EğitimKeçi Kalesi İzmir'in Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Keçi Kalesi İzmir'in Neresindedir? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

12.11.2021 - 16:32 | Son Güncellenme:

Keçi Kalesi İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Yaya olarak çıkılması çok güç olan kaleye konumundan dolayı keçi Kalesi adı verilmiştir. Selçuk’a 9 km uzaklıktaki Alaman Dağında 300 metre yüksekte bulunmaktadır. Kızıl hisar adıyla da bilinen Keçi Kalesi Menderes Ovasına hakimdir. Sardes yolu takip kalesi özelliği taşımaktadır. Keçi Kalesi İzmir’in neresindedir? Tarihi Kalenin özellikleri ve hikayesi hakkında detayları derledik.

Keçi Kalesi İzmirin Neresindedir Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Keçi Kalesinin Helenistik dönemde yapılmış olup, sonraları Roma, Selçuklular ve Bizanslılar tarafından kullanılmış olduğu bilinmektedir. Kesme taştan yapılmış olan Kalede moloz taş ve tuğla da kullanılmıştır. İç kale ve dış kale olarak iki bölümden oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Keçi Kalesi İzmir’in Neresindedir?

Keçi Kalesi İzmir Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Kızıl Hisar olarak da tanınan Keçi Kalesi Menderes Ovası kontrol noktası niteliği taşımaktadır. Kesme taştan planlı bir yapı olarak inşa edilen Keçi Kalesi yapımında tuğla ve moloz taş da kullanılmıştır. Duvar örgü malzemesi olarak Bizans döneminde ise kireç harcı kullanılmıştır. Giriş kapısının her iki yanına Planlı olarak dikdörtgen kuleler yerleştirilmiş bulunmaktadır.

Tarihi Kalenin Özellikleri ve Hikayesi

Kalenin belirgin özellikleri arasında hikayesinin tam olarak bilinmemesi bulunmaktadır. Süsleme özellikleri hakkında yazılı kaynak bulunamadığından kesin tarihi bilinmiyor. Genel olarak Bafa Gölü çevresinde bulunan kalelerin konstrüksiyon ve yapı karakter özellikleri benzerlik göstermektedir. Bu duruma göre Keçi Kalesine 13. Yüzyıl Lakarisler dönemi tarihi verilebilir.

Haberin Devamı

Kaleye çıkış kuzey tarafından daha kolay sağlanabilmektedir. Ortaçağa ait olduğu bilinen yol takip edilerek bir saatte kaleye varılabilmektedir. Keçi Kalesinin kuzeyindeki Helenistik Kaleye giden yol üzerinde Helenistik döneme ait bir sarnıç bulunmaktadır.