcut duruma ve belirli zaman periyotlarına göre hesaplanabilmektedir.

Watt Formulü ile Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Watt teriminin hesaplanması mümkündür. P=I.E olarak formülüze edilir. Burada ki P ifadesi elektriksel güç birimi yani watt, E ifadesi gerilim ve I ifadesi ise akım şiddeti olarak açıklanabilir. Bu bağlam da watt hesabının yapılabilmesi için elektriksel gücün, gerilimin ve akım şiddetinin bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca 1 watt, 1 amper ile 1 voltun çarpımına eşittir.

Burada güç biriminin watt, gerilim biriminin volt, akım biriminin amper ve direnç biriminin de ohm olarak ifade edildiği de unutulmamalıdır. Güç = Akım x Gerilim formülün den yararlanarak ve ilgili birimleri de kullanılarak watt hesaplamaları yapılabilmekte ve bir birim de kullanılan enerji durumu tespit edilebilmektedir.