DünyaZelenskiy yeni Avrupalı ortaklar ararken Rusya, Ukrayna köylerini bombalıyor

Zelenskiy yeni Avrupalı ortaklar ararken Rusya, Ukrayna köylerini bombalıyor

03.08.2024 - 10:48 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Perşembe günü Ukrayna'nın güneyinde yer alan Zaporijya şehrinin Bilenke köyünü bombalamasında bir kadın şarapnel yarası alırken, Ukrayna lideri Zelenskiy aynı gün içinde Avrupalı bir ülke ile yeni güvenlik anlaşması yapıldığını duyurdu.

Zelenskiy yeni Avrupalı ortaklar ararken Rusya, Ukrayna köylerini bombalıyor

Rus ordusu Perşembe günü Ukrayna'da sekiz kez saldırı düzenlerken, özellikle Zaporijya bölgesindeki Bilenke köyünü hedef aldı.

Haberin Devamı

Köye yapılan saldırıda şarapnel parçalarının isabet ettiği bir kadın ameliyat olmak zorunda kaldı. Saldırı da birçok ev ile altyapı tesisleri hasar gördü. Yaralanan kadın Valentyna, "Çocuklar evdeydi. Torunum ise diğer büyükannesiyle birlikte. Şimdilik herkes güvende, sadece kızım dizlerinin üzerine düştü ve şarapnel parçalarıyla kolundan yaralandı" dedi. Bölge sakinlerinden Valentyna, evinin çevresindeki ağaçların, evinin büyük bir hasar almasından koruduğunu söyledi.

Rusların köye saldırısı elektrik hatlarına, gaz ve su borularına da zarar verdi. Bu arada, Donetsk bölgesindeki Novohrodivka'da geçen yıl 30 Kasım'da gerçekleşen ilk Rus bombardımanının sonuçları da ortaya çıkmaya başladı.
O zamanlar cephe hattı kasabaya 25 kilometre uzaklıktayken, Novohrodivka şehrinin askeri idaresinde sorumlu olan Oleh Zhuzhman, bugün cephe hattının toplumun yaşadığı bölgeden geçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

Novohrodivska'da 720'si çocuk olmak üzere 6.500 kişi yaşıyor. Kasabada dükkanlar, eczaneler, bir postane ve bir banka şubesi bulunuyor. Ancak Oleh Zhuzhman bu durumun uzun sürmeyeceğini belirtti. Bölgedeki sakinlere yaşadıkları alanı tahliye etmeleri çağrısı yapılırken, Perşembe günü toplam 20 kişi bölgeden ayrıldı.

Şehirde 2022'den bu yana gaz ve geçen yıldan bu yana da merkezi su kaynağı yok. Bölgede yaşayan Valerii, insanların kendi kuyularından su topladıklarını ve yerel makamların bunun için pompa istasyonları ve tanklar sağladığını söyledi. Zhuzhman'a göre şehirde 238 apartman var ve bunların üçte biri saldırılar nedeniyle hasar görmüş durumda bulunuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Perşembe günü yaptığı açıklamada Ukrayna ve ortaklarının uluslararası güvenliğe ilişkin yeni anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ukraynalı lider Zelenskiy akşam saatlerinde yaptığı konuşmada güvenlik anlaşmalarının Ağustos ayında imzalanacağını belirtti.

Volodimir Zelenskiy, "Yarın başka bir Avrupa ülkesi ile müzakerelere başlayacağız. Ayrıca liderlerin Ukrayna'ya ziyaretlerini planlıyoruz. Dolayısıyla müzakerelerimizin içeriğini ve anlaşmalarımızın uzun vadeli felsefesini hazırlıyoruz" dedi. Zelenskiy konuşmasını savaş alanında gösterdikleri çabalar için askeri personele teşekkür ederek tamamladı.