EğitimPlazmoliz Nedir? Plazmoliz Hangi Ortamda Gerçekleşir?

Plazmoliz Nedir? Plazmoliz Hangi Ortamda Gerçekleşir?

09.03.2021 - 15:53 | Son Güncellenme:

Plazmoliz olayı bitki hücrelerinde gerçekleşmektedir. Biyoloji ile ilgilenen kişiler bu terimi sürekli duyarlar. Plazmoliz bitkinin protoplazmasında meydana gelir. Hücrenin su kaybına göre kasılma ve geri çekilme olayına verilen isimdir. Plazmoliz nedir? Plazmoliz hangi ortamlarda gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Plazmoliz Nedir Plazmoliz Hangi Ortamda Gerçekleşir

Plazmoliz olayı aslında bir osmoz sonucudur. dış ortamdaki konsantrasyon oranı, hücredeki sıvıya göre çok fazla olduğunda çözünmüş molekül ve birim hacim başına çok daha az su içermesi sebebi ile meydana gelmektedir.

Plazmoliz Nedir?

Plazmoliz olayının anlaşılabilmesi için öncelikle bitki hücresi yapısının öğrenilmesi gerekmektedir. Hücrelerde plazma zarı bulunur. Bunun içerisinde de sitoplazma vardır. Bu yapının korunmasını da selülozdan oluşan hücre duvarı sağlamaktadır.

Bitki hücresindeki önemli kısımların aktif olması için bitki bit bütün olarak çalışır. Vakuol ise bitki hücresinde suyun bulunduğu sitoplazmada yer almaktadır. Plazma zarı ya da hücre hücre içerisindeki duvardan, su ve bazı maddelerin geçmesine izin vermektedir. Bazı maddelerin de geçişini engellemektedir.

Su, hücre zarı sayesinde hücrenin içine ve dışına hareket edebilir. Bu akış sayesinde hücreler gerekli suyu elde ederler. Hücrelerin yeterli bir şekilde su alamaması nedeni ile plazmoliz olayı meydana gelir. Bu olay sonucunda plazma zarı ile sitoplazmada büzülme meydana gelir. Bunun sonucunda da hücre duvarından ayrılmaktadır. Bu durum bitki de kasılma olmasına sebebiyet verir.

Plazmoliz Hangi Ortamda Gerçekleşir?

Plazmoliz olayında hücreler osmoza göre su kaybetmektedir. Hücrelerin bu şekilde su kaybederek büzülmesine sebep olan çözelti ise hipertonik çözelti olarak isimlendirilmektedir. Hipertonik çözeltiler derişik çözelti ismi ile de bilinmektedir. Hücrenin uzun süre hipertonik ortamda kalması sonucunda ölüm meydana gelmektedir.

Hücrenin kendinden daha az yoğunlukta bir ortama konması durumunda hücre su almaktadır. Sürekli su alma sonucunda da şişer ve deplazmoliz meydana gelir.