EğitimRıfk Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Rıfk İle İlgili Hadisler Nelerdir?

Rıfk Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Rıfk İle İlgili Hadisler Nelerdir?

07.04.2022 - 17:20 | Son Güncellenme:

Rıfk, Osmanlı döneminden bir kelimedir. Sözlük anlamı ise; iyi huyluluk, yumuşak başlılık ve nezaket olarak görülmektedir. Mülayim, yavaş ve nezaketli insanları tarif eden rıfk; kişilik özelliklerini tanımlamaktadır. İslamda rıfk sözcüğünün anlamı düşünüldüğünde ise, yardımseverlik, iyi huylu ve geçimi kolay insanlar ifade edilmektedir. Rıfk ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Rıfk ile ilgili hadisler nelerdir detayları ile derledik.

Rıfk Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Rıfk İle İlgili Hadisler Nelerdir

Rıfk, iyi ahlak, nezaketli davranış ve mülayimlik anlamı taşımaktadır. Osmanlıdan bu güne kullanılan bir sözcük olan rıfk; faydalı, yumuşak, yardım eden ve nazik kişi demektir.

Rıfk Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Rıfk Osmalı Dönemine ait bir sözcüktür, nezaket, tatlılık, yumuşaklık ve yavaşlık olarak tanımlanmaktadır. Zıddı olarak Unf kelimesi görülmekte ve zor, cebir ve sertlik anlamı taşımaktadır.

Rıfk İle İlgili Hadisler Nelerdir?

Rıfk kelimesi islam toplumunda iyilik, yardımseverlik olarak düşünülmektedir. Kolaylık gösterme(teysir), lütuf manasına da gelmektedir. Kur’anı Kerimde Rıfk Nisa suresi 4/69. Ayette bulunmaktadır. Rıfk ile ilgili hadisler;

Haberin Devamı

Hz. Muhammed, Allah’ım kim ümmetime rıfk ile muamele ederse, sen de O’nlara rıfk ile muamele et diye dua etmiş bulunmaktadır.

Hiç biriniz, kendi nefsine istediğini, bütün müminlere istemez ise Kamil Mü’min olmayacaktır. (Buhari İmam, 7 müslim, iman 71-72)

Rıfktan mahrum kalan kişi hayırdan da mahrum kalır demektir. Yani hayırlı işler yapamayanlar hayır dua da alamazlar.

Ey Aişe! Allah Rafık’ tır. Rızkın sahibidir. Rıfkla muamale etmeyi semektedir. Rıfkla muamele edenlere rıfkla muamele sevabı vermektedir. (Müslim Birr, 77)

Allah Resulünün bahçesindeki ağaçlara sopayla vurulmaz hem de ağaç kesilmez. Zaruriyet olduğunda hayvanların beslenmesi için hafifçe silkelenerek dökülen yapraklar verilir. (Ebu Davud Hac,95/96 2039)

Haberin Devamı

Kaynak; Diyanet ve İslam Ansiklopedisi