EğitimAmfibi Hayvanlar Nelerdir? Özellikleri Ve İsimleri İle Amfibi Hayvanlar

Amfibi Hayvanlar Nelerdir? Özellikleri Ve İsimleri İle Amfibi Hayvanlar

31.10.2021 - 05:09 | Son Güncellenme:

Amfibi kelimesi en kolay tanımı ile hem suda hem de karada yaşamaya kolay adapte olan hayvanlar demektir. Latincede ise, ”Amphibia” kelimesi ”iki yaşamlılar” ya da ”iki yaşayışlar” anlamına da gelir. Amfibi türler genellikle de kurbağa ya da bazı semender türleri gibi memeli olmayan soğukkanlı hayvanlardır. Amfibi hayvanlar nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.

Amfibi Hayvanlar Nelerdir Özellikleri Ve İsimleri İle Amfibi Hayvanlar


Soğukkanlı hayvan, vücut ısısını ortama göre değiştirebilen canlılar için kullanılan bir kelimedir. Sadece memeli türler sıcakkanlı olarak bilinir. Mesela insanların vücut ısısı değiştiği zaman sonu ölümle bitebilir. Fakat bu durum soğukkanlı hayvanlar yani amfibi türler için de geçerli değildir.

Amfibi Hayvanlar Nelerdir?

Amfibi hayvan, belirli yaşam özelliklerine sahip olan hayvanları değil, evrimsel olarak bir geçiş türü olarak da kabul edilen ve hala yaşayan olan bir hayvan sınıfıdır. Bunlar, hem suda hem de karada yaşamaya adapte olan hayvanlar demektir. Amfibi türler genellikle kurbağa ya da bazı semender türleri gibi memeli olmayan soğukkanlı hayvanları da içerir. Soğukkanlı hayvan ise; vücut ısısını bulunduğu ortama göre değiştirebilen canlılar için kullanılır ve genellikle sadece memeli türler sıcakkanlıdır. İnsanların vücut ısısı değiştiği zaman sonu ölümle bitebilirken soğukkanlı olan hayvanlar için bu durum geçerli değildir.

Amfibi Özellikleri ve İsimleri ile Amfibi Hayvanlar

Amfibiler, hem balıklardan hem de sürüngenlerden bazı belirleyici özellikleri almış olan canlılardır. Örneğin ilk doğdukları zaman bir balığın özelliklerini taşırken, ilerleyen dönemlerde bir sürüngen gibi davranmaya başlayabilirler. Bu davranış özelliği zamanla gelişen fizyolojik değişimlerden de kaynaklanıyor. Amfibi türler genellikle ırmaklarda, bataklıklarda, akarsu kaynaklarında ya da göllerde yaşamak zorundadır. Çünkü vücut derileri güneşe karşı oldukça hassastır. Kurbağa, bukalemun gibi hayvanlar amfibi hayvan grubuna girer.