30.04.2021 - 01:35 | Son Güncellenme:
Çoğu zaman bir sanat eseri gibi gözüken cam; ayna ve pencerelerde, mutfak eşyalarında, aydınlatma ve mobilyalarda ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır. Camın çok eskiden beri insan yaşantısında kullanıldığı tarihi kalıntılara bakıldığında görülmektedir. Yüzyıllar öncesinde yaşamış insanların yaptıkları gözyaşı şişeleri buna bir örnektir.
Camın Hammaddesi Nedir?
İhtiyaç halinde içerisine feldspa, dolomit, kalker ve soda gibi mineraller eklenen camın ham maddesi kumdur. Bu karışımların 1500 derece gibi yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilip şekil verilmesiyle üretilen madde camdır. Yalnızca kumdan da cam üretilebilir ancak ilavesiz üretilen camlar çok kırılgan bir yapıya sahip olduğundan kullanımı zordur.
Cam Nasıl Yapılır? Nasıl Cam Haline Gelir?
Cam üretiminde kullanılan temel madde olan kum öğütülerek 1000-1500 derece sıcaklıklardaki fırınlarda eritilir. Erime noktası yüksek olduğundan kuma ilave olarak kireç ve soda eklenir. Bu malzemeler camın kırılganlık özelliğini de azaltmaktadır. Renkli cam üretiminde ise bu malzemelere ek olarak altın, uranyum ve kobalt gibi maddeler eklenir.
Yeterli derecedeki sıcaklıkta bu karışımlar eriyerek akışkan bir kıvam alır. Bu esnada malzemeye üfleme ve presleme gibi metotlarla şekil verilir.
Dekoratif ürünlerde genelde üfleme teknikleri kullanılmaktadır. Sıvı hale gelmiş olan cam çelik bir boru ile alınır ve üfleme ile şişerek şekil alması sağlanır. İstenilen şekle geldiğinde ise soğutulur.
İnsan yaşamında olmazsa olmazlardan olan cam insan sağlığı açısından zarar olması ve kullanışlı bir malzeme olması sebebiyle itibar görür.
Cam Biçimlendirme İşlemleri Nelerdir?
Cam biçimlendirme yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:
Köpük Haline Getirme
Üfleme (Şişirme)
Çekme
Yüzdürme
Dökme
Savurma Yöntemi
Presleme
Silindirleme
Tüm bu yöntemlerin ardından cama uygulanması gereken folyolama, temperleme, rodajlama, lamine, renklendirme, kesim, asit, kumlama ve benzeri gibi işlemlerden sonra kullanılabilecek bir ürün haline gelmektedir.