EğitimTalep Eğrisi Nedir, Nasıl Elde Edilir? Talep Eğrisi Nasıl Bir Eğridir?

Talep Eğrisi Nedir, Nasıl Elde Edilir? Talep Eğrisi Nasıl Bir Eğridir?

14.04.2022 - 17:17 | Son Güncellenme:

İktisat biliminde arz kelimesi, bir hizmetin sunulması ya da bir ürünün üretilmesi demektir. Talep ise söz konusu hizmetlere ve ürünlere olan ihtiyaç anlamına gelir. Arz, talep, fiyat ve miktarın gösterildiği şablonlara kısaca talep eğrisi denir. Bu eğride hem arzı hem de talebi belirleyen belli başlı faktörler bulunmaktadır. Pazarlama, reklam, sunum gibi faktörler de talebi dolaylı olarak etkiler. Talep eğrisi nedir, nasıl elde edilir? Talep eğrisi nasıl bir eğridir detayları ile derledik.

Talep Eğrisi Nedir, Nasıl Elde Edilir Talep Eğrisi Nasıl Bir Eğridir

Arz ve talep dengesini sağlayan diğer faktörler şunlardır:

1- Savaş ve doğal afetler: Her iki durumda da lüks ihtiyaçlara olan talep durma noktasına gelir. Temel ihtiyaçlara olan talep maksimum seviyeye ulaşır.

2- Moda ve popüler kültür: Moda ve popüler kültür de talepleri dolaylı olarak etkileyen faktörler arasında yer alır.

Talep Eğrisi Nedir?

Potansiyel alıcıların fiyat arttığında ya da azaldığında, belli başlı ürünleri ne kadar satın alabileceğini gösteren eğrilere talep eğrisi denir.

Talep Eğrisi Nasıl Elde Edilir?

Talep eğrisi, fiyatlardaki olası artışa ve ürünlerin miktarına bakılarak elde edilir. Ürünlerin miktarı arttıkça fiyatı azalır. Fiyatların yükselmesi ise talebin azalmasına neden olur. Tüm bu parametreler talep eğrisini doğrudan etkiler.

Talep Eğrisi Nasıl Bir Eğridir?

Talep eğrisi sağa doğru çizilen negatif bir eğridir. Bunun en büyük nedeni fiyat - miktar ve talep - fiyat arasında ters orantı olmasıdır.