EğitimGeometrik Cisimler Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Geometrik Cisimler Ve Özellikleri Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

23.03.2022 - 06:02 | Son Güncellenme:

Geometrik cisimler, belirlenen alan ve çevresi bulunan iki boyutlu çokgenlerdir. Geometrik cisimlerin kenar ve köşeleri bulunur. Kare, dikdörtgen, üçgen ve türevleri olarak devam etmektedir. Geometrik cisimlerin kenarlarına sınır denir. İki köşeyi ya da iki yüzeyi birleştiren çizgiyle birbirlerinden ayrılmaktadır. Bu çizgiye de ayrıt denilmektedir. Geometrik cisimler ve özellikleri nelerdir detayları ile sizler için derledik.

Geometrik Cisimler Ve Özellikleri Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

Geometrik, cisimler; iki boyutlu çokgenlerdir. İki boyutu ve çevresi bulunmaktadır. Geometri terimi, en eski tabiriyle dünya ve uzayın ölçümlerle ifade edilmesi demektir. İlk kullanım tarihi milattan önceye dayanan geometri biliminin ilk kullanıcıları; Mısırlılar, Babiller ve eski Yunan medeniyetleridir.

Geometrik Cisimler ve Özellikleri Nelerdir?

Geometrik şekiller, tarihi M.Ö 3000’li yıllara dayanan eski bir bilimdir. Dünyanın ve uzayın ölçümlenerek tanımlanabilmesi amacıyla icat edilmiştir. İlk kullanıcıları arasında Babiller, Mısır medeniyetleri ve Yunanlılar bulunmaktadır.

Geometrik cisimlerin en belirgin özellikleri, kullandığımız, gördüğümüz her yerde geometrik şekilli nesneler mevcuttur. Yüzey ölçüleri ve kenarları bulunan geometrik cisimlerin görüntüleri bir birinden farklıdır, aldıkları şekillere göre isimlendirilmektedir. En çok bilinenler, kare, üçgen, dikdörtgen, yamuk, koni ve küredir. Geometrik şekiller en küçük yaşlardan itibaren bütün çocukların ilk öğrenin konularıdır.

Geometrik Cisimler Konu Anlatımı

Geometrik cisimler, yüzeyleri ve kenar çizgilerine göre isimlendirilmektedir. Kare; dörtkenarı bulunan ve her kenar birbirine eşit olan geometrik şekildir. Dikdörtgen; dörtkenarı bulunan yüzeysel cisimlerdendir. Karşılıklı kenar uzunlukları birbirine eşittir.

Üçgen adından anlaşılacağı gibi, üç kenarın meydana getirdiği kenar ölçüleri eşit olabileceği gibi farklı ölçüde de olabilmektedir. Koni; prizma olarak adlandırılan, üç kenarlı bir taban üzerine oturtulan geometrik ölçü birimidir. Küre ise yuvarlak olarak tanımlanan kenarları bulunmayan cisimdir. Futbol- basketbol topları örnek olarak verilebilmektedir.