01.03.2021 - 01:50 | Son Güncellenme:
Fransız mutfağında yapılan krokan tarifinin içerisinde genel olarak şeker, kuruyemiş çeşitleri, su gibi malzemeler kullanılır. Hemen her evde bulunan malzemeler ile kolay bir şekilde yapılan krokan; köken şeklinde Fransızca dilinde ''çıtır'' manasına gelen ''croquant'' sözcüğünden türemiştir.
Krokan Nedir?
Krokan sözcüğünün kökeni; Fransız mutfağına dayanır. Fransızca dilinde ''çıtır'' manasında olan ''croquant'', geleneksel olarak Fransız mutfağının en fazla sevilen atıştırmalıklardan birisi şeklinde tanımlanmaktadır. Türk mutfağında pek çok tadın süslenmesi veya tatlandırılması adına sık bir şekilde tercih edilen krokan; karamelize edilmiş şeker ile çeşitli kuruyemişlerin ve türlü kuru meyvelerin bir araya getirilmesinden elde edilen bir tatlı çeşidi ya da atıştırmalık olarak tanımlanabilir.
Kişinin arzusuna göre krokan içerisinde; yer fıstığı, Antep fıstığı, fındık, badem, susam, kuru üzüm, kuru kayısı gibi malzemeler kullanabilir. Krokan; çıtır ve gevrek formu ile gün içerisinde enerji depolanması adına çok uygun bir atıştırmalık seçeneği olabilir. Krokan içerisinde kullanılan malzemelerin, arzuya göre değişebileceğini belirtmek önemlidir.
Krokan İçerisinde Neler Bulunur?
Krokan içerisinde yer alan tüm malzemeler; arzuya göre değişebilir. Genel olarak krokan tarifleri içerisinde; 1 su bardağı şeker, 3 ile 5 damla limon suyu, 1 bardak kuru üzüm, susam, ceviz, fıstık, fındık, badem gibi kuruyemişler kullanılabilir. Bunların dışında krokan içerisinde kuru kayısı, kuru incir gibi kuru meyvelerin de kullanıldığını belirtmek önemlidir. Krokan yapımında kullanılacak malzemeler, kişinin arzusuna göre değişebilmektedir.