EğitimFerromanyetik Maddeler Nelerdir? Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Ferromanyetik Maddeler Nelerdir? Özellikleri Ve Kullanım Alanları

22.03.2022 - 16:54 | Son Güncellenme:

Manyetizma genellikle insanlar tarafından keşfedilen ilk doğal güçtü. Ama manyetik malzemelerin kayda değer bir kullanımı olarak son yüzyılda meydana geldi. Modern elektroniğin odak noktası transistörler, yarı iletken gibi konulara odaklanmış olsalar da bu malzemelerin kullanıldığı cihazların pek çoğu manyetik malzemeler olmadan aslında pratik olmaz. Ferromanyetik maddeler nelerdir sizler için derledik.

Ferromanyetik Maddeler Nelerdir Özellikleri Ve Kullanım Alanları

 Manyetik malzemelerin uygulama frekansları ise, DC (Doğru Akım)’dan herhangi bir elektronik cihazın çalışabileceği en yüksek değerlere kadar da değişir. 

Haberin Devamı

Ferromanyetik Maddeler Nelerdir? 

Ferromanyetik maddeler, en sık “manyetik malzemeler” olarak tanımlanan malzemelerdir. Tüm malzemeler bir yere kadar manyetik olsa da, çoğu sadece çok zayıf olan ve nispeten saptanamayan bir manyetik özelliğe sahip olan diyamanyetik ya da paramanyetik malzemeler başlığı altına girer. Bu nedenle de, herhangi bir cihazda herhangi bir ölçüde genellikle kullanılmazlar. Ama büyük bilimsel bir öneme de sahiptirler. “Ferromanyetizma” ismi verilen etki, ferromanyetik maddelerden çok daha büyük manyetik kuvvetlere sahip olan malzemelere de yol açar. Aynı zamanda, son yıllarda bu kadar önem kazanan diğer bir deyim olan “süper iletkenlik” kavramı ile ferromanyetik maddeler arasında bir ayrım yapmak gerekir. Süper iletkenlik mekanizması, ferromanyetizma olgusundan çok daha farklıdır. Bunların en ortak yönü ise, dolaşan akımlar tarafından manyetik bazı alanların üretilmesidir.

Haberin Devamı

Bu maddeleri tanımayan bir kişi tarafından çok yaygın bir yanılgı var ise manyetik bir malzemenin sadece kalıcı mıknatıs özelliklerine sahip olduğudur. Aynı zamanda yumuşak manyetik malzemeler adı verilen diğer grupta vardır. Aslında, bu grup, kalıcı mıknatıs grubu içinde çok daha fazla çeşide sahiptir. Ferromanyetik maddeler, yalıtkanlar (seramikler), iletkenler (metaller) ya da yarı iletkenler olarak var olabilir. Kullanılacak olan malzeme seçimi cihazın çalışma koşullarına de göre yapılır.

Ferromanyetik Maddeler Özellikleri ve Kullanım Alanları

Demir iğneler manyetiteye sürtündüğü zaman, iğneler de bu yeni iki kutuplu özellik ile yüklenerek, orijinal manyetit parçaları ile aynı etkiyi yani itme etkisi de sağladı. Manyetizma hakkında merak edilen en eski sorularından birisi olabilir ve hala en az anlaşılan olgu da olabilir. Bu manyetize edilmiş olan iğneler, pusula olarak işlev gördükleri için ve denizcilerin yıldızları kullanmadan Kuzey’i bulmalarına imkan sağladığı için ferromanyetik maddelerin ilk uygulamaları olarak da insanlığa hizmet ediyor. Elektromanyetizmanın ortaya çıkmasına kadar olan bu süreç içinde, ferromanyetik maddeleri olarak kullanılan pratik elektrikli cihazlar geliştirilmedi. Manyetitte olan itme ve çekme özellikleri ise, demiri çevreleyen bir telden elektrik akımı da geçirilerek demirde de yeniden üretilebilir.

Yazarlar