EğitimKitlesel çevrimiçi açık dersler (MOOC) nedir?

Kitlesel çevrimiçi açık dersler (MOOC) nedir?

04.12.2017 - 12:03 | Son Güncellenme:

Massive Open Online Couse olarak bilinen ve internet üzerinden herkesin ulaşabileceği kitlesel çevrimiçi açık dersler olan MOOC nedir? MOOC videolarına nasıl ulaşılır?

Kitlesel çevrimiçi açık dersler (MOOC) nedir

İnternet üzerinden her isteyenin ulaşabildiği bu çevrimiçi kurslar, ücretli herhangi bir kursun barındıracağı tüm video ve içeriklere sahiptir. MOOC, üniversitelerin yaz okullarını andıran bir sisteme sahip. İhtiyaç duyulan herhangi bir konuda arama yaparak en seçkin okullardan ve öğretim üyelerinden ders videosu ve içerik bulunabiliyor. Bu içerik ve videolar da ücretsiz oluyor.

Haberin Devamı

İlk girişim 2011 yılında dünyanın önde gelen üniversitelerinden Stanford Üniversitesi tarafından yapıldı. Bu fikirden yola çıkan Udemiy, Coursera, Udacity, Khan Academy ve edX gibi girişim fikirleri de MOOC mantığının devamı niteliğinde gelişti.

MOOC ne işe yarar?

MOOC'lar öğrencilerin, öğretim üyelerinin veya herhangi bir akademik sebep olmadan yalnızca bilgi edinmek isteyenlerin spesifik konularda bilgi edinebilmesine yarar. Bilgi edinmek istenen konuda yapılacak bir Google araması bir sürü önemli kaynağa ulaşılmasını sağlar. Bu kaynakların çok büyük bir kısmı ücretsizdir.

MOOC sertifikası var mı?

Devamlılık gösterilen kurs sonlarında para karşılığında (30-90 dolar) o kursa katılındığına dair bir sertifika alınabiliyor.

Haberin Devamı

Türkçe MOOC var mı?

Türkçe MOOC kaynakları mevcut. Google üzerinden yapılacak bir 'MOOC Türkçe' veya 'MOOC Turkish' araması sonucu Türkçe kaynaklara ulaşılabilir. Fakat Türkçe kaynakların yeterli olduğu söylenemez. Türkiye'deki üniversitelerden MOOC'a destek veren yalnızca Koç Üniversitesi var. adlı uygulama da yakın zamanda yüklü miktarda yatırım aldı ve ücretli hizmet veriyor. İngilizce kaynaklar ise hemen her konuda var ve kapsamlı. Stanford, MIT, Haward, Berkeley, Duke gibi üniversiteler çok geniş konularda MOOC eğitimleri veriyor.

Diğer Türkçe kaynaklar
Microsoft Açık Akademi
Turkcell Geleceği Yazanlar
Bilişim Teknolojileri Çizgi-Tagem

Yazarlar