15.04.2022 - 16:27 | Son Güncellenme:
Bağışıklama, kişilerin aşılama ile hastalıklara karşı korunma sürecidir. Aşı ile kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek amaçlanmaktadır.
Bağışıklama Nedir, Nasıl Yapılır?
Bağışıklama, birçok kişi tarafından merak edilen ve öğrenilmek istenen bir konudur. Bağışıklama, kişilerin aşılama yolu ile hastalıklara karşı korunmasını sağlama durumudur. Bağışıklama, kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek amacı ile yapılan bir uygulamadır. Özellikle aşıların bulunması ile beraber insanların hastalıklara karşı korunması daha kolay olmuştur. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak da aşı aracılığı ile bağışıklama sayesinde mümkün olmaktadır.
Bağışıklama Çeşitleri Nelerdir?
Bağışıklama çeşitleri şu şekildedir
Aktif Bağışıklama: Vücut içindeki immün sistemlerin antikor ve hücresel olarak iki şekilde cevap vermesi için insanlara aşılama yapılır. Aktif bağışıklama aşıları kabakulak, ıpv, sarı humma, hepatit a, kuduz, influenza, meningokok, bcg, şarbon, pnömokok, kolera, tifo, veba, boğmaca, su çiçeği, kızamık, kızamıkcık, tetanoz, difteri ve hepatit b aşılarıdır.
Pasif Bağışıklama: İnsanların vücuduna hazır olan antikor hücreleri dezenfekte edilerek geçici süre hastalıklardan korunmak için uygulanır. Pasif bağışıklama aşılarına dahil olan aşılar ise tetanoz, kuduz, kızamık, hepatit a, su çiçeği ve hepatit b olarak karşımıza çıkar.