02.03.2021 - 16:06 | Son Güncellenme:
Son döneme kadar denatürasyonun sadece protein ve enzim içeren yapılarda değişikliğe yol açtığı düşünülüyordu. Ancak DNA haritasının çıkarılması ile birlikte çeşitli çevresel faktörlerin DNA'nın yapısında da geri dönüşsüz bir şekilde değişikliğe neden olduğu ortaya çıktı. DNA zincirlerinin açılmasına neden olan bu değişimler birçok genetik hastalığa doğrudan ya da dolaylı olarak etki edebilir.
Denatürasyon Nedir?
Kimyasal ya da çevresel etkilere bağlı olarak proteinin yapısında yaşanan değişimlere denatürasyon adı verilir. Denatürasyon maddenin yapısına ve çevresel etkenlere bağlı olarak geçici ya da kalıcı olabilir.
Denatürasyona Neden Olan Faktörler Nelerdir?
1- Sıcaklık:
Ortam sıcaklığının herhangi bir nedene bağlı olarak artması, denatürasyona ve proteinlerin azalmasına yol açar. Sıcaklık üst seviyelere çıktığı ortamlarda normalde 3 boyutlu olan proteinler 2 boyutlu olur.
2- Virüsler:
Enfeksiyona neden olan bakteriler ve virüsler diğer hücrelere yayılırken enzimleri kullanırlar. Bu da bir tür protein olan enzimlerin yapılarında kalıcı hasara yol açar.
3- Kimyasal içerikli bileşenler ve maddeler:
Başta deterjan olmak üzere günlük hayatta sıklıkla kullanılan temizleyicilerin birçoğu denatürasyona yol açar. Bu nedenle çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasallara doğrudan temas edilmemeli ve maske - eldiven gibi koruyucular kullanılmalıdır.
Bunun dışında denatürasyona neden olan faktörler: Yüksek radyasyon, alkol ve bir çözeltinin ph değeri.