DünyaUkrayna yeni cephe açtı!

Ukrayna yeni cephe açtı!

09.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta Rus sınırları içerisinde yeni bir cephe açıldı. Ukrayna ordusu Rusya’nın Kursk bölgesine 10 kilometre kadar girerken, bölgede çatışmalar 3 gündür devam ediyor.

Ukrayna yeni cephe açtı

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - Dünya gözünü Ortadoğu’daki gerilime çevirmişken, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. İki buçuk yıldır devam eden savaşta, Ukrayna ordusunun Rusya toprağı Kursk bölgesine girerek başlattığı yoğun saldırılarla yeni bir cephe daha açıldı. 

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu, beklenmedik bir adım atarak Rusya sınırı içine girmiş ve Kursk bölgesinde bir harekat başlatmıştı. Rusya önceki gün Ukrayna güçlerinin durdurulduğunu açıklamıştı ancak bölgeden gelen haberler bunun doğru olmadığı yönünde. Rus Telegram kanallarında paylaşılan bilgilere göre, durum Rus yönetiminin açıkladığı gibi ‘kontrol altında’ değil. 

Ukrayna güçlerinin sınır ötesi saldırısının iki gündür devam ettiği Rusya’nın Kursk bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. Bölge valiliğini vekaleten yürüten Aleksey Smirnov “düşman güçlerinin bölgeye gelişinin sonuçlarını etkisiz hale getirmek için” olağanüstü hal kararının alınması gerektiğini belirtti. Kursk’taki sınır bölgesinde yaşayan siviller başka bölgelere tahliye ediliyor. 

Haberin Devamı

Şiddetli çatışmalar 

Moskova, Ukrayna’nın Salı sabahı sınırdan 10 kilometre uzaktaki Suca kasabasının yakınlarından sınırı geçtiğini açıklamıştı. Ukrayna’nın yaklaşık bin askerlik bir grupla operasyonu gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Gerek Rusya gerek Ukrayna kaynaklarından Kursk içerisindeki durum ile ilgili çok kısıtlı bilgiler olsa da sosyal medya bilgilerine göre, Ukrayna ordusu Rusya sınırları içerisinde 15 kilometre içeriye sokulmuş durumda. Özellikle Ukrayna birlikleri ile Rus birlikleri arasında, bölgedeki Suca ve Korenevo yerleşim birimleri dahil çatışmaların 10 kilometrelik bir cephe hattında şiddetli olarak devam ettiği öne sürülüyor. 

Ukrayna’nın amacı ne? 

Ukrayna’nın saldırıyı bölgede beklenen bir Rus saldırısına karşı önleyici olarak gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Bununla birlikte amacın diplomatik olabileceği ve olası bir barış anlaşmasında koz olarak kullanılabileceği de iddialar arasında. Ukrayna’nın hedefinin Kursk’taki nükleer santral olduğu ve Zaporijya’daki santralle takas amacı taşındığı da bir başka iddia. Operasyon Rusya’ya saldırılabileceği düşüncesini dünyaya yayma niteliği de taşıyor. 

Saldırı Ukrayna’nın müttefikleri de dahil olmak üzere şaşkınlık yarattı. Bir Beyaz Saray Sözcüsü, ABD’nin saldırıdan önceden haberi olmadığını ve Ukrayna Ordusu’yla temas edip, ‘amaçları hakkında daha çok şey öğrenilmesinin planlandığını’ ifade etti. Önceki gün Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna’yı ‘büyük bir provokasyona girişmekle’ suçlamıştı. Ukrayna’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 

Haberin Devamı

Balerine 15 yıl hapis istediler!

Rusya ve ABD vatandaşı balerin Ksenia Karelina, Ukrayna’yı destekleyen bir yardım kuruluşuna para bağışladığı gerekçesiyle ‘vatana ihanet’ suçlamasıyla tutuklandı. Moskova’nın yaklaşık bin 600 kilometre doğusundaki Yekaterinburg’da yetkililer tarafından gözaltına alınan genç balerin hakkında 15 yıl hapis cezası talep ediliyor. Bu yılın başlarında Rusya’nın Yekaterinburg kentindeki büyükanne ve büyükbabasını ziyaret ederken gözaltına alınan Karelina, çıkarıldığı mahkemede ‘suçunu’ kabul etti.

Doğalgaz tesisini ele geçirdiler!

Ukraynalı milletvekili Oleksiy Honçarenko, Ukrayna Ordusu’nun Suca’daki doğalgaz tesisinde kontrolü sağladığını belirtti. Bölgede yer alan doğalgaz tesisi, Rusya’dan Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatında önemli bir rol oynuyordu. Suca, Rus gazının AB’ye tek giriş noktası olarak kalmıştı. Bu gelişmenin ardından Avrupa’da doğalgaz fiyatlarında ciddi bir yükseliş gözlemlendi.