31.08.2022 - 13:36 | Son Güncellenme:
Kuran'ı Kerim'de Hz. Muhammed başta olmak üzere Hz. Nuh, Hz. Yunus ve Hz. Musa gibi birçok peygamberin kıssaları yer almaktadır.
Kıssa ne demek?
Kısa kelimesi, ders çıkarılması gereken olayları anlatır. Dinde ise kıssa, peygamberlerin ve dini yaymakla görevli nebilerin yaşadıkları olaylar şeklinde tanımlanır. Kuran'ı Kerim'de anlatılan kıssalar, hayal gücü değil aksine yaşanmış olaylardır. Bu olaylara, insanların ders çıkarması ve ibret alması adına ayetlerde kıssa olarak yer verilmiştir.
Kur'an'ı Kerim'de Geçen Kıssalar ve özellikleri
Kuranı Kerim'de yüzden fazla kıssa yer almaktadır. Bunlar arasında bazıları Hz. Muhammed ile bazıları diğer peygamberler ile ve bazıları da evliyalar ile ilgili olmaktadır. Hz. Muhammed ile ilgili olan kıssaların başında; Bedir, Hendek ve Uhud savaşları gelir. Mekke'den Medine'ye göç sırasında da birçok kıssa meydana gelmiştir. 570 yılında yaşanan Fil Olayı da önemli kıssalar arasında yer alır.
Hz. Musa ile ilgili olan kıssaların başında ise Hz. Musa'nın Firavun'a dini tebliğ etmesi gelmektedir. Ayrıca İsrailoğullarının bir buzağıyı kendilerine ilah edinmeleri de önemli kıssalar arasındadır. En çok bilinenlerden biri olan, Hz. Musa'nın asası ile Kızıldeniz'i ikiye ayırması olayı da Kur'an'ı Kerim'de geçen kıssalardan biridir.
Hz. Nuh ile ilgili olarak Allah'ın emri ile bir gemi yapması olayı ve 950 yıl boyunca diğer insanları yaklaşan tufan hususunda uyarması kıssaları geçmektedir. Hz. İbrahim'in bir erkek çocuk ile müjdelenmesi, rüyasında oğlunu kurban ettiğini görmesi ve oğlunu kurban edeceği sırada gökten bir koçun indirilmesi hadiseleri de önemli kıssalar arasındadır.