BeşiktaşBeşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu? Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş

Beşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu? Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş

23.09.2024 - 02:24 | Son Güncellenme:

Trendyol Süper Lig'in 6'ncı haftasında Beşiktaş ile Eyüpspor karşı karşıya geldi. Maçın tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi.

Beşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş

Beşiktaş, Trendyol Süper Lig'in 6'ncı haftasında Eyüpspor'u konuk etti. Karşılaşmada Zorbay Küçük düdük çaldı. Zorbay Küçük'ün yardımcılıklarını Furkan Ürün ile Bahtiyar Birinci üstlendi. VAR'da Mustafa İlker Coşkun, AVAR'da ise Hakan Yemişken görev aldı.

Haberin Devamı

Beşiktaş - Eyüpspor maçının tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bahattin Duran ve Bülent Yıldırım çarpıcı ifadeler kullandı.

İşte Beşiktaş ile Eyüpspor arasındaki maçın tartışmalı kararları hakkında yapılan yorumlar...

"Gabriel Paulista'nın Eyüpspor ceza sahasında yerde kaldığı pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Bülent Yıldırım: 'Ceza sahalarında sıklıkla yaşanır. Kornerden vuruş yapılırken bu tip karmaşalar olur. Bunlara penaltı verilirse, bu maçlar bitmez' falan denilir. Peki öyle mi? Rakibi Paulista'yı arkadan kucaklamış mı? Kucaklamış. İki eliyle alıp götürdü mü, oyuncunun topla oynama hamlesini etkiledi mi? Etkiledi. Top oyunda mı? Oyunda. Penaltı, bu kadar basit. Benim açımdan bu pozisyon penaltı. VAR'a verilen eğitimlerde 'iki kolla ve kanıtın açık olduğu pozisyonlarda müdahil olun' dendi. Bu pozisyonu böyle gösterse... Şu ikili mücadeleyi hakeme gösterse sen penaltıyı verir misin?

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Ben vermem. 'Bunlara penaltı verilse, bu maçlar bitmez' diyormuşum. Burada sarılı oyuncu kontrol etmeye çalışırken, beyazlı oyuncunun da sarılı oyuncunun ellerini tuttuğunu... Sağ elini tutuyor, bırakmıyor. Oyuncunun ellerinin orada bulunmasına sebep, beyazlı oyuncunun ellerini kıstırıp orada tutması. Bize o görüntüyü beyazlı oyuncu veriyor. Beyazlı tutup getiriyor elini yukarıya. Bir şey çalacaksam ben hücum faul çalarım. Sonrasında olandan önce Paulista'nın bir ihlali olduğunu düşünüyorum.

Beşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş

Bülent Yıldırım: Bu tartışma güzel oldu. Sübjektif taraflar var, o yüzden VAR karışamaz.

Deniz Çoban: Gabriel Paulista da hiçbir talebi olmadan hakemden oyuna devam ediyor.

Bahattin Duran: Sağ eliyle ilgili yüzde 100 aynı fikirdeyim. Buna 'kesin penaltı' diyemem. Burada penaltı verse hakem, 'ben hakemin kararına saygı duyuyorum' derdim.

Deniz Çoban: Paulista'nın sol koluna bakın bileğinden tutmuyor mu?

Bülent Yıldırım: Biz her zaman kimi takip ederiz? Bana ne Paulista tutuyor mu, tutmuyor mu? Defans oyuncusu neden bu riski alıyor?

Haberin Devamı

Beşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş

Bahattin Duran: Sen benden daha güçlüsün, tuttun elim kaldı. Ben ne yapabilirim? Hemen ön direkte Caner'in tarafında Mame Thiam da bir formaya yoklama yapıyor. Bu tip pozisyonlar bir maçta çok oluyor. Ben burada devam kararını doğru buluyorum. Burada hakem yanılıp penaltı da verebilirmiş.

