24.10.2021 - 02:45 | Son Güncellenme:
Türkiye dört mevsimin yaşandığı kendine özgü zengin bitki örtüsü bulunan coğrafik bir havzadır. Muhteşem doğası, hayvan çeşitliliği ve bitki örtüsü ile farklı bir ekosisteme sahiptir. Türkiye’de gözlemlenen kuş türlerinin çok önemli bir kısmını ise göçmen kuşlar oluşturuyor.
Kuş Cenneti Nerelerde Var?
Türkiye'de çok sayıda kuş cenneti vardır. İstanbul ve Çanakkale Boğazı deniz geçişleri, Gediz, Kızılırmak, Hatay Amanos Dağları, Menderes ve Meriç nehirleri havzası, Akdeniz ve İç Anadolu’nun sulak bozkırları bu türler için çok hayati bir önem taşıyor. Türkiye 500’e yakın kuş türü bulunması nedeni ile dünya çapında dikkat çekiyor. Türkiye’nin coğrafi konumu nedeni ile kuşlar için göç yolları üzerinde bulunuyor. Aynı zamanda Asya ve Avrupa’dan gelen çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında özellikle de Manyas Kuş Cenneti, Kayseri Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, İzmir Kuş cenneti, Muğla Tuzla Kuş Cenneti, Bafa Gölü Kuş Cenneti en meşhurlarıdır.
Türkiye'nin Kuş Cennetleri
Manyas Kuş Cenneti: Balıkesir’de yer alan Manyas Kuş Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alan Manyas Kuş Cenneti, 1975 yılında Avrupa Konseyi’nin A Sınıfı Diploması’nı aldı. Gölün plankton bakımından zengin suyunun bulunması bölgedeki yabani hayatın çeşitliliğini sağladı. Burada bulunan kuş çeşitlerinin başında ise, çeltikçi kuşu, sumru, dikkuyruk, kaşıkçı, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, karabatak ve tepeli pelikan gelir.
İzmir Kuş Cenneti: İzmir Kuş Cenneti, Gediz Deltası’nda yer alır. Ege’nin en büyük akarsuları arasında yer alan Gediz Nehri’nin beslediği ovalarda bitki çeşitliliği de oldukça geniştir. Özellikle de sulak alan kuşları bakımından önemli olan İzmir Kuş Cenneti’nde, 289 farklı çeşit kuş tespit edilmiştir. Bunların arasında toy, kulaklı orman, mezgeldek, sütlabi, baykuşu gibi çeşitleri de vardır.
Sultan Sazlığı Yay Gölü Kuş Cenneti: Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı Yay Gölü, 2006 yılında milli parka dönüştürüldü. Bu parkta 301 çeşit kuş türü bulunur.