EğitimDostluk İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

Dostluk İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

10.03.2022 - 16:28 | Son Güncellenme:

Arkadaşlık ve dostluk birbirine yakın kavramlar olsa da, iki kelimenin anlamı farklıdır. Arkadaşlık, yarenlik etmek ve birlikte vakit geçirmek demektir. Dostluk ise sırlarını paylaşmak ve birine gözü kapalı güvenmek anlamına gelir. Farsça kökenli bir sözcük olan dost, divan ve halk edebiyatında sevgili, canan ve yar kelimelerinin yerine de kullanılmıştır. Dostluk ile ilgili atasözleri ve deyimleri, anlamları ile birlikte derledik.

Dostluk İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir


Dost sözcüğüyle aynı anlama gelen kelimeler şunlardır:
1- Musahip
2- Refik
3- Hem-dem
4- Enis
5- Hempa

Dostluk ile İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Nelerdir?

Dostluk ile İlgili Atasözleri

1- Bana Dostunu Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim:

İnsanın davranışları, alışkanlıkları, hatta konuşma tarzı o en çok kimlerle vakit geçiriyorsa onlara benzer. Bu nedenle, insan dostlarını iyi seçmeli, kendisine her açıdan faydalı olacak kişilerle vakit geçirmelidir.

2- Dostluk Başka Alışveriş Başka

Kurulan dostluklarla hesap kitap işlerine girilmemeli, maddi çıkarlardan uzak bir ilişki kurulmalıdır. Çok fazla para etrafında dönen ilişkiler zamanla bozulmaya mahkumdur.

3- Dost Başa Düşman Ayağa Bakar:

Gerçek dostlar her zaman senin gururlanmana vesile olmak ister. Düşmanlar ise ayağının kaymasını, yani bocalamanı ve hatalar yapmanı umar.

Dostluk ile İlgili Deyimler

1- İyi Gün Dostu:

Gerçek dostlar, insanın sadece iyi zamanlarında değil, kötü zamanlarında da yanında olur. Onu teselli eder, hem madden hem de manen yanında olduğunu hissettirir. ''İyi gün dostu'' olarak nitelendirilen kişiler ise çıkarcı ve bencildirler. Sadece eğlenmek ve hoşça vakit geçirmek için insanların yanında olan bu kişiler, gerçek dostluğun ne olduğunu bilmezler.

2- Dostlar Alışverişte Görsün:

Dillere pelesenk olan deyimlerden biri olan Dostlar Alışverişte Görsün, bir işi derinliğine inmeden, göstermelik bir şekilde yapmak demektir.