02.12.2021 - 17:30 | Son Güncellenme:
Maliye politikası bir devletin maliye politikası araçlarını kullanarak ekonomik alanda yapmış olduğu politikalara verilen isimdir. Maliye politikası ekonomi alanında oldukça önemli bir konudur. Özellikle ülkeler veya hükümetler kendi ekonomilerini kontrol altına almak amacıyla sık sık maliye politikasına başvurmaktadırlar.
Maliye Politikası Nedir?
Maliye politikası herhangi bir devletin maliye politikası araçlarını kullanarak ekonomik dalgalanmaları minimum seviyeye indirmek vb. önlemler ile belirlemiş olduğu politikalara verilen addır.
Maliye Politikası Çeşitleri ve Amaçları Nelerdir?
Maliye politikasını 4 temel politika çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
- Vergi politikası: Vergi politikası ekonominin gidişatına göre vergilerin artırılması ya da azaltılması yönünde uygulanan politikadır.
- Harcamalar politikası: Bu politika kamu harcamalarının azaltılması ya da artırılmasının ekonomi üzerinde yaratacağı etkiler üzerine kurulu olmaktadır.
- Borçlanma politikası: Borçlanma politikası ise ekonomik canlılığın meydana gelmesi durumunda kamu borçlanmasını artırarak gelirin düşürülmesini hedefleyen bir politkadır.
- Diğer politikalar: Sayılan bu politikaların yanında teşvik politikaları ve dış ticaret politikası gibi ekonomik yönde ilerlemeyi hedefleyen pek çok politika bulunmaktadır.
Maliye politikasının amaçları ise şunlardır:
Ekonominin tam bir şekilde istihdama ulaşmasını sağlamak
Ekonomik yönde dalgalanmaların minimum seviyeye indirilmesi
Adil bir gelir ve servet dağılımını sağlamak