EğitimKulak Anatomisi: Kulakta Bulunan Yapılar Ve Görevleri

Kulak Anatomisi: Kulakta Bulunan Yapılar Ve Görevleri

08.12.2021 - 02:00 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunun beş duyu organından birisi de işitme organıdır. İşitme organı olan kulağın yapısı ve bu yapıların özellikleri pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki kulakta bulunan yapılar ve görevleri nelerdir? Sizlere kulağın yapısı ve görevleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Kulak Anatomisi: Kulakta Bulunan Yapılar Ve Görevleri

İnsan vücudun organlarından olan kulağın belirli bir yapısı bulunmaktadır. İşitme ve denge organı olarak görev yapan kulağın kısımları ve görevleri büyük önem taşımaktadır.

Kulakta Bulunan Yapılar

Kulak işitme görevi gören ve denge organını içinde barındıran anatomik bir yapıdır. Ses dalgaları dış kulağın içinden geçerek kulak zarına çarpar ve titreştirir. Sesin orta kulağa ulaşması ile orta kulaktaki kemikçikler tarafından yükseltilir ve iç kulağa iletilir. İç kulağa gelen ses dalgaları da buradaki tüy hücreler tarafından alınır ve işitme sinirine iletilir. İşitme siniri ile beyinde yer alan işitme merkezine aktarılır. Duyma bu şekilde gerçekleşmektedir.

Kulağın yapısında kulağın pek çok kısmı bulunmaktadır. Bu kısımların görevleri ise birbirinden farklıdır. Kulağın yapısı üç kısımdan oluşur. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmaktadır. Bunlar ile birlikte yarım daire kanalları, salyangoz, işitme siniri, kulak kemikleri, kulak kepçesi, kulak yolu, kulak zarı, dalız ve östaki borusu kulağın yapısında yer alan kısımlardır.

Kulakta Bulunan Yapının Görevleri

Kulak üç kısımdan oluşmaktadır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır. Kulağın yapısının görevleri ise şunlardır:

- Dış Kulak: Kulak kepçesi dış kulak ve kulak zarından meydana gelmektedir. Dışarıdan gelen sesler kulak kepçesi tarafından toplanır. Dış kulak yolu ile kulak zarına iletilir. Kulak yolundaki salgı bezleri ise kulak yolunu nemli tutmaktadır.

- Orta Kulak: Çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç kemikten oluşmaktadır. Kulak zarını titreştiren ses b kemiklerden geçer ve oval pencereye gelmektedir. İletim sırasında ses dalgaları yaklaşık olarak 20 kat hızlandırılarak oval pencereye iletilir. Orta kulak östaki borusu ile yutağa bağlı olmaktadır. Bu sayede östaki borusundan gelen basınç ile kulaktan gelen sesin basıncı dengelenir.

- İç Kulak: Dalız, yarım dire kanalları, tulumcuk, kesecik ve salyangoz kısımlarından oluşmaktadır. İşitmeden dalız ve salyangoz sorumludur. Dengeden ise diğer yapılar sorumlu olmaktadır.