"Eyüpspor lehine verilen penaltıda hakemin kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Aynı şeyleri tekrarlayarak hata mı ediyoruz bilmiyorum ama bir FIFA hakemi, düdüğü bu kadar ağzında tutmaz. İletişime ihtiyacı olduğu bir anda tutmaz. Bu pozisyonda kaleci Mert Günok'un dikkatsiz bir şekilde kaydığı ve kendini durduramayıp, oyuncuya temas ettiği görülüyor. Sarılı oyuncu da bir penaltı alayım gayesiyle sağ ayağını dışarı çıkarabilir. Mustafa İlker Coşkun'un hiç düşünmeden karışmasının sebebinin Zorbay Küçük'ün aldatmaya yönelik hareket çalmasından kaynaklı olduğu fikrindeyim. Bu kadar açık temas varken burada olmayacak tek şey aldatma. Bir tek o olmaz. VAR'ın burada karışması kadar doğal bir şey olamaz, çok doğru yaptığı fikrindeyim. Pozisyonun da penaltı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Topa uzatacaktı vazgeçti, küçülmeye çalıştı ancak kaydığı için başıyla rakibine gidip çarpıp düşürdü. Bu dikkatsiz bir müdahale, asla aldatma söz konusu değil. VAR'ı kutlarım, ciddi bir hatayı düzeltmiş oldu. Mert Günok kaydığı için bu temas kaçınılmaz oldu.

Bahattin Duran: Mert Günok topla oynasaydı yine aldatma olmazdı.

Deniz Çoban: Zorbay Küçük pozisyonu çok sağlıklı göremiyor.

Bahattin Duran: Mert Günok'un risk alarak gelmesi, kendini durduramaması ve topla oynayamaması sebebiyle penaltı kararının doğru olduğunu düşünüyorum. Burada en olmayacak şey hakemi aldatmaya yönelik hareketten en direkt serbest vuruştu. O yüzden VAR müdahalesi çok doğru oldu.

Beşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş

"Rashica'nın yerde kaldığı pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Bir şarj var fakat oyuncunun hareketlerini kısıtlayacak kadar etkili bir şarj olmadığı fikrindeyim. Hakemin devam kararını doğru buluyorum.

Bülent Yıldırım: Aynı gerekçelerle oyunun devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakemin kararı doğru.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Sonrasında da kaleci abartıyor. Beşiktaşlı oyuncunun, kaleciyi o kadar kıvrandıracak hamlesi olmadığı fikrindeyim.

Bahattin Duran: Eyüpsporlu oyuncu Rashica'nın arkasından geliyor... Sizle kesinlikle aynı fikirdeyim. Dirsek bölgesini sırtında hisseden Rashica bence kendisini biraz kolay bırakmış. Çok şiddetli ve etkili bir itme yok, devam kararı benim için de doğru.

Beşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş

"Beşiktaş lehine verilen penaltıda hakemin kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Normal şartlarda bu dakikalarda, o tecrübedeki Zorbay Küçük burada kıyametin kopacağını bilir. Bütün can havliyle buraya gelir ve bunu izler. Bunu biz, Zorbay Küçük'e öğretecek değiliz. Bir Turgut Doman, Mehmet Türkmen değil tecrübe anlamında. Bu pozisyonu sağlıklı göremiyor. Pozisyonun penaltı olduğu benim için yüzde 100. VAR müdahalesi çok yerinde. Beyazlı oyuncu ayağını sola doğru açarak sarılının önüne bir perde koymaya çalışıyor. Sarılı oyuncu dikkatsiz davranıp, sol diziyle rakibin sağ ayağını sıkıştırıyor. Gösterebileceği bir delil de vardı. VAR çağırdığı zaman gösterdi. Her yönüyle açık bir penaltı ve VAR müdahalesinin doğru olduğunu düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Hiç detaya bakmayın. 'Teması kendisi aldı' gibi değil bu. Semih Kılıçsoy kuvvetli adımlarla giderken Tayfur'un gelip bozduğunu görmekteyiz. VAR müdahalesi yine çok doğru. Bugün 'maçı kurtardı' diyebiliriz.

Bahattin Duran: VAR müdahalesinin çok doğru olduğunu düşünüyorum. Tayfur Bingöl'ün savurduğu sağ ayaktan dolayı değil, diz hamlesi gelip Semih'in bileğinin üstüne oturuyor. O bize kanıtı veriyor, o kanıt olmasa VAR karışamayacaktı. Tayfur Bingöl'ün sol diziyle... Semih Kılıçsoy'un bileği döndü.

Beşiktaş maçında penaltı kararları doğru mu Eski hakem açıkladı: VAR ciddi hatayı düzeltmiş