EğitimSavunma Mekanizması Nedir, Neden Kullanılır? Savunma Mekanizmaları Çeşitleri Nelerdir?

Savunma Mekanizması Nedir, Neden Kullanılır? Savunma Mekanizmaları Çeşitleri Nelerdir?

15.03.2022 - 15:49 | Son Güncellenme:

Günlük yaşamda kişiler farkında olmasalar dahi savunma mekanizmalarını kullanabilmektedir. Birçok kişinin farkında olmadan yaptığı bu iş aslında egonun zor durumda kalmasının bir sonucu olarak ifade edilmektedir. Ego, id ve süperego arasında dengeyi kurmayı sağlarken dış dünyanın da gerçekleriyle yüzleşmek durumunda kalmaktadır. Savunma mekanizmaları egoyu bu durumdan kurtarmaktadır. Peki, savunma mekanizması nedir, neden kullanılır? Savunma mekanizmaları çeşitleri nelerdir? İşte, savunma mekanizmaları hakkında tüm detayları derledik.

Savunma Mekanizması Nedir, Neden Kullanılır Savunma Mekanizmaları Çeşitleri Nelerdir

Savunma mekanizmaları kaygılı bir durumla karşılaşıldığında ego tarafından geliştirilen bilinçdışı süreçler olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

 Savunma Mekanizması Nedir, Neden Kullanılır?

 Savunma mekanizmaları Freud tarafından geliştirilen yöntemler olarak bilinmektedir. Freud, egonun idin arzularını yerine getirirken zorlandığını, süperegonun ahlaki ve katı kısıtlamalarına maruz kaldığını bu durumdan kurtulmak içinde savunma mekanizmaları geliştirdiğini ifade etmektedir. Ego içinde bulunduğu durumlara kaygı ile cevap vermektedir. Savunma mekanizmaları kişilerin karşılaştığı kaygılı durumlarla daha kolay mücadele etmesini sağlamaktadır. Kişiler savunma mekanizmalarını farkında olmadan kullanmaktadırlar. Ancak bazı durularda savunma mekanizmaları kişiler için aldatıcı olabilmektedir. Kişilerin kaygılı bir durumla baş etmesi gerçekçi durumu görmemesine neden olmaktadır. Birden fazla savunma mekanizmasının aynı anda kullanılması kişileri gerçeklerden uzaklaştırmaktadır.

Haberin Devamı

 Savunma Mekanizması Çeşitleri Nelerdir?

 Savunma mekanizmaları farklı isimlerle anlatılmaktadır. Ancak en etkili savunma mekanizmaları şu şekilde olmaktadır: bastırma, yansıtma, yer değiştirme, akla uydurma, karşıt tepki geliştirme, gerileme, yüceltme, yadsıma, düş kurma, özdeşleşme,, yapma bozma.

Yazarlar