EğitimAbide-İ Hürriyet Nedir? Abide-İ Hürriyet Anıtı Nerededir Ve Ne Zaman Yapılmıştır?

Abide-İ Hürriyet Nedir? Abide-İ Hürriyet Anıtı Nerededir Ve Ne Zaman Yapılmıştır?

29.04.2023 - 16:10 | Son Güncellenme:

Ülkemiz, en eski tarihlerden beri birçok savaşa, sefalete, hastalığa maruz kalmış ve bunlarla mücadele etmiştir. Bu dönemlerde ise ileride anılmak amacıyla çeşitli anıtlar yapılmıştır. Abide-i Hürriyet de bu önemli anıtlardan biridir. Abide-i Hürriyet hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Abide-İ Hürriyet Nedir Abide-İ Hürriyet Anıtı Nerededir Ve Ne Zaman Yapılmıştır

 Abide-i Hürriyet ya da Hürriyet-i Ebediye Abidesi İstanbul'da yer alan bir anıttır. 31 Mart vakalarında hayatlarını kaybedenleri anmak amacıyla inşa edilmiştir. Hem İstanbul için hem de tüm milletimiz için de oldukça öneme sahip olan bu anıt, İstanbul'un Şişli bölgesinde yer alır. İstanbul'da yapılan ve ilk ulusal anıt olma özelliğinden dolayı da ayrı bir öneme sahip olduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

 

 Abide-i Hürriyet Nedir?

 

 Tarihte önemli bir yere sahip olan 31 Mart vakalarında hayatını kaybeden üçü subay 71 askeri anmak ve onları ölümsüzleştirmek için yapılan anıt Abide-i Hürriyettir. Aynı zamanda daha sonra İttihat ve Terakkiden de hayatlarını kaybedenler buraya defnedilmiştir. Mimar Muzaffer Bey tarafından yapılan anıt, 23 Temmuz 1911'de resmi olarak açılmıştır.

 

 1990 senesinde ise bir amblem yerleştirilmek istenmiş ve bulunduğu yer olan Şişli Belediyesinin amblemini almıştır. Arazinin üçgen olması sebebiyle mimar tarafından mimari de üçgen olarak tasarlanmıştır. Birçok ziyaretçinin gittiği Abide-i Hürriyet anıtı, her gelene duygu dolu anlar da yaşatmaktadır.

 

 Abide-i Hürriyet Anıtı Nerededir ve Ne Zaman Yapılmıştır?

Haberin Devamı

 

 23 Temmuz 1911 senesinde resmi olarak açılışı gerçekleştirilen anıt, İstanbul'da yapılan ilk anıt olma özelliğini taşır. Enver Paşa, Talat Paşa ve Mithat Paşanın da mezarları burada yer alır. İstanbul'un Şişli bölgesinin en yüksek bölgesinde yer alan bu anıt, Osmanlı döneminde inşa edilmiş ilk ulusal anıttır.

 

 Osmanlı döneminin özgürlük hareketinin de simgesi olarak kabul edilmektedir. Şekli havaya atış yapan bir top şeklindedir. Meşruiyetin ilanının üçüncü senesinde de resmi açılışı yapılmıştır.