08.06.2021 - 01:25 | Son Güncellenme:
En ilgi çeken beyliklerin başında Danişmentliler Beyliği gelmektedir. Bu beylik kurulduğu bölgede çok önemli mimari eserler bırakmıştır. Bu eserlerden bazıları günümüze kadar varlığını korumayı başarmıştır.
Danişmentliler Beyliği Nerede Kurulmuştur?
Danişmentliler Beyliği, Sivas merkez olmak üzere kurulmuştur. Beyliğin bu bölgede birçok şehre kadar uzandığı görülmektedir. Çorum, Amasya, Tokat, Niksar, Kayseri ve Malatya civarlarıda Danişmentliler Beyliği'nin bulunduğu şehirler olmuştur. Bu şehirlerde Danişmentliler'in bıraktığı izleri bulmak mümkündür.
Eserleri ve Özellikleri Nelerdir?
Danişmentliler Beyliği, kurulduğu bölgede etkin bir şekilde varlığını sürdürmeye çalışmıştır. Bu beylik mimari alanda değerli yapılar ortaya koymuştur.
- Kayseri Ulu Camii
- Niksar Ulu Camii
- Çukur Medrese
- Niksar Yağıbasan Medresesi
- Melik Gazi Türbesi
- Amasya Halifet Gazi Türbesi
- Kayseri Gülük Camii
Danişmentliler genellikle dini yapılar yapmışlardır. Bu yapılar çok ilgi çekici bir mimariye sahip olmuştur. Sivas ve çevresinde etkin olan Danişmentliler Beyliği, bulunduğu bölgede güçlü olmak için mücadele etmiştir.
Sultan Alparslan'ın 1064 yılında çıkmış olduğu Kafkasya seferinde Danişmend Ahmet Gazi'de yer almıştır. Danişmend Gazi, Malazgirt Savaşı'nın kazanılmasında büyük bir rol oynamıştır. 1080 yılına gelindiği zaman ise Bizanslıların elinde olan Sivas, Danişmend Gazi tarafından alınmıştır. Böylece 1080 yılında Danişmentliler Beyliği kurulmuştur.
Danişmend Gazi, birçok mücadele sonrasında 1104 yılında vefat etmiştir. Bundan sonra ise beyliğin başına Melik Gazi geçmiştir. Beyliğin yıkıldığı tarih ise 1178 tarihidir.