EğitimGlukoneogenez Nedir, Hücrede Nerede Gerçekleşir? Glukoneogenez Neden Önemlidir?

Glukoneogenez Nedir, Hücrede Nerede Gerçekleşir? Glukoneogenez Neden Önemlidir?

23.08.2021 - 15:11 | Son Güncellenme:

Glukoneogenez kelimesi, dilimizde sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Glukoneogenez kelimesi, kelime anlamı olarak glukozun yeniden yapımı demektir. Bu reaksiyon glukozun yıkım reaksiyonu olarak bilinen glikolizden sonra hücrenin glukoz ihtiyacına göre meydana gelir. Glukoneogenez nedir, hücrede nerede gerçekleşir sizler için derledik.

Glukoneogenez Nedir, Hücrede Nerede Gerçekleşir Glukoneogenez Neden Önemlidir

Glukoneogenez kelimesi, glükozun yeniden yapımı olarak tanımlanır. Bu durum glikolizin tersi gibi görünse de aslında öyle değildir.

Glukoneogenez Nedir?

Glukoneogenez, aç kalındığında ve kan şekerinin düştüğü hallerde insülin salınımı oldukça (sekresyonu) azalır. Buna bağlı olarak da dokuların glukoz alımı önemli ölçüde azalır. Glukojenoliz (karaciğer ve kas hücrelerindeki glikojenin glikoza dönüşmesi durumu), glukoneogenez (proteinin glukoza dönüşmesi) ve lipoliz (depo edilmiş yağların enzimlerle eriyip kana karışması) artar.

Glukoneogenez Hücrede Nerede Gerçekleşir?

Glukoneogenez, kas ve karaciğer dokularında bulunan glikojenin glükoza dönüştürülmesi durumudur.

Glukoneogenez Neden Önemlidir?

Glukoneogenez, kan glukoz düzeylerini önemli ölçüde devamlılığını sağlar. Asit ve baz dengesini sağlar. Hızlı kas kasılmaları esnasında ortaya çıkan laktatlar, karaciğer tarafından alınarak glukoneogenetik substrat şeklinde kullanılırlar. Esansiyel aminoasitlerde ve glukoneogenetik ara ürünlerden sentezlenirler.